Tarantel·la

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Tarantella)
La tarantel·la vista per Henrique Bernadelli
Tarantel·la calabresa

La tarantel·la és un ball tradicional ràpid i alegre originari del sud d'Itàlia. N'existeixen diverses versions locals, com la napolitana, la calabresa o la de Montemarano (Campània); i de vegades hom pot incloure dins de la tarantel·la altres balls del sud d'Itàlia emparentats amb ella, com la tammurriata de Campània, la viddaneddha de Reggio Calabria o la pizzica del Salent (Pulla). El fet que el nom d'aquest ball particular pugui agrupar també genèricament d'altres s'explica perquè va ser molt popular i gairebé un símbol al Regne de les Dues Sicílies al segle xix, de manera que, en aquella època, algunes persones van començar a anomenar amb aquest nom, que era el que estava de moda i era conegut arreu, a altres balls i danses semblants. En aquell segle, una tarantel·la estilitzada va incloure's a la dansa clàssica.

Avui dia encara és popular al sud d'Itàlia, i per exemple es balla regularment a les trobades de balls tradicionals i populars que es fan a la plaça del Rei de Barcelona.[1]

Etimologia[modifica]

Una antiga llegenda diu que el nom d'aquesta dansa tradicional pot provenir d'«aranya tarant» o «taràntula», però no és clar si és pels moviments que produeix una persona que fuig, o que acaba de ser picada per aquesta, o bé per un suposat origen sanador d'aquest ball, alguna manera de curar-la o de fer suportar millor el dolor en una mena de dansa-teràpia.

Una altra versió situaria l'origen del nom del ball a Tàrent, o en algun altre lloc més imprecís de la Pulla, on hi ha una cultura popular pròpia força desenvolupada amb, per exemple, una llengua, el tarandine, i que té un tipus de música tradicional que antigament es deia tarantedde.

Indumentària[modifica]

La indumentària tradicional consta de, per a les dones, una camisa àmplia blanca, un davantal blanc o clar, un cosset negre i una faldilla àmplia amb vol, generalment de colors vius i decorada amb una, dues o tres franges horitzontals en un color que contrasti, sovint negres, al baix. Els homes porten mitges i camisa blanques, armilla habitualment negra o fosca, pantalons d'un color viu i faixa en un color que contrasti. Els ballarins poden fer anar castanyoles o, molt més habitualment, una pandereta amb picarols, que pot estar adornada amb cintes llargues de colors vius.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tarantel·la
  1. La tarantel·la napolitana Recopilació d'informació en forma de text, fotos, vídeos i documents sonors d'un ballarí de la plaça del Rei de Barcelona. En aquesta plaça es reuneixen setmanalment professionals, aficionats i públic en general de diversos països per a ballar, investigar i intercanviar coneixements sobre les seves danses tradicionals. (català) (castellà) (italià)