Skateboarding

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'esportSkateboarding
Skaters1.jpg
Tipus esport de taula
Modifica les dades a Wikidata
Heelflip.

L'skateboarding o patinatge de monopatí[1] és un esport que consisteix a lliscar sobre una taula amb rodes i al seu torn poder realitzar diversitat de trucs, gran part d'ells elevant la taula del sòl i fent figures i piruetes amb ella en l'aire.[2] Es practica amb un skate ('patineta' en altres països llatinoamericans), taula de fusta plana i doblegada pels extrems i que té dos eixos (trucks) i quatre rodes, i amb 2 rodaments en cadascuna dels seus 4 rodes, preferentment en una superfície plana, en qualsevol lloc on es pugui rodar, ja sigui al carrer o en els skateparks.[cal citació]

Per abreujar se li designa simplement skate, que és també el terme utilitzat per nomenar el monopatín, taula sobre la qual es practica el monopatinaje. Està relacionat amb el surf, la cultura de carrer, amb l'art urbà, però molts skaters amb prou feines patinen en carrers i/o places. Són els "ramperos", els qui només patinen en rampes. De fet, en bastants competicions existeixen dues categories (o més): street (estil de carrer) i vert (rampa); perquè un individu pot lliscar-se pels pendents d'un skatepark.[cal citació]

El 3 d'agost de 2016, el Comitè Olímpic Internacional va aprovar la incorporació del skateboard per als propers Jocs Olímpics de Tòquio 2020.[3]

Història[modifica]

El sorgiment d'aquest esport extrem recau en l'estat de Califòrnia per als anys 1960 i 1970, època en la qual els esports extrems com el "surf" gaudien d'un gran auge (època de modalitat) mundialment. El motiu principal de la creació del "skateboard" es basa en la substitució de la taula de Surf en terra. Els primers dissenys d'aquestes consistien en solament un tros de fusta qualsevol alterat amb rodes de patins principalment. Després per a l'any 1972 es va començar a fabricar "skateboards" amb una tecnologia més avançada i específica per a aquesta modalitat. Els materials de fabricació consistien en ferro suau, de poca resistència, argila i cautxú. Més endavant en 1972 es va començar a notar per mitjà de revistes i els mitjans de comunicació aquest interès per les "skateboards". Per als anys 1975 i 1980 ja la modalitat estava dispersada per tota Amèrica. Finalment per al començament dels anys 1980, el "skateboarding" estava expandit per cada racó del món, la joventut la va adquirir com a seva, igual que els espais públics, ja que aquests són el "field" per poder practicar l'esport.[4] Creat a partir d'una variació del surf, est sol ser un reclam publicitari per als joves (skaters o no). Sobre els quals patinen, un reportatge de l'any 2002 per la American Sports Data va estimar que hi havia 13,5 milions de skaters a tot el món; sent el 84% menors de 18 anys, dels quals el 74% eren homes i el 26% dones. En 1963 a la ciutat de Califòrnia, va tenir lloc el primer campionat de skateboard i dos anys després ja s'havia multiplicat la quantitat de skaters i es van començar a organitzar els primers campionats internacionals (1965). [2]

Trucs de skateboard [cal citació][modifica]

Els trucs del skateboard es divideixen en les següents categories:

Ollie[modifica]

És el truc bàsic del skateboard, d'ell deriven gairebé tots els altres, és la mare de la gran majoria dels trucs moderns. Consisteix a saltar amb la taula sense prendre-la amb les mans. Per realitzar-ho se segueixen els següents passos:

 • Es col·loca un peu darrere dels primers 4 cargols de la taula i l'altre en la punta posterior o tail.
 • Es pren impuls per saltar, se li dóna un cop sec al tail (Al cop sec també se li crida ¨pop¨) i s'aixeca el peu amb què piques el tail (dónes un salt) i llisca el peu davanter que estava enmig de la taula als cargols davanters (raspant perquè quedi igualada la taula i no caure amb la part de davant abans que amb la de darrere), alhora que saltes per elevar la taula.
 • Estant en l'aire, es pugen els peus, flexionant els genolls si es vol una altura major.
 • S'aterra en el sòl amb els genolls flexionats per esmorteir la caiguda, tractant que la taula caigui horitzontalment i absorbint l'impacte.
 • Per guanyar confiança pot subjectar-se d'un baranda per mantenir l'equilibri. Però en raspar s'ha de fer per la meitat de la taula col·locant el peu darrere dels cargols davanters.
 • Utilitzi aquests passos de referència però es pot col·locar on s'acomodi però usant de referència les instruccions

Fakie ollie[modifica]

El fakie ollie és el mateix truc que el ollie, però té una petita diferència, ja que en comptes de avançar cap endavant, s'avança cap enderrera i es realitzen els mateixos passos que s'han de fer per fer un ollie.

