Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon dia. Altres viquipèdies, de manera incorrecta, tenen en un sol article el que nosaltres tenim en dos: "Miospalací" i "Myospalax". Com a conseqüència, WikiData no em deixa afegir l'enllaç a aquest últim article. Què s'hi pot fer?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si ho estic entenent, a Wikidata hi ha d:Q82713 pel gènere i d:Q3331471 per la subfamília, de manera que el problema són només els articles enllaçats a l'item equivocat, com per exemple el nostre Miospalací que ara mateix és a l'item del gènere en comptes del de la subfamília.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Diria que ja els nostres enllaços ja els he arreglat. Queden els altres casos incorrectes, notablement el de la viquipèdia en anglès, amb el gènere (només un) redirigit a la subfamília, que està enllaçada a Wikidata amb el gènere.

En aquests casos sol ser més aclaridor guiar-se les propietats de Wikidata que pels enllaços de les altres viquipèdies.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Ara tenim el mateix problema amb Eutheria i Placentalia (tenim el primer, però no el segon, que és bastant redundant). He intentat arreglar-ho a WikiData perquè no surti que ens falta un article pel concepte de Placentalia, però no em deixa desar els canvis.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Aquí el problema és més complicat, perquè ja no és de posar cada cosa a cada lloc sinó que on a cawiki tenim un article a enwiki, frwiki, eswiki i Wikidata en tenen dos, i llegint els articles no sembla que sigui exactament el mateix concepte. El nostre article, si el nom correspon al contingut, ja està correctament enllaçat amb els articles sobre Eutheria, i Wikidata no permet enllaçar-lo enlloc més.

Si volem sortir millor a la llista dels 10000, el que cal arreglar és la llista, que té molts problemes d'aquest tipus fins i tot en temes no relacionats amb la taxonomia. Si el que volem és que tots els articles de totes les viquipèdies sobre euteris i placentaris estiguin junts, aleshores hem de començar per convèncer les viquipèdies que tenen dos articles per que els fusionin i els anomenin igual.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Per cert, veien el que diu euteri, que enllaça placentari que està redirigit al mateix article, sembla clar que el que ens falta és fer l'article placentari, que voler fer veure que el tenim és fer trampa, i que el que sobra és la redirecció.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Ep, que els conceptes són prou similars perquè tingui més sentit tractar-los en un mateix article i de fet hi ha força científics que els consideren sinònims. Que el text d'Euteri estigui obsolet i s'hagi de revisar és un altre tema.

És més, tothom que s'ha expressat a la pàgina de discussió d' en:Eutheria (incloent-hi el nostre estimat Llull) està d'acord que o be els dos clades són sinònims o bé són tan similars que és millor tractar-los en un mateix article. A la Viquipèdia en castellà, les dues persones que han discutit el tema també hi estan d'acord. A les Viquipèdies en italià, suec, anglès senzill i alemany, directament tenen un sol article.

Les acusacions infundades de fer trampes ni pressuposen bona fe ni són útils per fer avançar el projecte.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Ei, que no estic acusant ningú ni pressuposant mala fe, al contrari. Només dic que enllaçar l'article on no toca gaire, amb l'objectiu de millorar les estadístiques, és com hackejar les normes (si se'ls pot dir normes) de recompte d'aquestes estadístiques i tampoc millora la viquipèdia. Que aquesta llista està mal feta és una altra cosa, com ja vam comentar amb el cas de la poma i la pomera, i n'hi ha molts més. Probablement el més raonable és que l'element de la llista comptés dos elements de Wikidata (sumant els dos articles o agafant el més gran), tot i que suposo que en general costaria definir el límit on parem d'acceptar variants i la llista podria acabar desvirtuada.

El tema dels tàxons sinònims o gairebé no està gaire ben resolt a Wikidata, però tampoc ho estava abans de Wikidata. De fet, els conflictes d'interviquis entre articles semblants, sobretot quan unes viquipèdies tenien dos articles on unes altres en tenien un, abans eren embulls monumentals i ara són només grans.

I crec que tots els articles d'euteris i placentaris de totes les viquis (sobretot de les que en tenen dos) necessiten una bona repassada i que bona part del contingut és redundant i contradictori, tot i que no tinc gens clar que s'hagin de fusionar.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Veig que amb Flow no ens estalviem del tot els conflictes d'interviquis, sobretot des que ens hem acostumat a modificar els nostres missatges. Complemento la resposta anterior pel que has escrit després que jo.

Potser no és tan inviable aconseguir que les viquipèdies que queden fusionin els articles i que la majoria el moguin al mateix nom. Un cop l'opció majoritària estigui clara hauria de ser fàcil que canviessin la llista amb aquesta opció. Potser fins i tot es podria començar per proposar el canvi a la llista.

Leptictidium (discussiócontribucions)

@Pere prlpz, quina llista? Suposo que vols dir la dels 10.000 articles, però no és per aquest motiu que he obert el tema. De fet, ni tan sols no estic segur que aquests articles hi siguin (Myospalax em sorprendria molt, Euteri no tant).

Pere prlpz (discussiócontribucions)

És el que havia entès quan deies "perquè no surti que ens falta un article pel concepte de Placentalia" (tot i que ja comptava que no anava per Myospalax). Si et referies només als interviquis de l'article placentari a les altres viquis, per ara no té solució. Per mi es podria resoldre enllaçant les redireccions a Wikidata, però això no es pot fer si no és enganyant el programari i les polítiques.

De fet, a Wikidata no està clar ni el cas dels tàxons sinònims quan no hi ha conflicte d'interviquis (o sigui, cap viquipèdia amb dos articles). Una conversa sobre el tema: d:Wikidata talk:WikiProject Taxonomy/Archive/2015/11#Synonyms. En el fons és un problema de concepte: dos tàxons són dues coses diferents encara que siguin sinònims (lògica de Wikidata), però els tàxons són només noms i els articles sobre tàxons sinònims parlen de la mateixa cosa (lògica de la Viquipèdia).

Leptictidium (discussiócontribucions)

És simplement per descongestionar les llistes d'articles que ens falten, que es basen en les dades de WikiData i malauradament contenen casos com el dels euteris i els placentaris. Un altre exemple és quan una espècie és l'única del seu gènere, però algunes viquipèdies fan un article per al gènere i un altre per a l'espècie.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Quines llistes vols dir?

Com et deia abans pels sinònims, aquest cas dels tàxons monotípics tampoc acaba d'estar resolt a Wikidata fins i tot si no hi ha cap Viquipèdia amb dos articles però unes tenen l'article sobre el gènere i unes altres sobre la seva única espècie, perquè les propietats de l'item de Wikidata han de ser diferents.

Leptictidium (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Les llistes de manteniment automàtiques són útils, però tenen molts falsos positius que un editor humà no hi posaria, i en general intentar buidar-les més enllà de cert punt és contraproduent. En aquest cas, crec que no hem de confondre la llista dels articles sense interviqui amb la llista dels articles que hauríem de tenir.

Resposta a «Enllaços de WikiData»