Vés al contingut

Senyoriu d'Irlanda

Aquest article tracta sobre el Senyoriu d'Irlanda. Vegeu-ne altres significats a «Irlanda».
Plantilla:Infotaula geografia políticaSenyoriu d'Irlanda
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 53° 20′ 00″ N, 6° 15′ 00″ O / 53.333333333333°N,6.25°O / 53.333333333333; -6.25
CapitalDublín Modifica el valor a Wikidata
Població humana
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Dades històriques
Anterior
Creació1171 Modifica el valor a Wikidata
Dissolució1542 Modifica el valor a Wikidata
SegüentRegne d'Irlanda Modifica el valor a Wikidata
Organització política
Forma de governfeudalisme Modifica el valor a Wikidata
Òrgan legislatiuParlament d'Irlanda , Modifica el valor a Wikidata

El Senyoriu d'Irlanda fou un estat situat a l'oest d'Europa que ocupà l'illa d'Irlanda i que existí entre el segle xii i el segle xvi, moment en el qual passà a ser un domini personal del rei d'Anglaterra.

La seva àrea se situa al voltant de l'actual ciutat de Dublín, incloent poblacions com Cork, Limerick, Waterford i Wexford, així com els seus territoris circumdants.

Orígens

[modifica]

Té els seus orígens en la decisió de Dermot MacMurrough, deposat rei de Leinster, de demanar ajuda al cavaller normand Richard de Clare per tal de recuperar el seu tron. El rei Enric II d'Anglaterra per tal de controlar aquest cavaller, el qual considerava com una amenaça, va envair l'illa.

Així mateix l'any 1155 el papa Adrià IV va autoritzar al rei anglès prendre possessió de l'illa mitjançant la publicació de la butlla papal Laudabiliter, i refermada posteriorment per Alexandre III, confirmant així Enric II com a "Lord" o "Senyor d'Irlanda".

Progrés

[modifica]

El Senyoriu sofrí la invasió de l'escocès Edward Bruce, germà del rei Robert I d'Escòcia, entre els anys 1315 i 1318, una invasió que delmà molt l'economia de la zona. Així mateix, l'aparició de la pesta negra entre 1348 i 1350 comportà que la major part de la població es refugiés en una àrea molt petita al voltant de Dublín.

La rebel·lió iniciada al voltant de 1535 contra la dominació anglesa comportà la confiscació per part d'Enric VIII dels béns dels monestirs i la creació vers el 1540 d'un nou regne sobre la base de l'actual Parlament d'Irlanda. Així, gràcies a la signatura de l'Acta de la Corona d'Irlanda, que fou acceptada pel Parlament del Senyoriu, aquest rei es convertí en rei del nou territori, que passà a ser anomenat Regne d'Irlanda.

Parlaments i Concilis (1318-1369)

[modifica]


Lords d'Irlanda (1171-1541)

[modifica]

Vegeu també

[modifica]