En aquesta manera de practicar es poden realitzar tots els trucs.

Nollie[modifica]

El Nollie, és un truc molt similar al ollie però més complicat, es tracta d'elevar la taula però trepitjant el nose (punta davantera) amb el peu d'endavant (el que uses per raspar) per exemple: si ets regular (peu esquerre avanci), poses el teu peu esquerre en el nose i el dret ho uses per raspar, igual que si ets goofy (peu dret avanci) però a l'inrevés

Trucs de pis, flatground o flip tricks[modifica]

Els trucs de pis, flatground o flip tricks, com flip o varial flip que és un flip combinat amb un pop shove it, són els més practicats en l'actualitat, són aquells que es fan sobre una superfície llisa i no necessiten molt espai, tals com el pogo, el railstand, o el street.

Consisteixen en set trucs bàsics tenint variants i combinacions entre ells.

 • ollie .
 • shove-it: té dues variants, el shove-it, i el pop shove-it. El primer consisteix a girar la taula en 180° graus cap a davant lliscant-la sobre el pis i caure sobre ella. El segon és botar la taula contra el sòl i fer el mateix gir.
 • shove-it Sex change: consisteix en el mateix que el shove-it però donant el gir cap enrere i també té les dues variants.
 • frontside o frontside 180: consisteix a donar un gir de 180° graus girant cap enrere a manera que es vegi la part frontal del teu cos si et veuen de front.
 • backside o backside 180: és el mateix que el frontside sol que donant l'esquena si et veuen de front.
 • kickflip: consisteix que la patineta d'un gir de 360° al llarg de l'eix cap enrere.
 • heelflip: és el mateix que el kickflip però donant el gir cap endavant.
 • Varial Flip o Heel flip, se li adhereix als girs anteriors un gir de 180° de la taula.
 • 360 flip: consisteix a donar un gir de kickflip combinat amb un shove-it de 360 graus
 • caballerial: consisteix a anar de fakie i fer un ollie i 360° de gir.
 • Flip 540 : consisteix a tirar un flip 360, agregant-li 180° (Per això es diu 540, perquè la taula gira 540°).

Trucs de lip, stall o encaix[modifica]

Són els realitzats en les vores de les rampes. Els trucs de lip, stall o encaix consisteixen a col·locar-se en una vora d'un quarter pipe, un half pipe una piscina o un bowl. Bàsicament consisteixen a pujar una part de la taula o realitzar algun tipus de plant en la vora d'aquests objectes.

Per exemple estan el nosestall que consisteix a clavar el nose de la taula i mantenir l'equilibri en aquesta posició, estan els footplants que consisteixen a parar-se en la riba del quarterpipe/bowl com el boneless, que consisteix a parar-se en la riba del quarterpipe o el bowl amb un sol peu mentre l'altre aquesta en la taula, que mantens darrere de tu. Altres variants dels lipslides són els handplant's i invert's, com el invert que és parar-te en una sola mà mentre mantens els peus en la taula totalment de cap.

Aquests trucs intenten mantenir l'equilibri sobre el coping (seria com el grind que tenen els quarter pipes, els half pipes, etc. -són els que normalment es veuen en el skateboarding de rampa) en diferents posicions tals com el axle stall (encaixar tots dos trucks), el rock 'n' roll (el mitjà de la taula), el noseblunt (realitzar un contragiro i equilibrar el nose amb el truck gairebé verticalment), el blunt (el mateix solament que executat amb el tail), també expliquen els hand plants (mantenir-se en equilibri amb una o dues mans en diferents posicions), entre altres.

