Shapuh d'Armènia

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaShapuh d'Armènia
 King of the Sasanian Empire 

21 gener 420 - 420
Yezdegerd I - Khusraw l'usurpador
 Rei d'Armenia 

415 - 420
Vram-Shapuh d'Armènia - Artaxes IV d'Armènia
Dades biogràfiques
Naixement Pèrsia
Mort 420
Ctesifont
Religió Zoroastrisme
Activitat professional
Ocupació Sobirà i monarca
Dades familiars
Dinastia House of Sasan
Pares Yezdegerd IShushandukht
Germans Bahram V
Modifica dades a Wikidata

Shapuh (Shahpur) fou rei d’Armènia del 415 al 422

Era fill de Yezdegerd I de Pèrsia i fou nomenat rei pel seu pare a la mort del rei Khosrov IV d'Armènia. La noblesa del país no li era gaire favorable, però el va tolerar.

El 421 a la mort del seu pare Yezdegerd I, va sortir del país per reclamar el tron de Pèrsia (amb el nom de Shahpur IV) però va morir assassinat pels gran nobles perses i part del clergat que van fer pujar al tron al seu germà petit Bahram V de Pèrsia conegut com a Gor.

Els armenis van aprofitar la guerra civil a Pèrsia per revoltar-se sota la direcció de Nersès Djidjrakatsi i van expulsar a les guarnicions perses, però els nakharars no es van avenir entre ells i cadascun va governar les seves terres durant uns tres anys. Sant Sahak el patriarca va enviar al seu nét Vardan II Mamikonian a demanar ajuda a Bizanci. Fou per aquest temps que l'emperador Teodosi va permetre difondre el nou alfabet armeni per les províncies armènies de Bizanci, i va fer reconstruir Karin a la que es va donar el nom Teodosòpolis (avui Erzurum)

Vers el 423 els nakharars van demanar al rei Bahram que els hi donés com a rei a Artaxes el fill de Vahram-Shapuh. Segurament fou Sant Sahak qui va fer la petició i segons Moisès de Khoren la delegació la formaven el seu nét Vardan II Mamikonian i el cap de la cavalleria Sembat Bagratuni. Bahram va accedir i el jove príncep (d'uns 18 anys) fou proclamat rei sota el nom d'Artàxies IV.

Bibliografia i referències[modifica]

  • René Grousset, Histoire de l’Arménie des origines à 1071, Paris, Payot, 1947 (réimpr. 1973, 1984, 1995, 2008), 644 p.
  • Marie-Louise Chaumont, « Les Grands Rois sassanides d'Arménie (IIIe siècle) » dans Archeologia Iranica, Mélanges en l'honneur de R. Ghirshman, E.J. Brill, Leiden, 1970, p. 92-93.