Sarcòfag dels esposos

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Sarcòfag dels esposos
Sarcòfag dels esposos
Anònim, segle VI aC
Terracota
1140 × 1900 cm
Museu Nacional Etrusc, Roma

El sarcòfag dels esposos, de finals del segle VI aC, és un sarcòfag etrusc antropoide, d'1,14 m d'alt per 1,9 m d'amplada, fet de terracota pintada. Mostra una parella casada recolzant-se en un banquet en l'altra vida (en una escena similar a les dels gerros grecs contemporanis). Va ser trobada en unes excavacions del segle XIX a la necròpoli de Cerveteri (l'antiga Caere).

Els rostres somrients, els ulls ametllats i el cabell llarg trenat, igual que la forma dels peus del llit, revelen influències gregues. El marcat contrast entre els busts d'alt relleu i les cames aixafades és típic de l'escultura etrusca. L'interès de l'artista etrusc es va centrar en la meitat superior de les figures, i especialment en els rostres vibrants i braços gesticulants.

Aquesta obra es troba exhibida al Museu Nacional Etrusc de Vil·la Giulia. És molt semblant al Sarcòfag de Cerveteri, i potser ambdues obres van ser realitzades pel mateix artista. Les dues retraten l'afecte entre un home i una dona, imatge mai vista en la cultura grega anteriorment.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]