Trucs de skate street[modifica]

Aquests són els trucs que comunament realitzarà un skater de carrer. Els trucs basi de flip són:

 • 50-50 o fifty-fifty: Són els trucs on els eixos (trucks) passen sobre una vora (sigui una baranda, una base, una vora metàl·lica, etc.) com per exemple el boardslide, lipslide, noseslide, tailslide, feeblegrind, nosegrind, etc. Els trucs realitzats amb tots dos trucks rep el nom de 50-50, amb el truck posterior "raspant" l'obstacle i el truck davanter elevat rep el nom de 5-0.
 • Lip: Són els realitzats en els "copings", que són les vores metàl·liques dels half-pipes. En aquests trucs s'intenta mantenir l'equilibri sobre el "coping" el màxim possible, en una determinada postura.
 • Grab: Són els trucs que es realitzen en l'aire, en els quals agarrem la taula amb la mà, depenent d'on ho agarres i de la postura que portes. El truc on se salta i s'agarra en l'aire de la part d'enmig de la taula, rep el nom de Melongrap.
 • Flip o kickflip: Consisteix a girar la taula en 360° al llarg de l'eix del skate en l'adreça del taló dels peus (cap enrere).
 • Heelflip: Consisteix en el mateix que un kickflip, només que gira en el sentit contrari (en l'adreça dels dits) i s'executa lliscant el taló cap al còncau de la taula. Sol ser més difícil que el kickflip.
 • Flip 180: Aquest truc consisteix a fer un kickflip al mateix temps que es fa un volt de 180° del cos i la taula en la mateixa adreça, existeix flip 180° frontside i flip 180° backside, cadascun té la seva pròpia tècnica i grau de dificultat.
 • 360 flip: És de fer un 360 shove-it, ajuntant-ho amb un kickflip'.
 • Pop shove-it: És un truc molt senzill. Consisteix a manar la taula cap endavant uns 180 graus - si són més graus rebrà el nom de 360 pop shove-it.
 • Fs Pop shove-it: Consisteix a manar la taula 180 graus al contrari del pop shove-it, cap enrere.
 • 360 pop shove-it: Es posa un peu amb prou feines enrere dels cargols i l'altre en el tail. El que s'ha de fer és donar un cop sec al tail (pop); donar una puntada cap a davant per fer un 360 pop shove-it, és el mateix, gens més que en donar la puntada sigui més potent.
 • Impossible: És un truc molt complex d'executar. Consisteix a fer el ollie i amb el peu posterior fer-li un volt arrossegant la taula per l'al voltant del peu i tornar a caure després que la taula faci com una tombarella una mica inclinada cap a l'exterior. (Creat per Rodney Mullen).
 • bigspin: És una mescla d'un 360 pop shoveit i un 180 de spin.
 • Frontside 180: Consisteix a girar 180 graus la taula cap enrere, però el moviment ha de ser acompanyat amb el moviment de la persona.
 • Backside 180: Consisteix a girar 180 graus la taula cap a davant, però el moviment ha de ser acompanyat amb el moviment de la persona.
 • "laser flip": Aquest truc consisteix en la combinació d'un 360 fs pop shove-it i un heelflip, s'assembla al 360 flip però est és per enrere
 • "HalfCab": Consisteix a anar de fakie I girar a Backside 180 Ollie. (Half Caballerial)
 • "HalfCab Flip": Igual que el HalfCab consisteix a anar de fakie i girar a Backside 180 ollie, però aquesta vegada has de raspar a Kickflip mentre que aquestes girant a Backside 180 Ollie.
 • "FullCab o Caballerial": Consisteix a anar de Fakie i girar a backside 360.
 • Dolphin o Forward Flip: Consisteix en executar un flip lliscar el peu davanter directament cap al nose de la taula, de manera que la taula realitza un flip a la mateixa vegada que mitja volta vertical.
 • Dragon flip: Consisteix en fer un dolphin flip però la taula ha de realitzar un volta completa vertical.

Trucs de flip[modifica]

Els trucs bàsics de flip el significat dels quals és tornada són varis.

 • Kickflip: Consisteix a girar la taula en 360° al llarg de l'eix del skate en l'aire, en la direcció cap al teu dit menovell del peu o del taló (cap enrere), s'executa raspant amb el peu en diagonal i saltant.
 • 360 flip: És la mescla d'un 360 pop shove-it i un kickflip. Hi ha diversos noms differentes com "tre flip" o " 3 flip".
 • Laser flip: Consisteix a fer un 360 frontside pop shove-it combinat amb un heelflip, és l'oposat al 360 flip.
 • Heelflip: Consisteix en el mateix que un kickflip, solament que gira en el sentit contrari (en l'adreça dels dits), i s'executa lliscant el taló cap al còncau de la taula.
 • 180 ollie: Es divideix en 2 trucs. El backside 180 i el frontside 180. En el frontside 180 gires cap a la teva esquena amb l'espatlla davantera (esquerre regulars i dret goofys), i en el backside 180 en sentit contrari.
 • Shove-it o pop shove-it: També es divideix en 2 trucs, el backside shove-it i frontside shove-it. En el cas del frontside shove-it la taula gira igual que en un frontside 180 solament que el cos queda estàtic, i viceversa amb el backside shove-it.
 • Varial Kickflip: És un truc que ajunta al Bs Shove-it amb un Kickflip.
 • Varial Heelflip: És la combinació d'un Fs Shove-it amb un Heelflip, un truc amb un nivell de complicitat una mica alt.
 • "Bodi Varial Kickflip": Consisteix a ajuntar el Bs Shove-it amb Kickflip, però abans de caure girar el cos 180 graus, igual que el Varial Heelflip és un truc complicat.

