Sidral Mundet

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El Sidral Mundet és una beguda carbonatada refrescant feta a partir de suc de poma que fou creada el 1906 per l'empresari català Artur Mundet i Carbó a Mèxic i que ha esdevingut una beguda emblemàtica a aquell país.

Història[modifica | modifica el codi]

Artur Mundet havia començat la seva aventura mexicana el 1902 amb una manufactura de suro que s'aniria ampliant i es convertiria en l'empresa Artículos Mundet para Embotelladores, S. A. La següent ampliació passaria doncs per una marca pròpia de begudes. El Sidral Mundet havia d'ésser una mena de sidra-xampany però, per solucionar el problema de la inestabilitat per fermentació, se li va aplicar un procés de pasteurització que mantenia les seves qualitats inicials i la feia una beguda dolça refrescant.

Al principi, el concentrat de poma era importat del Canadà. El producte era distribuït a la vall de Mèxic amb carretes tirades per mules.

El 1936, ja es fabricaven 120 ampolles per minut en tres línies automàtiques. Als anys 50, les línies eren nou i la producció de 600.000 botelles diàries.

El 1970 es va construir la nova fàbrica Jugos de Frutas Mundet i es va deixar d'importar el concentrat. El 1971 es van oferir franquícies que van estendre la producció a tot el territori mexicà.

El 1988, va desembarcar al mercat internacional americà: als Estats Units, on va tenir força èxit en la nombrosa colònia mexicana que ja la coneixia, i en altres països d'Amèrica Central i del Sud.

El novembre de 2002, Coca-Cola va comprar l'embotelladora Mundet.

L'any 2010 es va fer una campanya publicitària celebrant el centenari de la marca.

Característiques[modifica | modifica el codi]

Sidral Mundet es presenta en diversos formats de diferents capacitats i composicions però els dos gustos genuïns són el de poma verda i poma roja.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]