Suïdas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreSuïdas
(el) Σοῦδα
(el) Σουΐδας Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra literària i diccionari etimològic Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Autordiversos autors Modifica el valor a Wikidata
Llenguagrec medieval Modifica el valor a Wikidata
PublicacióImperi Romà d'Orient
Creaciósegle X
Editorialvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Temalèxic Modifica el valor a Wikidata
Gènereenciclopèdia Modifica el valor a Wikidata

Suïdas (Suidas, Σουΐδας) o La Suda (Σοῦδα, Souda) és una gran enciclopèdia romana d'Orient sobre el món antic, escrita en grec vers el segle x. Va ser probablement escrita per diversos erudits, tot i que sovint s'ha considerat el nom de Suïdas com el de l'autor, però Suidas o Suda és també una paraula grega que vol dir 'fortí', 'guia', 'rasa', i per això tant es pot parlar de la Suda com de Suïdas.

L'enciclopèdia té trenta mil entrades i molts dibuixos, una part dels quals s'ha perdut; està arranjada alfabèticament amb algunes irregularitats. La mateixa obra esmenta com a font l'Onomatologion d'Hesiqui de Milet, i altres fonts com els resums de Constantí VII Porfirogènit, la crònica de Jordi el Monjo, les biografies de Diògenes Laerci, i les obres d'Ateneu i Filostrat.

No se sap gaire cosa de la seva compilació. Ja l'esmenta Eustaci de Tessalònica al segle xii, i diu que l'autor en fou Suïdes, un compilador que va tractar de recollir tot el saber de l'època i que va viure entre 976 i 1028. Estrabó esmenta un Suidas que va escriure una història de Tessàlia, però no podria ser el mateix compilador per la diferència cronològica.

La Suda està a mig camí entre un diccionari i una enciclopèdia; explica l'origen i la derivació de les paraules segons els coneixements de l'època. Els articles tenen caràcter gramatical, etimològic, biogràfic, geogràfic, històric, científic i literari. Els més valuosos són els d'història de la literatura, ja que dona dades d'autors dels quals l'obra s'ha perdut.[1]

A les edicions de la Suda, hi apareix la nota següent: Τὸ μὲν παρὸν βιβλίον Σοῦδα, οἱ δὲ συνταξαμἐνοι τοῦτο ἄνδρες σόφοι seguida d'una llista de dotze noms.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • Suda On Line (basada en l'edició d'Ada Adler, Suidae Lexicon (5 Volums). Leipzig: B.G. Teubner, 1928-1938, reeditada el 1967–1971