Aquest esport es va desenvolupar al començament de la dècada de 1948 com a substitut a la taula de surf en terra, llevant les rodes a uns patins. Creat a partir d'una variació del surf, ha desenvolupat una gran atracció i interès per a molts, i sol ser un reclam publicitari per als joves (skaters o no). Sobre els quals patinen, un reportatge de l'any 2002 per la American Sports Data va estimar que hi havia 40,5 milions de skaters a tot el món; sent el 84% menors de 18 anys, dels quals el 74% eren homes i el 26% dones.1 Els trucs de pis, flatground o flip tricks, com flip o varia flip que és un clip combinat amb un pop shove it, són els més practicats en l'actualitat, són aquells que es fan sobre una superfície llisa i no necessiten molt espai, tals com el pogo, el railstand, o el street. Consisteixen en set trucs bàsics tenint variants i combinacions entre ells

Trucs de grinds[modifica]

Grinds:

 • 50 50: Quan un va en el rail amb els eixos o "trucks".
 • 5-0: Semblança al 50 50 però feixos un "manual" en el rail.
 • Nosegrind: El contrari d'un 5-0. Fas un "nose manual".
 • Board Slide: consisteix a lliscar la taula horitzontalment sobre el rail.
 • Lip slide: semblant al board slide però amb 135º de spin a contrari d'on està el rail. Per exemple, si el rail està davant teu, girar cap a l'altre costat per lliscar-te, si està darrere teu, al revés.
 • Nose slide: consisteix a lliscar el "nose" (part excel·lent davantera de la taula) en el rail.
 • Tail slide: consisteix a lliscar el "tail" (part excel·lent traseraa de la taula) en el rail.
 • Smith grind: consisteix a fer el mateix moviment pel lip slide però l'eix de darrere va enganxat al rail mentre que l'eix d'aquesta per fora del rail.

Trucs de manual[modifica]

Hi ha diversos tipus: manual, nosemanual, one-foot manual, one-foot nosemanual, one-wheel manual, left manual, right manual, penguin manual, handstand manual, entre altres.

Els trucs de manual consisteixen a mantenir l'equilibri amb dues rodes ja sigui davanteres nose manual, o amb les posteriors manual; és bàsic del skate; també existeixen el one-wheel manual, que consisteix a mantenir l'equilibri en una sola roda ja sigui davantera o posterior; i el one-foot manual, que és un manual o nose manual, però amb solament un peu sobre la taula.

Trucs de flatground[modifica]

Els trucs de flatground són aquells que es fan sobre una superfície llisa i no necessiten molt espai, tals com el pogo o el railstand.

Trucs de old school[modifica]

Els trucs old school són aquells que es feien abans amb els skates antics encara que encara hi ha gent que ho practica, tals com el pogo, railstand, casper, anti-casper, handstand, etc.

Són pràcticament trucs en els quals participen les mans en ell, perquè en el skate antic no es tenia constància d'utilitzar encara els peus sols. Són pràcticament com els de ara, solament que ajudant-los de les mans, un molt simple i el més fàcil és el boneless.

 • Boneless: és un truc simple. Consisteix a agarrar la taula amb la mà mentre que al mateix temps baixes el peu de davant. Impulsant-te per tornar a caure en la taula, aquests trucs són poc vists avui dia.

