Secretaria d'Estat per a la Societat de la Informació i l'Agenda Digital

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióSecretaria d'Estat per a la Societat de la Informació i l'Agenda Digital
Història
ReemplaçaSecretaría de Estado de Telecomunicaciones y para la Sociedad de la Información (es) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Creació2016
Reemplaçat perSecretaria d'Estat per l'Avanç Digital Modifica el valor a Wikidata

Lloc webminetad.gob.es… Modifica el valor a Wikidata

La Secretaria d'Estat per a la Societat de la Informació i l'Agenda Digital d'Espanya és una Secretaria d'Estat de l'actual Ministeri d'Economia i Empresa. Exerceix les seves competències en l'àmbit de les telecomunicacions.

Història[modifica]

La Secretaria d'Estat per a la Societat de la Informació i l'Agenda Digital és una Secretaria d'Estat de nova creació, no obstant això, ja existien Secretàries d'Estat semblades amb anterioritat, com la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació que va existir entre 2000 i 2016 dins dels extints Ministeris de Ciència i Tecnologia, Indústria, Turisme i Comerç i Indústria, Energia i Turisme.

Funcions[modifica]

A la Secretaria d'Estat per a la Societat de la Informació i l'Agenda Digital li corresponen les següents funcions:[1]

  • L'estudi, proposta i execució de la política general i la planificació estratègica i d'acció sobre telecomunicacions i Societat de la Informació, així com l'elaboració i proposta de normativa a l'ordenació i regulació en aquestes matèries, d'acord amb les disposicions nacionals, europees i internacionals vigents.
  • La promoció i desenvolupament de les infraestructures i serveis avançats de telecomunicacions i de la Societat de la Informació.
  • L'elaboració, gestió i seguiment de plans, projectes tecnològics i programes d'actuacions orientats al desenvolupament de les infraestructures, el foment de l'oferta de noves tecnologies, serveis, aplicacions i continguts en l'àmbit de les telecomunicacions i la Societat de la Informació, en coordinació amb altres departaments ministerials, així com la definició i gestió coordinada d'aquesta política amb els corresponents programes europeus i internacionals en aquesta matèries.
  • El disseny i execució de projectes que afavoreixin la integració de les tecnologies de la informació en tots els àmbits de l'activitat econòmica i social, especialment, referent a l'accés, la identificació digital, el desenvolupament de serveis i continguts, la promoció d'un ús segur i responsable de les tecnologies digitals entre els menors i la resta d'usuaris, així com la confiança digital i la seguretat de les tecnologies de la informació i les comunicacions.
  • L'exercici de les funcions atribuïdes al Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital relacionades amb confiança digital i seguretat de les xarxes, serveis i tecnologies de la informació i les comunicacions, en col·laboració amb altres òrgans o organismes amb competències en la matèria, així com amb els sectors econòmics i socials públics i privats afectats.
  • L'impuls i la coordinació dels plans, projectes i programes per al foment de l'activitat de normalització, estandardització i certificació en el sector de les tecnologies de la informació i les comunicacions.
  • L'impuls i suport a la capacitació professional, la iniciativa emprenedora i el desenvolupament empresarial, així com la promoció i assistència a la internacionalització de les empreses de tecnologies de la informació i telecomunicacions, de la Societat de la Informació i de continguts i mitjans audiovisuals, sense perjudici de les competències d'altres Departaments ministerials.
  • La proposta, coordinació i seguiment de les relacions internacionals en matèria de telecomunicacions, serveis audiovisuals i Societat de la Informació, i la representació internacional del Departament en aquestes matèries en col·laboració amb el Ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació.
  • L'anàlisi i avaluació de l'impacte d'altres polítiques públiques en el sector de les telecomunicacions, dels serveis audiovisuals i de la Societat de la Informació.
  • L'elaboració, gestió i seguiment de programes i actuacions per fomentar l'accés i ús de les telecomunicacions i dels serveis de la Societat de la Informació pels ciutadans i facilitar la disponibilitat i accessibilitat de les tecnologies de la informació i les comunicacions, especialment en els ciutadans amb necessitats específiques, si escau en coordinació amb altres Departaments ministerials amb competències en altres polítiques amb les quals aquestes matèries estiguin relacionades.
  • La col·laboració amb el Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat en matèria de preus i valoració dels costos de prestació dels serveis de comunicacions electròniques.
  • L'exercici de les facultats relatives als noms de domini d'Internet sota el codi de país corresponent a Espanya (.es) que tingui atribuïdes el Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital.
  • La planificació, gestió i control dels recursos públics en l'àmbit de les telecomunicacions, en particular, del domini públic radioelèctric, la numeració, adreçament, denominació i els recursos òrbita espectre, i la tramitació i l'atorgament dels títols habilitants per a l'ús d'aquests recursos.
  • La tramitació i l'atorgament dels títols habilitants dels serveis audiovisuals, en l'àmbit de les competències de la Administració General de l'Estat.
  • El manteniment de les relacions de l'Administració General de l'Estat amb els prestadors de xarxes i serveis de comunicacions electròniques, així com el control del compliment de les obligacions de servei públic.
  • L'exercici de les facultats de control, inspecció i sanció en matèria de telecomunicacions, serveis audiovisuals i societat de la informació.
  • La resolució de controvèrsies entre operadors i usuaris de telecomunicacions en els termes previstos en la normativa vigent.
  • La gestió, liquidació i recaptació en període voluntari de les taxes en matèria de telecomunicacions, i de l'aportació per al finançament de la Corporació Radio i Televisió Espanyola i el suport a la seva gestió en període executiu, d'acord amb el que preveu la normativa vigent.
  • Portar el Registre estatal de prestadors de serveis de comunicació audiovisual, la certificació de l'emissió en cadena per part dels prestadors i la verificació de les condicions dels articles 36 i 37 de la Llei 7/2010, de 31 de març, en matèria de pluralisme al mercat audiovisual.
  • L'exercici de les funcions atribuïdes al Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital en la gestió de Programes Operatius cofinançats pel Fons de Desenvolupament Regional Europeu (FEDER) en l'àmbit de les tecnologies de la informació i les comunicacions, les telecomunicacions, la Societat de la Informació i de l'Agenda Digital per al període 2014-2020 i successius, i, en particular, les funcions que, com a Organisme Intermedi del Programa Operatiu de Creixement Intel·ligent (POCInt) de Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), té assignades per al període 2014-2020.
  • Aquelles altres funcions que atribueixi la legislació vigent al Departament en els sectors de les telecomunicacions, els serveis audiovisuals i la Societat de la Informació.

Estructura[modifica]

L'estructura de la Secretaria d'Estat és:

  • Direcció general de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació.
  • Subdirecció General de Coordinació i Execució de Programes.
  • Divisió per a l'Organisme Intermedi del Fons Europeu de Desenvolupament Regional.
  • Subdirecció General de Foment de la Societat de la Informació.
  • Subdirecció General de Serveis de la Societat de la Informació.
  • Subdirecció General de Continguts de la Societat de la Informació.
  • Gabinet de la Secretaria d'Estat.
  • Advocacia de l'Estat en el Departament.

Organismes[modifica]

Titulars[modifica]

Referències[modifica]

El contingut d'aquest article incorpora material publicat al Butlletí Oficial de l'Estat, que es troba al domini públic de conformitat al que es disposa en l'article 13 de la Llei de Propietat Intel·lectual espanyola.