Suavitzador

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Navalla d'afaitar al costat d'un suavitzador penjant.

Un suavitzador (també conegut com a assentador i, com a corretja a les Illes Balears i València[1]) és un tros de cuir, o estri d'una altra classe, per suavitzar el tall de les navalles d'afaitar.[2] També s'utilitzen per suavitzar el tall de ganivets i algunes eines de fusteria com cisells. Al contrari que el tall esmolat, on una pedra d'esmolar elimina metall doblat per recuperar el tall, el suavitzat simplement re-alinea les osques del tall sense retirar metall.[3]

Tipus de suavitzadors[modifica]

Dibuix d'un suavitzador del tipus de paleta.

Hi ha dos tipus de suavitzadors: penjants i de paleta. Els suavitzadors de paleta tradicionals consisteixen en una taula de fusta (de forma rectangular) a la qual se li enganxa permanentment el cuir i es subjecten a un mànec en un dels extrems. A aquest tipus de suavitzadors se'ls anomena també de tipus "francès" o "alemany".[4] Els suavitzadors penjants consisteixen en un tros de cuir solt en què, almenys en un extrem, hi ha una petita anella per subjectar-lo a un clau de la paret. Per subjectar-lo fermament i aconseguir la tensió desitjada, l'altre extrem cal sostenir-lo amb el que pot ser una nansa (en general de cuir també) o una anella metàl·lica; alguns suavitzadors poden no portar res i se sostenen simplement amb els dits.

Abrasius[modifica]

Als suavitzadors se'ls pot també afegir algun abrasiu que pot ser òxid de crom o esprai amb partícules de diamant. El que fa això és retirar metall molt lentament, el que equival a un afilat amb pedra molt lleuger. Encara que l'ús d'abrasius amb el suavitzador és opcional, és altament recomanat si la navalla s'ha de fer servir per a l'afaitat, ja que s'aconsegueix un tall finíssim difícil d'aconseguir només amb pedres i cuir. Quan es passa la navalla sobre un suavitzador al qual s'hi ha agregat un abrasiu, s'ha de suavitzar un altre cop sobre un suavitzador net, després de netejar-lo per retirar les partícules que hagin quedat sobre el tall.

Un cop se li ha aplicat abrasiu a un suavitzador, no és recomanable netejar aquest compost per tornar-lo a usar com un suavitzador de cuir net. Així com tampoc és recomanable suavitzar una navalla barbera molt sovint en un suavitzador amb abrasiu doncs farà malbé la finesa del tall.

Mètode[modifica]

Per assentar correctament una navalla o ganivet, hi ha diversos punts clau:

  • Si el suavitzador és de tipus penjant, subjectar fermament l'extrem corresponent per aconseguir una tensió ferma.
  • Lliscar la navalla amb el llom cap endavant deixant enrere el tall. Això és just el contrari que el tall esmolat amb pedra, el qual requereix lliscar la navalla amb el tall per davant.
  • Mantenir la navalla ajaguda i amb una pressió ferma, però no molt fort.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. Cf. Diccionari Català-Valencià-Balear sub voce corretja: ‘Llenca de pell de devers un pam de llargària que els barbers empren per a passar els raors i afinar-ne el tall ’.
  2. suavitzador a Optimot
  3. Video en castellà: Asentador de cuero para navajas de afeitar.
  4. http://www.classicshaving.com/articles/article/590351/4052.htm