Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Novetats

Canvis als articles de municipis i regions

4
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Fa uns dies es va aixecar una alarma quan, aparentment de sobta, va començar a sortir un missatge d'error als articles que fan servir {{infotaula geografia política}}. El motiu del missatge és que aquests articles exhaureixen els recursos que el sistema permet consumir a cada accés a un article. Les causes són dues: aquesta infotaula és molt densa en continguts i complexitat i l'altra està relacionada amb les pre-infotaules que permeten convertir els paràmetres manuals antics (pels que no ho saben o recorden, fa 3 anys cada regió, municipi o estat feia servir infotaules diferents amb noms de paràmetres diferents i resultats heterogenis.

Sobre el primer punt, s'està treballant per optimitzar el funcionament i probablement, s'alleugeri d'algunes dades poc útils.

El segon ve derivat perquè la migració que es va fer dels articles cap a {{infotaula geografia política}} va ser respectuosa amb la multiculturalitat que suposava aquesta situació i es varen aprofitar les antigues infotaules (unes 300) per a que, en lloc de "pintar una infotaula", fessin la "traducció" de paràmetres antics a la nova nomenclatura.

Un problema addicional d'aquell moment, que no ens varem atrevir a afrontar, era la validesa dels continguts que tenien els paràmetres manuals. Molts eren completament obsolets per calia mirar cadascun d'ells per aplicar criteri, una tasca faraònica. El que resultava més eficaç era eliminar-los i assumir que s'agafarien de WD. El romanticisme i la desconfiança amb el nivell de WD va aconseguir mantenir moltíssimes rampoines enmig d'alguna dada interessant.

Ara, davant la situació produïda, ens hem decidit a "liquidar les pre-infotaules". No ho podem deixar passar més.

Què farem amb les dades que encara resten com a paràmetres manuals ?. Doncs a grans trets, farem:

  • conservar paràmetres manuals amb dades que no tenen propietat a WD i són estables. Exemple: dia de mercat, predomini lingüístic, partit judicial o festa major. En aquest casos es convertirà el nom del paràmetre per tal d'adequar-lo.
  • traslladar: per alguns paràmetres manuals que tenen propietat a WD, però la tenen sense valor, s'intentarà traslladar el seu contingut a WD assumint que és bo.
    • Que vol dir "alguns"?. Doncs que només actuarem amb aquells que corresponen a continguts estables, com ara escut, altitud, data fundació, superfície, etc.
    • Què vol dir "s'intentarà". Que només ho farem si els procediments mecànics d'ajuda, els saben traspassar. Per exemple, quan "altitud = Entre 4-100 m" o "data creació = hi ha referències d'abans del s.V"... doncs, es perdran.
  • ignorar: No es traspassarà cap dada manual que tingui contingut a WD.
    • NO es comprovarà que sigui igual o diferent.
    • Assumim que si està a WD és perquè en algun moment d'aquests 3 anys algú les ha carregat, bé des de la pròpia infotaula (tot mantenint el paràmetre manual), bé des d'altra font sense fer cas del que hi hagués a la infotaula.
  • eliminar: Es perdran definitivament tots els paràmetres manuals volàtils. Aquesta informació hauria d'estar sempre a WD:
    • Econòmics: PIB, població, nivell d'atur, pressupost, importacions, etc.
    • Polítics: noms dels titulars dels càrrecs (alcaldes, governadors, etc.). El paràmetre "forma_govern" s'ha conservat en alguns casos, si bé en aquelles pre-infotaules que contenien la composició numèrica dels partits del plenari, s'ha optat per esborrar-lo per les mateixes raons de volatilitat de la resta de dades polítiques.
    • Estructura territorial: Només es farà servir la de WD. Es perdran el concepte "nombre de subdivisions", tot i que s'ha intentat conservar la "llista de subdivisions", si bé aquesta dada també és subjecte d'estar exclusivament a WD.
    • Altres, per raons diverses: malnom, coordenades, part_de, nom oficial

Tot això que us he explicat:

Que fer si voleu conservar alguna cosa que està amenaçada ?. >>>> posar-la a WD. Igual us porteu la sorpresa que algun rus o algun alemany ja l'ha posada !.

Que fer si descobreixo que ha passat la conversió i m'ha esborrat alguna cosa que considero important i que no espot guardar a WD ?

  • Si ha estat esborrada accidentalment i "té paràmetre exclusivament manual", anar a la versió anterior, agafar-ho, tornar-ho a posar i perdonar aquest autor per la destrossa.
  • Si ha estat esborrat perquè ha deixat d'existir el paràmetre, però vosaltres considereu és una dada que la humanitat necessita tenir, entreu-lo fent servir els paràmetres comodí que existeixen per a cada bloc temàtic (veure documentació)


Gràcies per la paciència i disculpes avançades pels possibles errors. Si algú no sap que fer a l'agost, que avisi que hi ha llistes immenses de dades a carregar a WD.

Salut !

Barcelona (discussiócontribucions)

Llàstima de les pre-infotaules, encara recordo el primer taller al respecte! Però anar guanyant en simplicitat és el futur, sens dubte. De fet crec que el primer grup, "conservar", s'hauria de lluitar per aconseguir les propietats, si són estables i tenen sentit, per què no han de ser a wd?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Les pre-infotaules varen ser un instrument per poder fer una transició pacífica, una mena de Constitució del 78. Però un cop la gent ha evolucionat, cal mirar al futur i deixar enrere les solucions que esdevenen un llast.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Barcelona Et convido a intentar-ho. Hi ha molt aiatol·là per WD.

De fet, es podria tenir fent servir la Esdeveniment significatiu (P793) + un qualificador. Exemple:

En aquest segon cas, es podria fer servir Dia festiu (P832), però és més genèric utilitzat com a calendari laboral.

Pel cas de la llengua, seria:

En tot cas, són dades molt locals que només nosaltres les mantindrem. Però si algú s'anima a carregar-les, jo canvio la infotaula.

Resposta a «Canvis als articles de municipis i regions»