Santa Maria de Tanyà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Santa Maria de Tanyà
Imatge de l'interior
Imatge
Santa Maria, o la Mare de Déu, de Tanyà
Dades
TipusSantuari
Úsesglésia Modifica el valor a Wikidata
Dedicat aVerge Maria Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
MaterialPedra
Altitud86,2 m Modifica el valor a Wikidata
PlantaNau única, absis trilobulat
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativala Roca d'Albera (Rosselló) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióTanyà
Map
 42° 32′ N, 2° 56′ E / 42.53°N,2.93°E / 42.53; 2.93
Activitat
DiòcesiElna - Perpinyà
Façana occidental

Santa Maria de Tanyà, o Santuari de la Mare de Déu de Tanyà, és una capella i ermita, antiga església parroquial, del poble rossellonès de la Roca d'Albera, a la Catalunya del Nord.

Està situada a prop[1] i al nord del poble, absorbit ja per les modernes urbanitzacions generades a la Roca d'Albera.

Història[modifica]

Interior de l'església

La villa Tagnane[2] és documentada ja al 875. Per bé que es considera que l'església va començar a ser aixecada al segle xi, la primera menció escrita conservada és del 1371 (ecclesia Sancte Marie de Tanyano), quan feia les funcions d'església parroquial del petit nucli de Tanyà que, poc després, seria abandonat per a reconstituir-se un quilòmetre més enllà, sota la protecció del Castell de la Roca, a l'indret que esdevindria el poble de la Roca. A partir del XVI, abandonada la capacitat parroquial en favor de Sant Feliu de la Roca d'Albera, el temple feu funcions d'ermita i de santuari vinculat al camí de Sant Jaume[3] i el 1688 se l'esmenta com a hermita de Nostre Senyora de Tanya a la Roca. Aquesta devoció portà que el 1700 calgués refer la residència de l'ermità i que l'església fos considerablement engrandida al mateix segle xviii. En el present (2013) és encara lloc d'un pelegrinatge local i s'hi celebra culte ocasionalment, així com activitats culturals. Recentment, l'ajuntament de la Roca i la "Fondation du Patrimoine" han endegat una campanya de recollida d'aportacions[4] per fer-hi obres de reconstrucció per valor de més de 30.000 euros.

Arquitectura[modifica]

L'ermita, romànica, és de nau única orientada a l'est, amb coberta de volta de canó i murs reforçats amb arcades. La capçalera té tres absis disposats en forma de trèvol, encara que només l'absis nord seria originari. El temple és rematat per un campanar d'espadanya amb obertures per a dues campanes. A banda de la porta principal a la prolongació de la nau, té un portal secundari a la cara sud; al costat d'aquesta darrera es pot observar una pedra amb una inscripció epigràfica dedicada a Bernat Garriga, un personatge important de la vila del segle xiii, amb la representació més antiga coneguda de l'escut de la població.

Entre el seu mobiliari es pot destacar el retaule l'altar major, del 1770, altres retaules i peces dels segles xvii i XVIII.

Epitafi del Bernat Garriga (+ 1298)

Bibliografia[modifica]

Referències[modifica]

  1. Santa Maria de Tanyà en els ortofotomapes de l'IGN
  2. Mossèn Bonafont proposà una etimologia "castanya" >> "Castanyeda" (Bonafont, J. «Les goigs». Revue catalane, 6, 15-06-1907, pàg. 167 [Consulta: 3 abril 2013].), però a la vista de les formes antigues del nom sembla una atribució discutible
  3. Vegeu-ne quatre dades històriques a l'article «Souscription publique pour la restauration de la chapelle de Tanya». Laroque des Alberes : Bulletin municipal, 15, Automme 2012.[Enllaç no actiu], on es ressenyen, a més, dos concerts de música en benefici dels treballs de restauració
  4. Hom pot trobar informacions històriques sobre la capella i dades de la campanya de restauració al Bon de souscription de la chapelle de Tanya.  Arxivat 2016-03-05 a Wayback Machine. i a la plana de «Detail [du projet de la] chapelle de Tanya». Arxivat de l'original el 2016-10-12. [Consulta: 3 abril 2013].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Santa Maria de Tanyà