Sant Roc dels Estanys

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Roc dels Estanys
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xii
Característiques
Estat d'úsDesapareguda
Estil arquitectònicRomànic
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaIsona i Conca Dellà (Pallars Jussà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióBasturs
Activitat
CategoriaCapella de Sant Julià de Basturs
DiòcesiUrgell, arxiprestat del Pallars Jussà

L'església de Sant Roc dels Estanys, o de l'Estany, era una església romànica tardana del poble de Basturs, dins de l'antic terme d'Orcau, de l'actual municipi d'Isona i Conca Dellà. En el Diccionario geográfico... de Pascual Madoz apareix amb l'advocació a sant Feliu i sant Jaume, el menor.

Estava situada entre els dos estanys de Basturs, i no se'n tenia cap mena de documentació. Ara bé, mentre hi foren, les seves restes permetien veure clarament una església del segle xii, feta amb carreus regulars molt ben tallats, en un edifici que fou d'una sola nau coberta amb volta de canó.

Vers 1980 fou enderrocada perquè les seves ruïnes servien de recer a passavolants.

Bibliografia[modifica]

  • ADELL I GISBERT, Joan-Albert. "Sant Roc dels Estanys", a El Pallars. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XV). ISBN 84-85194-56-X
  • GAVÍN, Josep M. Pallars Jussà. Barcelona: Arxiu Gavín, 1981 (Inventari d'esglésies, 8) ISBN 84-85180-25-9
  • MADOZ, Pascual. Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar. Madrid: Establecimiento Literario-Tipográfico, 1845. Edició facsímil Articles sobre El Principat de Catalunya, Andorra i zona de parla catalana del Regne d'Aragó al <<Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar>> de Pascual Madoz. V. 1. Barcelona: Curial, 1985. ISBN 84-7256-256-5.