Sarong

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Homes que duen un Sarong a Surabaya (Java Oriental)

Un sarong és una peça de vestir llarga de teixit, que sovint se cenyeix al voltant de la cintura i que es porta com una faldeta tant per homes com a dones en àmplies parts del sud-est asiàtic excloent-ne el Vietnam, i en moltes illes del Pacífic. La tela sovint té colors vives o té estampadures intricades amb dissenys que representen animals o plantes, dibuixos geomètrics o de quadres, que retiren als resultats del "tie-dye". Els sarongs també són utilitzats per a decorar les parets i per confeccionar altra mena de roba, com els xals, portanadons, vestits complets o robes per a la part superior del cos.

La tècnica de tenyiment del batik està associada a la producció de sarongs.

Variacions regionals[modifica]

A Europa i Amèrica, el teixit del sarong és generalment força lleuger, essent freqüentment raió. Els sarongs occidentals poden tenir vores decoratives en tots dos extrems. També solen tenir llaços, que són llargues i primes peces de teixit usades per a ajudar a mantenir el sarong al cos i que no caigui pel moviment de la persona. Tot sovint són utilitzats a l'occident per les dones com una coberta sobre el vestit de bany, encara que normalment es diuen pareo.

Els sarongs estan molt estesos en l'estat meridional de Kerala a l'Índia, on reben el nom de lungui. A diferència dels vistosament acolorits sarongs asiàtics, la varietat de Kerala és sovint d'un blanc llis i es porta amb propòsits religiosos o cerimonials. Hi ha vestits basats en mundu que poden ser portats per dones, encara que generalment elles solen utilitzar el sari.

Fixació de la peça[modifica]

Hi hanombrosos mètodes de fixació per a fixar un sarong al cos del seu portador. En alguns casos, aquestes tècniques difereixen considerablement segons el sexe del portador. Si el sarong té llaços, poden ser usats per a tenir-lo al seu lloc. Si no hi ha llaços, es pot usar un imperdible, o es pot mantenir agafat fortament una capa sobre una altra, nuant les cantonades en un nus entorn del cos, o fins i tot amb una cintura.

Peces de vestir similars[modifica]

Al Bangladeix els homes tradicionalment porten faldetes anomenades lungui. Se solen fabricar amb cotó, però també es fan de seda i d'altres teixits. Són sovint confeccionats en una llarga forma cilíndrica, perquè no llisqui el lungui després de ser lligat. Al Bengala Occidental en l'Índia, una mena particular de lungui, el dhuti, és freqüent. A Birmània, tant homes com a dones porten gonelles anomenades longyi.

En la costa d'Àfrica oriental, la vestimenta tradicional dels homes suahili és una forma de sarong dita kikoy. Es fan de cotó i tenen bandes horitzontals de colors lluents.