Stanislaw Kazuro

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaStanislaw Kazuro

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1r agost 1881 Modifica el valor a Wikidata
Teklinopol Modifica el valor a Wikidata
Mort30 novembre 1961 Modifica el valor a Wikidata (80 anys)
Varsòvia (Polònia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri Militar de Powązki Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Música Fryderyk Chopin
Acadèmia Nacional de Santa Cecília
Universitat de París Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Música Fryderyk Chopin
Warsaw Philharmonic Concert Hall (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GènereMúsica clàssica Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsZygmunt Noskowski, Mieczysław Surzyński i Giovanni Sgambati Modifica el valor a Wikidata
InstrumentOrgue Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeMargerita Trombini-Kazuro Modifica el valor a Wikidata
Premis

Discogs: 3656007 Modifica el valor a Wikidata

Stanislaw Kazuro (Teklinopol, 1 d'agost de 1881 - Varsòvia, 30 de novembre de 1961) fou un compositor i director d'orquestra polonès.[1]

Kazuro va estudiar al Conservatori de Varsòvia amb Z. Noskowski i M. Surzyński, a l'Accademia di Santa Cecilia de Roma amb G. Sgambatti i a París amb V. d'Indy. Aquí també va escoltar conferències sobre història de la música i filosofia a la Sorbona.[2]

El 1914 va tornar a Varsòvia i es va convertir en organista a l'església de la Trinitat. Al mateix temps, va organitzar l'òpera Ludowa. A partir de 1916 va ser director de la Filharmònica de Varsòvia. Al mateix temps va fundar un cor, amb el qual realitza obres de compositors polonesos i italians dels segles xvi i xvii.

De 1917 a 1939 Kazuro va ser professor de solfeig al Conservatori de Varsòvia,[1] on també va ensenyar direcció, contrapunt i cant. El 1920 va participar com a oficial en la Guerra Polònia-Soviètica. El 1922 fundà amb els estudiants de la Universitat de Varsòvia, el Polska Kapela Ludowa, un cor amb el qual va fer gires per Polònia i va gravar diversos registres.

El 1927, Kazuro va establir una facultat d'educació musical al Conservatori de Varsòvia. De 1930 a 1931 va ser director del seminari de professors de música.[1] Durant la Segona Guerra Mundial, va dirigir un conservatori secret a Varsòvia.[1] Després de la supressió de l'aixecament de Varsòvia, Kazuro es va traslladar a Cracòvia. El 1945, va liderar la reconstrucció del Conservatori de Varsòvia, que va ser restablit el 1946 sota el nom de Państwowa Wyższa Szkoła Muzyczna i el rector del qual va ser fins a 1951.

A més de les seves composicions, Kazuro va publicar diversos llibres de text.[1] Ell mateix va escriure el llibret de la seva òpera Powrót i va escriure algunes obres literàries, inclosa la novel·la Professor Zubrewicz i jego trzej wychowańcy (1926).

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Kosińska, Małgorzata «Stanisław Kazuro» (en polonès). Culture.pl [Consulta: 30 maig 2021].
  2. «Stanisław Kazuro». Polskie Centrum Informacji Muzycznej, juny. [Consulta: 30 maig 2021]. «Był jednocześnie słuchaczem wykładów z historii muzyki i filozofii na paryskiej Sorbonie. (català) També va ser professor d'història de la música i la filosofia en la Sorbona de París.»