Sarcòfag dels esposos

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Sarcòfag dels esposos
Sarcòfag dels esposos
Anònim, segle VI aC
Terracota
1140 × 1900 cm
Museu Nacional Etrusc, Roma


El sarcòfag dels esposos, de finals del segle VI aC, és un sarcòfag etrusc antropoide, d'1,14 m. d'alt per 1,9 m. d'amplada, fet de terracota pintada. Mostra una parella casada recolzant-se en un banquet a l'altra vida (en una escena similar a les dels gerros grecs contemporanis). Va ser trobada a unes excavacions del segle XIX en la necròpoli de Cerveteri (l'antiga Caere).

Els rostres somrients, els ulls ametllats i el cabell llarg trenat, igual que la forma dels peus del llit, revelen influències gregues. El marcat contrast entre els busts d'alt relleu i les cames aixafades és típic de l'escultura etrusca. L'interès de l'artista etrusc es va centrar en la meitat superior de les figures, i especialment als rostres vibrants i braços gesticulants.

Aquesta obra es troba exhibida al Museu Nacional Etrusc de Vil·la Giulia. És molt similar al Sarcòfag de Cerveteri, i potser ambdues obres van ser realitzades pel mateix artista. Les dues retraten l'afecte entre un home i una dona, imatge mai vista en la cultura grega anteriorment.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]