Simon Cornelis Dik

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSimon Cornelis Dik

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement6 setembre 1940 Modifica el valor a Wikidata
Delden (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Mort1r març 1995 Modifica el valor a Wikidata (54 anys)
Holysloot (Països Baixos) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciólingüista, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat d'Amsterdam, professor ordinari neerlandès (1971–1994)
Universitat d'Amsterdam, professor ordinari neerlandès (1969–1971) Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Estudiant doctoralHarry C. Bunt (en) Tradueix, Dik Bakker (en) Tradueix i Tjoe Liong Kwee (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Simon Cornelis Dik (6 de setembre de 1940, Delden - 1 de març de 1995, Holysloot) fou un lingüista neerlandès, famós per desenvolupar una teoria de la gramàtica funcional.

Ocupà la càtedra de lingüística general a la Universitat d'Amsterdam entre el 1969 i el 1994. Durant 25 anys desenvolupà la teoria de la gramàtica funcional a partir del 1968. La segona part de la seva obra The Theory of Functional Grammar es publicà pòstuma el 1997. Segons la seva visió, la gramàtica és conceptualitzada com un instrument d'interacció social entre éssers humans, amb la fi d'establir relacions comunicatives. Hi ha un èmfasi particular en l'ús, les funcions comunicatives i el context social del llenguatge, i en això difereix substancialment d'altres aproximacions formals al fet lingüístic, com la Gramàtica Generativa de Noam Chomsky. La seva teoria rebé aportacions importants de la Gramàtica Sistèmica Funcional de Michael Halliday, així com de Talmy Givón.

Obres[modifica]