Vés al contingut

Tema de Usuari Discussió:Jove

1r cognom nominatiu masculí amb nom femení! (Carme Mateu)

3
FranSisPac (discussiócontribucions)

L'argument del cognom nominatiu per defensar el teu reiterat reanomenament em sembla poc sostenible quan aquest és masculí i es tracta d'una Carme. Com a mínim podies haver entrar en la discussió i oposar-te a l'argumentació esperant consens. El primer cop que vaig desfer el teu reanomenament no hi havia hagut discussió prèvia però sí en vaig aportar justificació, crec que bastant documentada. Vols que entrem en guerra d'edicions o ho arregles tu mateix?

Jove (discussiócontribucions)

A veure, comences amb bon peu, la diplomàcia és el teu fort. No tinc ganes d'entrar en una guerra d'edicions a aquestes hores (amb reversions que tampoc has entrat a debatre), altra feina tinc que aguantar '''insolències'''.

Dit això, si entrem en matèria a valorar la qüestió de fons, que és el què realment ens importa, veuràs que em refereixo al 1r cognom (Mateu) que es dóna el cas que pren la forma de nom, molt probablement d'origen patronímic. Fins on jo sé, no conec cap Mateua ni Mateula, de fet el nom de Mateu s'usa indistintament per a masculí con en femení, tal i com Pau. La integració de la conjunció no només respon a un criteri generalitzat a la viquipèdia i a la Enciclopèdia Catalana sinó a quelcom més important, segons el meu parer, la diferenciació entre noms i cognoms, tal i com Miquel Martí i Pol o Maria Mercè Marçal i Serra.

FranSisPac (discussiócontribucions)

Lamento que et sembli insolència. A mi tampoc m'agrada perdre el temps... però sí dedicar-ne.

Potser no ho he fet prou bé, però el motiu del meu moviment de reanoment, desfent el teu, quedava reflectit en el resum, malauradament truncat: «Segons Viquipèdia:Anomenar pàgines 5.3. A la GEC () apareix sense conjunció. Cercant a internet que... ...da clar que és la forma més corrent». El referit punt 5.3, a com anomenar les pàgines, diu: «Pels noms en català, molta gent utilitza la partícula i entre el primer i segon cognom, mentre que d'altra no ho fa. La norma general a la Viquipèdia és seguir el criteri de fonts solvents com la Gran Enciclopèdia Catalana que inclou la partícula i. Si la persona en qüestió no hi apareix, utilitzeu la forma que sigui més corrent.»

  • Vaig comprovar si tenia article a la EC, amb resultat negatiu.
  • Vaig poder comprovar, com indico, que quan hi apareix és sense la conjunció. Val a dir que és en la Llista de les Creus de Sant Jordi, a l'any 2000, i allí tan sols quatre de les 38 persones no estrangeres apareixen sense la conjunció; una és en Josep Antoni Oriol Novellas (Oriol!) i una altra Carme Mateu Quintana. Per alguna cosa serà, dic jo.
  • Calia veure quina era "la forma més corrent". Tot i que per raons personals ja em constava, vaig explorar àmpliament internet per confirmar que aquesta era la variant sense conjunció, i així va resultar.
  • Un cop desfet el (comprensiblement no debatut) reanomenament teu anterior, especificant la motivació esmentada en el "formulari" de canvi de nom, em va semblar important ampliar el que allí ja hi havia posat amb una explicació més documentada situada en la la pàgina de discussió de l'article.
  • Amb tot plegat, creia que difícilment veuria un retorn a la denominació amb conjunció. He de pensar que no hi has parat esment. (Confesso que soc molt escèptic sobre l'efectivitat de les pàgines de discussió i això m'ho confirmaria).

T'agrairia em diguessis on falla el conjunt del meu raonament / justificació, inclosa la indicació (insolent?) que «podies haver entrar en la discussió i oposar-te a l'argumentació esperant consens». Estic disposat a que em convences, però també a mantenir la meva posició en cas contrari.

Ah, per cert, fins on jo sé, Mateu és un prenom masculí (algun exemple d'ús en femení?), mentre que Pau, que també ho és, apareix en femení per Maria de la Pau ("Pace" en italià), al marge de la "variant femenina" Paula.

No voldria mantenir la nostra discrepància en el nivell de l'enfrontament personal. "Pace". Cordialment.

Resposta a «1r cognom nominatiu masculí amb nom femení! (Carme Mateu)»