Trucs de grab[modifica]

Els trucs de grab són aquells que consisteixen a agarrar o subjectar la taula en l'aire, ja sigui sortint de half pipe o altres rampes o fent simplement un ollie. Aquí tenim alguns: el indy (prendre la taula del costat que aquesta d'enfront de la seva posició, goofy o regular,); el melon (subjectar-la del costat contrari a la seva posició); nosegrab (prendre la taula del nose o part davantera del skate); tailgrab (el mateix que el nosegrab però del tail); airwalk (prendre la taula del nose mentre amb els peus es mouen com pegant puntades a l'aire); method (com el melon però més complicat, doblegant els genolls); stiffy (com el indy però estirant les cames cap al costat); stalefish (és un truc inventat per Tony Hawk que consisteix a prendre la taula amb la mà contrària a la qual es fa el melon); muti (és semblant al indy però prenent-la amb l'altra mà); tailgrab one foot (és com el tailgrab però posant el peu davanter en l'aire); rokett air (és un truc bastant complicat en el qual se situen les dues mans en el nose i els dos peus en el tail); stalefish tweak (és com el stalefish però doblegant els genolls); christ air (és un dels més complicats, es necessita molta altura per realitzar-ho, es pren la taula amb una mà pel nose i l'altra part del cos se situa en l'aire com posant-se en posició de creu o Crist - d'aquí el nom).

Els principals són:

 • Frontside grab: consisteix a prendre la taula per la part que queda davant de tu per la part de davant.
 • Backside grab: consisteix a prendre la taula per la part que queda darrere de tu per la part de darrere.
 • Nose grab: consisteix a prendre la taula per la part del nose amb la mà que et queda davant.
 • Tail grab: consisteix a prendre la taula per la part del tail amb la mà que et queda enrere.
 • Double grab: són dues variants, en una has de fer el frontside grab i el backside grab junts, i el segon és fer el nose grab i el tail grab al mateix temps.
 • Muti grab: consisteix a prendre la taula per la part que et queda darrere de tu per la part de davant.
 • Stale grab: consisteix a prendre la taula per la part que queda davant de tu per la part de darrere.

En el skate hi ha dues posicions per patinar bàsiques, les quals són:

 • Goofy: consisteix a patinar amb el peu dret avanci i el peu esquerre enrere en el tail.
 • Regular: consisteix a patinar amb el peu esquerre avanci i el dret en el tail.

Switch: Consisteix a manejar en el sentit contrari al que maneges. Exemple: si ets regular el teu switch serà en goofy. Nota: Els trucs en switch seran el doble de complicat als quals fas en la teva posició normal, bàsicament els professionals aprenen trucs de switch.

Fakie: Consisteix a anar marxa enrere amb la teva taula en definitiva d'esquena (tail)

Al seu torn aquestes posicions tenen les seves divisions per realitzar els trucs. Aquestes són:

 • Ollie: realitzar-ho amb el peu esquerre entre els cargols davanters i el centre de la taula i el peu dret en el tail.
 • Nollie: realitzar-ho amb el peu dret entre els cargols posteriors i el centre de la taula i el peu esquerre en el nose.
 • Switch ollie: realitzar-ho amb el peu dret entre els cargols davanters i el centre de la taula i el peu esquerre en el tail.
 • Fakie ollie (anant en switch d'esquena): realitzar-ho amb el peu esquerre entre els cargols davanters i el centre de la taula i el peu dret en el tail.
 • Ollie: realitzar-ho amb el peu dret entre els cargols davanters i el centre de la taula i el peu esquerre en el tail.
 • Nollie: realitzar-ho amb el peu esquerre entre els cargols posteriors i el centre de la taula i el peu dret en el nose.
 • Switch ollie: realitzar-ho amb el peu esquerre entre els cargols davanters i el centre de la taula i el peu dret en el tail.
 • Fakie ollie (anant en switch d'esquena): realitzar-ho amb el peu dret entre els cargols davanters i el centre de la taula i el peu esquerre en el tail.

Mongo

És un estil poc conegut que consisteix a donar-se impuls amb el peu que es porta davant en comptes d'amb el peu de darrere com es fa normalment. Els skaters que s'impulsen a mongo són regular o goofy igualment pel peu de darrere. Aquesta manera de patinar no és molt ben vista per la resta de "skaters", ja que és usada per la gent que no sap patinar gaire bé.[cal citació]

Les parts del skate [cal citació][modifica]

-Eixos(trucks) -Escata(griptape) -Taula(deck o board) -Cargols(maquinari) -Rodaments(bearings) -Rodes(wheels) -elevadors(highrisers)

 • Els trucks o eixos

Els trucks o eixos per skate són la part més essencial de l'estructura general del skateboarding, en aquesta part s'ha de treballar més en l'elecció en obtenir aquesta peça per armar el skateboarding d'acord amb les necessitats tècniques que es requereixen segons l'acompliment, és important verificar diversos aspectes com la qualitat, tipus de material amb el qual està construïda la peça i economia.

