Sydney Lamb

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSydney Lamb
Biografia
Naixement4 maig 1929 Modifica el valor a Wikidata (95 anys)
Denver (Colorado) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Califòrnia a Berkeley Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciólingüista Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Rice Modifica el valor a Wikidata
Obra
Estudiant doctoralPeter M. Cobin (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Sydney MacDonald Lamb (nascut el 4 de maig de 1929 a Denver, Colorado) és un lingüista estatunidenc [1] i professor a la Universitat de Rice; la seva gramàtica estratificacional és una teoria alternativa significativa a la gramàtica generativa transformacional de Chomsky. S'ha especialitzat en neurolingüística i en aproximació estratificacional a la comprensió del llenguatge.

Lamb va obtenir el seu graduat a la Universitat de Califòrnia, Berkeley el 1958 i hi va ensenyar entre 1956 i 1964.[1] La seva dissertació va ser una gramàtica de la llengua mono de la família uto-asteca, sota la direcció de Mary R. Haas i Murray B. Emeneau.[2] En 1964 començà a ensenyar a la Universitat Yale després d'unir-se als Semionics Associates a Berkeley (Califòrnia) el 1977.[1] Lamb ha investigat en llengües ameríndies, específicament en les centrades geogràficament a Califòrnia. Les seves aportacions han estat d'abast ampli, incloent la lingüística diacrònica, la lingüística computacional, i la teoria de l'estructura lingüística. El seu treball va conduir als dissenys innovadors de maquinari de memòria de contingut direccionable per a microordinadors.

Lamb és més conegut com a pare de la teoria de les xarxes relacionals de la llengua, que també es coneix com a "teoria estratificacional". A prop del final del mil·lenni, va començar a desenvolupar la teoria més enllà i explorar les seves possibles relacions amb estructures neurològiques i processos de pensament. Els seus primers treballs van desenvolupar el concepte de "semema" com un objecte semàntic, de manera anàloga als de morfema o fonema en lingüística; això va ser una de les inspiracions de la teoria de la dependència conceptual de Roger Schank, una metodologia per a la representació de significat llenguatge directament al moviment d'intel·ligència artificial de les dècades de 1960 i 1970.

En 1999 fou publicat el seu llibre Pathways of the Brain: The Neurocognitive Basis of Language on expressava algunes de les seves idees.

Vegeu també[modifica]

  • Linguistic and Cognitive Networks a "Cognition: A Multiple View" (ed. Paul Garvin) New York: Spartan Books, 1970, pp. 195–222. Reprinted in Makkai and Lockwood, Readings in Stratificational Linguistics (1973), pp. 60–83.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Lamb, Sydney M. «Encyclopædia Britannica». Johannes Gutenberg University Mainz. Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 9 desembre 2010].
  2. Lamb, Sydney. A Grammar of Mono. PhD. Dissertation. Berkeley, 1958.

Enllaços externs[modifica]