Vés al contingut

Tema de Viquipèdia Discussió:Conflicte d'interessos

Leptictidium (discussiócontribucions)

Aquesta proposta de canvi és molt més curta perquè és molt més sucosa. El segon paràgraf del cos del text comença:

"Editar amb CI està fermament desaconsellat."

És a dir, que no està gaire ben vist, però tampoc no està prohibit. S'hauria de mantenir aquesta escletxa oberta, o s'hauria de canviar el text per alguna cosa de l'estil de...?

"No es permet l'edició d'articles amb els quals es tingui un CI."

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo crec que no fa falta el canvi. Hi ha edicions clarament no controvertides com aquestes que objectivament no suposen cap tipus de problema.

Fer la redacció més dura igualment no resoldrà el major problema, que és que la gent edita amb conflicte d'interessos per tal de promocionar-se a ell o a les seves entitats. Ja vaig comentar que, la majoria de casos de conflicte d'interessos són suposats i no hi ha manera humana de confirmar-los.

Leptictidium (discussiócontribucions)

El redactat actual de la intro no recull el matís que apuntes sobre les edicions no controvertides, tot i la seva importància. Potser així:

"L'edició d'articles amb els quals es tingui un CI només es permet en certs casos." (amb enllaç a Viquipèdia:Conflicte d'interessos#Modificacions no controvertides que el Flow no em deixa posar)

FranSisPac (discussiócontribucions)

Jo lligaria aquest debat amb la frase "Si algun canvi és posat en dubte per un altre usuari, llavors és una edició controvertida", al final del punt Modificacions no controvertides. Aquesta sí que ho enreda tot: resulta que el que pots posar depèn del fet que algú altre aparegui, a posteriori, i ho posi en dubte! En la meva opinió, el "controvertit", o fins i tot el "biaix", és més fàcil que vinguin per ideologia, principis o sentiments que no pas per estricte CI.

El resultat contrari de controvertir ("Sostenir una controvèrsia") seria fer una edició incontestable ("que no pot ésser posada en qüestió o controvertida"). Si això equival a neutralitat i fiabilitat, què es demana de diferent, a qui té CI, com per limitar-lo?

Tornant a les propostes de canvi, l'original i l'alternativa, jo també sóc partidari de deixar-ho en "fortament desaconsellat", en tot cas, si es manté la qüestió de la controvèrsia, afegint-hi: ", especialment quan sigui fàcil incórrer en edicions que puguin resultar controvertides" (això últim enllaçat com deies).

Ja que hi som, jo matisaria la frase que segueix a la debatuda ("Quan l'edició causi trastorns a l'enciclopèdia...") precedint-la d'un "Cal recordar que...". Si no, dóna al lector la percepció que això tant sols regeix per al CI i, un cop més, és una política general.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Gràcies per les vostres contribucions. Quan n'hi hagi més, o hagin passat uns dies, intentaré integrar-les totes per trobar una fórmula de consens. En tot cas, si no voleu canviar el *contingut* de la primera frase, crec que sí que cal canviar-ne la *forma*. "Fortament desaconsellat" sona molt a traducció calcada de l'anglès i gairebé no apareix al cibercòrpus català (de les 13 aparicions, més de la meitat són Viquipèdia o miralls seus, i gairebé totes les altres tenen una llengua deficient). Per tant, proposo aquest redactat alternatiu, més natural en català:

"Es recomana vivament que els usuaris no editin articles amb els quals puguin tenir un CI."

Evidentment, s'accepten altres propostes, però crec que el redactat actual grinyola molt i l'hauríem de canviar per alguna altra cosa.

Resposta a «Debat sobre una frase»