Seminari-Laboratori de Pedagogia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióSeminari-Laboratori de Pedagogia

El Seminari-Laboratori de Pedagogia (1918 - 1921) fou dirigit per la pedagoga Maria Montessori, creat per l'Institut d'Estudis Catalans a Barcelona i dotat per la Mancomunitat de Catalunya.

Maria Montessori directora del Seminari-Laboratori de Pedagogia (1918-1921).

L'àmplia acceptació que el mètode Montessori comptava a Barcelona i a Catalunya va fer inclinar a la prestigiosa pedagoga italiana a acceptar-ne la direcció i a traslladar la seva residència a la capital catalana. El 1916 s'havia realitzat el Curs Internacional Montessori a Barcelona.

La doctora Montessori, comptà en aquesta empresa amb la col·laboració d'Antoni Batlle i Mestre, com agregat i Joan Alzina i Melis i Lluís Folch i Torres com a assistents.[1]

El Seminari-Laboratori de Pedagogia fou instal·lat a l'Escola Montessori, centre experimental de la Mancomunitat de Catalunya i després es traslladà prop de les escoles montessorianes de la Casa de Maternitat.

Es vinculava així aquest àmbit d'investigació pedagògica al mètode de la pedagoga italiana fet que, a parer d'Alexandre Galí, no era un bon plantejament.[2]

Probablement de la recerca d'aquest període en són fruit les obres Psico-Aritmética. La aritmética desarrollada con arreglo a las directrices señaladas por la psicologia infantil i Psico- Geometría. El estudio de la geometría basado en la psicología infantil, publicats en castellà per l'editorial Araluce l'any 1934.

Maria Montessori romangué al capdavant del Seminari-Laboratori de Pedagogia fins al 1921, any en què diferències amb la Mancomunitat i l'Institut d'Estudis Catalans portaren a la seva renúncia de la direcció.[2]

La pedagoga italiana continuà residint a Barcelona fins al cop d'estat militar de 1936 que inicià la Guerra Civil.

Bibliografia[modifica]

  • CANALS, Maria Antònia i COTS, Jordi. "Pròlegs" a MONTESSORI, Maria. La descoberta de l'infant. Vic: Eumo, 1984.
  • GALÍ, Alexandre. Història de les institucions i del moviment cultural a Catalunya. 1900-1936. Barcelona: Fundació Alexandre Galí, llibre IX, 1983,
  • GONZÁLEZ-AGÀPITO, J., MARQUÈS, S., MAYORDOMO, A., i SUREDA, B.. Tradició i renovació pedagògica, 1898-1939.. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2002.

Referències[modifica]

  1. GONZÁLEZ-AGÀPITO, J., MARQUÈS, S., MAYORDOMO, A., i SUREDA, B.. Tradició i renovació pedagògica, 1898-1939.. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans - Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2002, ISBN 84-8415-300-2.
  2. 2,0 2,1 GALÍ, Alexandre. Història de les institucions i del moviment cultural a Catalunya. 1900-1936. Barcelona: Fundació Alexandre Galí, llibre IX, 1983, p. 280 - 285.