Shichi-Go-San

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Celebració del Shichi-Go- San en un santuari de Katori, prefectura de Chiba.
Kunisada

El Shichi-Go-San (七五三? Literalment “set, cinc, tres” en japonès) és un festival anual que es realitza al Japó cada 15 de novembre (se sol celebrar el diumenge més proper si no cau en diumenge), i consisteix en un ritu de pas en el⁣ el qual participen les nenes de 3 i 7 anys i els nens de 3 i 5 anys.

Generalitats[modifica]

En aquesta cerimònia els pares vesteixen als seus fills amb vestits tradicionals i assisteixen als santuaris xintoistes o als temples budistes de l'àrea on resideixen, per a celebrar el ritu amb la finalitat d'expressar gratitud i rendir pregàries per a la seguretat i salut contínua dels nens. A vegades es realitzen banquets formals.

Des de temps antics, tant els nens i nenes que arriben als tres anys tenen el seu cabell curt, i no és fins ara d'una cerimònia formal anomenada kamioki (髪置き?) on els nens se li permeten créixer el seu cabell. Per als nens de cinc anys, usen per primera vegada un hakama, a través del ritu de hakamagi. Per a les nenes de set anys, es realitza el ritual de l'obitoki (帯解?), on es reemplaça el cinturó obi estret usat en un quimono infantil per un cinturó més ample.

La data de celebració, el dia quinze de l'onzè mes, era considerada com un dia d'auguri en temps antics, i va estar íntimament relacionat quan el cinquè shōgun Tokugawa, Tokugawa Tsunayoshi, va iniciar una sèrie de ritus per al seu fill Tokumatsu per aquesta data.

Les particularitats sobre el que cada sexe ha de fer a cada edat, així com els noms de les celebracions, varien per regió, condició social i període, però es pot generalitzar com una sèrie de rituals basats en l'edat, que tenen com a fi la celebració de la maduració del nen des d'una etapa precària de la infància (幼児 yōji) (amb un alt índex de mortalitat) a una etapa estable de la joventut (児童 jidō). Aquesta sèrie de ritus es coneixen col·lectivament com el Shichi-Go-San.

A la regió de Kansai existeix un ritual similar anomenat jūsan-mairi (十三参り?) on els nens de 13 anys visiten un temple budista dedicat al bodhisattva Kokūzō. En les zones rurals fan celebracions per a cada any que compleixin els nens.

Des de l'era Taishō, el Shichi-Go-San es va convertir en una festa important i va tenir un major ressò a tot el país.

Chitoseame[modifica]

Durant el Shichi-Go-San els nens reben un caramel anomenat Chitoseame (千歳飴, literalment “caramel dels mil anys”). És de color vermell i blanc, de consistència llarga i prima (15 mm de diàmetre x 1 m de llarg); simbolitza i assegura un creixement sa i una longevitat. Aquest confit ve en una bossa amb una gralla i una tortuga, anomenada tsurukame (鶴亀?) i representa llarga vida al Japó. Ve embolcallat en un paper d'arròs prim i que té una semblança al plàstic. És comestible i molt popular entre els nens.

Bibliografia[modifica]

  • Yumiyama Tatsuya: “Shichigosan” en l'Encyclopedia of Shinto del Kokugakuin, 24 de febrer de 2007 (anglès)