Stanislaus Sittenfeld

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaStanislaus Sittenfeld
Nom originalStanisław Sittenfeld
Biografia
Naixement11 juliol 1865 Modifica el valor a Wikidata
Piotrków Trybunalski Modifica el valor a Wikidata
Mort15 juny 1902 Modifica el valor a Wikidata (36 anys)
Davos (Suïssa) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatPolònia Polònia
França França
Activitat
OcupacióJugador d'escacs
Esportescacs Modifica el valor a Wikidata
Títol d'escaquistaCampió de França (1881), títol no oficial
Altres
TítolCampió de França (1881), títol no oficial

Stanislaus Sittenfeld (11 de juliol de 186515 de juny de 1902) fou un jugador d'escacs jueu nascut a Polònia (llavors territori de l'Imperi Rus), i posteriorment nacionalitzat francès.

Biografia[modifica]

Sittenfeld, després de fer l'educació secundària a la seva ciutat natal de Piotrków, va marxar a estudiar a Alemanya i a França. Es va establir a Paris el 1884, i allà va participar del rellevant ambient escaquístic de la ciutat, essent un dels jugadors habituals al Café de la Régence, i participant en molts dels torneigs que s'hi celebraren. Per exemple, fou tercer a les edicions dels anys 1890 i 1892 (ambdós torneigs guanyats per Alphonse Goetz).

Resultats destacats en competició[modifica]

A París hi va jugar també diversos matxs, especialment contra d'altres jugadors també emigrats de terres poloneses, com Jean Taubenhaus, Samuel Rosenthal, o Dawid Janowski. El 1891, empatà un matx amb Jean Taubenhaus, i jugà posteriorment diversos matxs contra el futur aspirant al campionat del món Dawid Janowski. El 1891 el guanyà, el 1892, perdé, i hi empatà el 1893. El 1894 jugà un matx en consulta, fent duet amb Semion Alapín, contra Janowski i Jules Arnous de Rivière.

La segona meitat dels anys 90 del segle xix la va passar a l'Amèrica del Sud, principalment a Rio de Janeiro, on hi va promocionar els escacs. Amb el canvi de segle, va retornar a Europa, i seguí mantenint un alt nivell de joc. El 1901 fou segon al torneig del Café de la Régence i empatà als llocs 1r-2n amb el vienès Adolf Albin al quadrangular de Paris.[1] Un any més tard va morir a Davos.

Notes i Referències[modifica]

  1. D'aquesta data és una de les poques partides conservades de Sittenfeld, rellevant perquè és un exemple primerenc d'una obertura que anys més tard seria molt popular: el gambit Marshall (partida Sittenfeld vs Soldatenkov, Paris, 1901).

Enllaços externs[modifica]

  • ChessNotes (anglès) Referències a Sittenfeld dins d'un article d'Edward Winter sobre Vassily Soldatenkov (ChessNote 6138, de 24/maig/2009)