Vés al contingut

Sileti

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguaSileti
ꠘꠣꠉꠞꠤ ꠜꠣꠡꠣ i ꠍꠤꠟꠐꠤ ꠝꠣꠔ Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
EpònimSylhet Modifica el valor a Wikidata
Tipusllengua i llengua viva Modifica el valor a Wikidata
Ús
Parlants nadius13.980.000 Modifica el valor a Wikidata (2023 Modifica el valor a Wikidata)
Grup ètnicsylhetis, mahimal, chero, sauria paharia, bodos, bhumijs, karmali, korkus, bramans, lohara, kisan, mali, nagar brahmin, sylhet muslim i Nagarchi (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Autòcton deHabiganj, Moulvibazar, districte de Sylhet, Sunamganj, Hailakandi, Karimganj, Tripura septentrional, Hojai i districte de Cachar Modifica el valor a Wikidata
EstatBangladesh, Índia, Myanmar, Regne Unit, Austràlia, Canadà, Itàlia, Singapur, Estats Units d'Amèrica i Malàisia Modifica el valor a Wikidata
Classificació lingüística
llengua humana
llengües indoeuropees
llengües indoiranianes
llengües indoàries
Lengas indoarianas de l'èst (oc) Tradueix
llengües bengaliassameses Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Sistema d'escripturaSylheti Nagri, abugida bengali-assamès i alfabet llatí Modifica el valor a Wikidata
Nivell de vulnerabilitat2 vulnerable Modifica el valor a Wikidata
Codis
ISO 639-3syl Modifica el valor a Wikidata
Glottologsylh1242 Modifica el valor a Wikidata
Linguasphere59-AAF-ui Modifica el valor a Wikidata
Ethnologuesyl Modifica el valor a Wikidata
Linguist Listsyl Modifica el valor a Wikidata
IETFsyl Modifica el valor a Wikidata

El Sileti és una llengua indoària parlada per uns 11 milions de persones, principalment a la divisió Sylhet de Bangla Desh, la vall de Barak d'Assam i les parts del nord de Tripura a l'Índia.[1] [2] A més, hi ha un nombre substancial de parlants de sileti als estats indis de Meghalaya, Manipur i Nagaland.[2] així com comunitats de diàspora al Regne Unit, Estats Units, Canadà i Orient Mitjà.

Es percep com una llengua pròpia, tot i que per alguns és un dialecte del bengalí. Tot i que la majoria dels lingüistes la consideren una llengua independent,[3] [4] per a molts parlants nadius el sileti forma el vernacle diglòsic, amb el bengalí estàndard formant el lect codificat.[5] Alguns la consideren incorrectament com una forma "corrupta" del bengalí,[6] i s'ha estudiat una substitució lingüística del sileti al bengalí estàndard a Bangla Desh, l'Índia i la diàspora;[7] tot i que sileti té més vitalitat que el bengalí estàndard al Regne Unit.[8]

Nom[modifica]

Sylheti rep el nom homònim de la ciutat de Sylhet, fent referència al dialecte o llengua parlada en aquesta zona.[9] Segons Grierson (Grierson, 1903) els europeus van anomenar la llengua vernacla Sylhettia pel nom de la ciutat de Sylhet.[10] Tot i que els parlants d'aquella època s'hi referien com a Jaintiapuri, Purba Srihattiya o Ujania, i aquest últim significava "la llengua del país superior".

Sylheti també es coneix com Sylhetti, Sylheti Bangla, Sileti, Siloti, Syloti i Syloty.[11] En català es pot dir sileti, siloti o sylheti.[12]

Referències[modifica]

  1. "El sileti és una llengua indo-ariana que parlen prop d'11 milions de persones a l'Índia i Bangla Desh (Hammarström et al., 2017). El sileti és una llengua indo-ariana oriental, principalment parlada a la divisió de Sylhet de Bangladesh i a la vall de Barak, a Assam de l'Índia i a les parts del nord de l'estat de Tripura a l'Índia."(Mahanta & Gope 2018)
  2. 2,0 2,1 «Sylheti». Ethnologue. Arxivat de l'original el 6 June 2019. [Consulta: 9 gener 2024].
  3. "Al llarg del continu lingüístic de les llengües orientals, Sylheti ocupa una posició ambigua, on molts altres es consideren un llenguatge diferent i també com a dialecte de bengalí." (Mahanta & Gope 2018)
  4. "Als extrems geogràfics, Chittagonian, Sylheti, Mal Paharia i Rohingya són tan inintel·ligibles per als parlants d'altres dialectes que gairebé hi ha unanimitat entre els lingüistes que són idiomes separats." (Khan 2018)
  5. "A Bangla Desh, el sileti funciona com una varietat "baixa" i "diglòssica, mentre que la llengua oficial de Bangla Desh és una varietat" alta ". El bengalí és la llengua de l'administració i l'educació oficials a Bangla Desh, i el sileti és normativa en contextos informals de Sylhet." (Lawson & Sachdev 2004)
  6. "El sileti és sovint rebutjat com a "argot" o com a versió corrompuda de bengalí, fins i tot per alguns dels seus propis parlants, per a qui no és un idioma per si mateix."(Simard, Dopierala & Thaut 2020)
  7. "Hi ha un canvi d’idioma a les regions de parla sileti de Bangla Desh i l’Índia, així com a la diàspora el bengalí està substituint el sileti, ja que alguns pares no parlen sileti als seus fills, reduint el nombre de futurs parlants de sileti." (Simard, Dopierala & Thaut 2020)
  8. "En el context del Regne Unit, el sileti té més vitalitat que el bangla sobre la base de la seva demografia." (Hamid 2005)
  9. Anne Kershen (2004).
  10. "La ciutat de Sylhet, que és la seu del districte, a menys de sis quilòmetres de la Jaintiapur Faiganaj es troba dins de la zona en què es parla aquest dialecte i, per tant, aquesta forma de discurs s'anomena 'Sylhettia' pels europeus. Per aquesta raó, sovint es diu erròniament que la llengua de tot el districte de Sylhet és uniforme i el terme 'Sylhettia' s’aplica incorrectament al dialecte de l’oest del districte, així com al del nord-est. El terme 'sylhettia' significa adequadament l'idioma de la ciutat, i no del districte, de Sylhet." (Grierson 1903)
  11. William Farwley (2003).
  12. «sileti». Termcat. [Consulta: 21 juny 2024].

Bibliografia[modifica]