Hesiqui de Milet

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaHesiqui de Milet
Dades biogràfiques
Naixement segle V
Milet
Mort segle VI (Gregorià)
Constantinoble
Activitat professional
Ocupació Historiador
Modifica dades a Wikidata

Hesiqui de Milet (Hesychius, Ἡσύχιος) (segle VI), de renom Ἰλλούστριος ('Il·lustre'), segurament per algun càrrec que exercia que comportava aquest tractament, fou un historiador bizantí que va néixer a Milet i fou fill d'Hesiqui i Sofia.

Va viure en temps dels emperadors Anastasi I, Justí I, i Justinià I. De la seva biografia, no es coneixen detalls excepte que va tenir un fill de nom Joan, la mort del qual va aturar la feina del pare.

Va escriure les obres següents:

  • 1. Περὶ τῶν ἐν παιδεἴᾳ λαμψάντων σοφῶν, De his qui Eruditionis Fama claruere.
  • 2. Πάτρια Κωνστινουπόλεως, Res Patriae Constantinopolitanae.
  • 3. Βιβλίον ἱστορικὸν ὡς ἐν συνόψει κοσμικῆς ἱστορίας, una història de més de mil nou-cents anys començant per Belus, mític fundador de l'Imperi assiri i fins a la mort de l'emperador Anastasi I el 518, distribuïda en sis parts: 1) abans de la guerra de Troia; 2) De la guerra de Troia a la fundació de Roma; 3) de la fundació de Roma a l'abolició de la monarquia; 4) de l'establiment del consolat a Juli Cèsar; 5) de Juli Cèsar fins a l'establiment de Constantinoble com a capital; 6) fins a la mort d'Anastasi I. A aquesta darrera, s'hi va afegir un apèndix sobre el regnat de Justí (518-527) i començament del regnat de Justinià (emperador del 527 al 566).