El Trucks o eix està format per diferents parts

-Gomes/Bushings -Base de l'eix -Eix -Elevadors/Risers

Per als diferents tipus de taules hi ha diverses mesures d'Eixos. Per a taules de 7,5” o inferior es troben els lleugers amb una mesura de 4,75″, per a taules de 7,5″ a 7,8″ són els de pes mitjà amb mesura de 5”. Per a taules de 7.8” a 8,1” són els més pesats amb mesura de 5,25” o 1,19.

És important saber que el pes i grandària dels Trucks o eixos influiran en la facilitat per realitzar salts o trucs.

Vocabulari [cal citació][modifica]

 • Taula (deck): Skateboard.
 • Pop: Acció de picar contra el sòl amb el nose o el tail. Dícese també de la capacitat d'una taula de "botar", per fer trucs més alts.
 • Trucks: Eixos. Mecanismes que connecten les rodes amb la taula mitjançant una suspensió i un eix amb rodaments.
 • Escata (griptape): Superfície rugosa sobre el skate. S'empra com a subjecció dels peus sobre el monopatín, encara que derivi en un intens desgast del calçat.
 • Half pipe: Traduït literalment a l'espanyol com a "mig tub". Aquesta expressió es refereix a les rampes molt inclinades i habitualment altes, com si anessin la meitat d'un cercle, d'aquí el seu nom.
 • Freestyle o estil lliure: Antiga secció de les competicions del skate. Consistia a inventar trucs o combinacions de trucs, generalment molt complexos i que mostraves en el teu torn. Actualment és un gènere que engloba diversos trucs.
 • Trucs Old school: Els que tenen alguna cosa a veure amb l'antic estil lliure i que, moltes vegades, no tenen ni nom propi. És una categoria ara molt poc practicada però que en els anys setanta va estar en plena expansió.
 • Nose: Part davantera de la taula. Es pot diferenciar perquè és més baix que el "tail".
 • Tail: Part posterior de la taula.
 • Clavar: Terme que s'utilitza per demostrar que un grind o un lip es van col·locar correctament.
 • Ollie: Terme que s'usa per saltar
 • Game of SKATE: Terme que s'usa per referir-se a una batalla de trucs amb el skateboard que té les seves normes, entre skaters, amb els seus respectius torns.
 • Skater: Dit de la persona que munta en monopatín.

Música i skate[modifica]

Hi ha moltes bandes que representen i fomenten la cultura skater entre les quals destaquen blink 182, Massacre, Delmar, Carajo, Leghost, , Limp Bizkit, P.O.D., Els Tetas, Suicidal Tendencies, NOFX, Lagwagon i Avril Lavigne, entre altres. Tanmateix, per a això se li crea la categoria l'àlies de la qual és conegut com a Skate Punk.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

 1. «Skateboarding». Gran Diccionari de la Llengua Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
 2. Consultat el 28 de desembre de 2912
 3. «Nuevos deportes olímpicos: béisbol, softbol, kárate, escalada, surf y skateboard», 04-08-2016. [Consulta: 27 agost 2016].
 4. «Transfigured City to Transformed City: Youth Cultures and Skateboard Practice. (1970/1980)». Revista História e Cultura, 17-11-2012 [Consulta: 21 abril 2015].

Bibliografia[modifica]

En espanyol:

La veritable història de dogtown i l'equip zephyr

En anglès:

 • Brodin, Iain. (2001). Skateboarding, Space and the City: Architecture and the Bodi. Oxford: Berg.
 • Hocking, Justin, Jeffrey Knutson and Jared Maher (Eds.). (2004). Life and Limb: Skateboarders Write from the Deep End. New York: Soft Skull Press.
 • Weyland, Jocko. (2002). The Answer is Never: a History and Memoir of Skateboarding. New York: Grove Press.
 • Hawk, Tony and Mortimer, Sean. (2000). Hawk: Occupation: Skateboarder. New York: HarperCollins.
 • Thrasher Magazine. (2001). Thrasher: Insane Terrain. New York: Universe.
 • Brooke, Michael (1999) The Concreti Wave — the History of Skateboarding. Warwick Publishing.
 • Mullen, Rodney and Mortimer, Sean (2003). The Mutt.
 • Berrios, Oscar Hernan.(2009).