Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Annacostal (discussiócontribucions)

Bona tarda! Tinc un dubte sobre les llicències Creative Commons. Estic segura que algú de vosaltres em podrà ajudar. El cas és el següent. Si una institució té els drets d'explotació d'una obra musical d'un autor contemporani (viu!), pot pujar-ne un àudio o audiovisual a Creative Commons? Pel que tinc entès, sempre necessitarà el permís de l'autor, perquè l'autoria és personal i inalienable, oi?

I en el cas que l'autor hi estigui d'acord, ha de ser ell mateix qui pugi el document? O si la institució que té els drets d'explotació té un document signat per l'autor ja pot pujar aquest material?

Motles gràcies!

ESM (discussiócontribucions)

(disclaimer: no sóc advocada ni especialista en la llei de propietat intel·lectual, i a més en música la cosa es complica)

Si té els drets d'explotació de l'obra, jo entenc que els té sobre la composició, no sobre una interpretació en concret, que és el que es deu voler publicar amb una llicència Creative Commons. Pel que fa a l'autoria, entenc que no hi afecta, perquè mentre es continuï dient qui és l'autor de l'obra no cal fer res més, no es viola aquest dret i no s'usurpa. És més, encara que l'autor no estigui d'acord amb aquest ús que es faci de la seva composició no hi té res a fer, perquè el dret d'explotació ja no és seu.

Això és el que em sembla. Insisteixo novament que no sóc especialista. Potser ho hauries de consultar amb algun assessor jurídic per estar-ne ben segura.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Dono una resposta que em temo que serà parcial.

En un àudio hi tenen drets d'autor:

  • El compositor (i els arranjadors i autors de la lletra, si n'hi ha).
  • Els intèrprets, incloent el director, si n'hi ha.
  • N'hi pot tenir qui hagi fet la gravació, tot i que si no hi ha creativitat involucrada potser no.

Aleshores, per publicar una obra amb una llicència lliure (a Commons, per exemple) cal el permís de tots. Si han cedit els drets a una institució cal mirar molt bé quins drets han cedit, perquè és probable que no siguin suficients.

En qualsevol cas, per pujar l'obra a Commons entenc que és suficient que algú informi (i si cal justifiqui) que té una autorització suficient de tots els que tenen drets d'autor. Si qui puja l'àudio fos l'autor hauria de justificar que té els drets de l'intèrpret, i a l'inrevés.

Per un audiovisual la situació és la mateixa, només que hi ha més gent amb drets d'autor: els actors, els càmeres o fotògrafs, el director, etc.

Annacostal (discussiócontribucions)

Moltes gràcies a tots dos, les vostres explicacions em són de molta ajuda!

Resposta a «Wikimedia Commons música»