Sharuhen

(S'ha redirigit des de: Saruhen)
Plantilla:Infotaula geografia políticaSharuhen
תל שָׁרוּחֶן (hbo) Modifica el valor a Wikidata

Localització
Map
 31° 16′ 55″ N, 34° 28′ 57″ E / 31.2819°N,34.4825°E / 31.2819; 34.4825
Geografia
Superfície66 dúnams Modifica el valor a Wikidata

Tell el-Farah (sud).

Sharuhen o Saruhen va ser una antiga ciutat estat al desert del Nègueb. Després de la seva expulsió, els hikses d'Egipte en la segona meitat del segle XVI aC, van fugir a Saruhen i la van fortificar. Els exèrcits del faraó Ahmosis I, després d'un setge de tres anys, van ocupar i arrasar la ciutat.

Història[modifica]

La destrucció de Sharuhen no va ser més que la primera etapa d'una nova política de guerra preventiva duta a terme pels antics egipcis. A causa que els egipcis de la dinastia XVII se sentien profundament humiliats pel govern dels hikses de la dinastia XV i Dinastia XVI (vers 1650 aC - 1540 aC, la dinastia tebana va llançar una ambiciosa guerra, dirigida per Seqenenra Taa o Tao II, contra el rei estranger, Apofis I, per recuperar el territori perdut. Encara que la seva campanya per expulsar els hikses d'Egipte no va tenir èxit, i ell mateix va morir en la batalla, el seu fill, Kamosis, va llançar un nou atac contra Avaris, la capital dels hikses situada al Delta del Nil oriental. Seria el germà menor de Kamosis, Ahmosis I, qui finalment va aconseguir conquerir i arrasar Avaris, i l'expulsió definitiva dels governants hikses d'Egipte.

« "Després Sharuhen va ser capturada després de tres anys. La seva majestat la va despullar i jo vaig prendre les despulles d'ella: dues dones i una mà". »
Ahmosis, fill d'Abana, dinastia XVIII ((Urk IV 8-15).

El domini estranger dels hikses va ser visualitzat com un profund insult a l'honor i la integritat d'Egipte. Perquè no tornés repetir-se un fet així, es va decidir estendre l'hegemonia egípcia sobre els asiàtics cap al nord i l'est d'Egipte. Ahmosis I va començar una agressiva política de guerra preventiva prenent Sharuhen, política continuada pel seu successor, Tuthmosis I, qui va estendre la influència egípcia fins al regne de Mitanni al nord i cap a Mesopotàmia, al nord-est, creant així el que es convertiria en el més extens imperi del món antic.

Sharuhén també és esmentat en la Bíblia al Llibre de Josuè 19: 6 : a la descripció de l'adjudicació de terra a la tribu de Simeó. [1]

Identificació de jaciments arqueològics[modifica]

S'han identificat diversos llocs com a possibles emplaçaments de l'antiga Sharuhen.

Referències[modifica]

  1. Bíblia, Josuè, 19: 6, "Bet-Lebaot i Saruhen; tretze ciutats i els seus poblets"
  2. . Amsterdam University Press, p. 1194 -. ISBN 978-90-5356-503-2. 

Bibliografia[modifica]