Tema de Viquipèdia Discussió:Fusió

Vriullop (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

A partir del que veig a l'article:

  • El primer problema de pansa blanca d'Alella és de conflicte d'interessos i com a mínim la segona meitat de l'article s'hauria d'esborrar.
  • La primera part també té algun tros poc enciclopèdic. Per exemple, el primer paràgraf on ja surten els romans pot estar molt bé per promocionar l'enoturisme, però a l'article estaria bé més avall, amb referències i potser escrit d'una altra manera.
  • L'article i sobretot la part a esborrar diuen i deixen a entendre que els únics que defensen que la pansa blanca d'Alella és diferent del xarel·lo són l'organització de l'autor de l'article, els estudis que aquesta organització patrocina i la revista d'aquesta organització (o de la DO). Aleshores, tornem al conflicte d'interessos i és dubtós si s'hauria de conservar l'article sense referències independents.
  • Sobre la fusió, donat que segons el que recull el mateix article la pansa blanca no és més que el xarel·lo amb la influència del clima, la geologia, la selecció masal, etc. d'Alella, no hi ha gran cosa que es pugui dir sobre la pansa blanca que no es pugui dir sobre el xarel·lo i sobre la denominació d'origen Alella. Aleshores ens podem plantejar redirigir l'article si esdevé redundant perquè tot el que hi diu ja és a Denominació d'Origen Alella i a xarel·lo. Ara bé, per que sigui redundant primer s'haurien d'ampliar una mica aquests articles.
Jordi TB (discussiócontribucions)

Extret de la pàgina de la Pansa blanca d'Alella: "els ponents van concloure per unanimitat que, si bé el coneixement que tenim actualment de la genètica ens porta a pensar que pansa blanca i xarel·lo (i pansal, cartoixà...) són varietats idèntiques, és perfectament constatable que el sòl, l’edat dels ceps, el tipus de plantació, l’altitud de la vinya (no tant per raons atmosfèriques com geològiques), la utilització de clons o la selecció massal, els llevats autòctons i la manera de treballar (tant a la vinya com al celler) determinen unes característiques que ens permeten afirmar que la pansa blanca de la DO Alella té un comportament propi, únic i diferenciat".

Des del punt de vista enciclopèdic, el text en negreta em sembla la resposta més inequívoca a la qüestió. Són la mateixa varietat i tractades de formes i en llocs diferents donen lloc a diferents productes. Al meu parer doncs, es pot desenvolupar en una sola pàgina referent a la varietat o per separat en la pàgina de la DO Alella, però em sembla improcedent tractar-los en pàgines diferents, donant a entendre que pugui ser una varietat diferent de raïm "La pansa blanca és la varietat autòctona per excel·lència de la DO Alella" (sic).

Vriullop (discussiócontribucions)

Se cita la revista Papers de vi núm. 61 que no sé si està publicat. En línia no hi és i avui en un lloc de distribució d'Alella encara tenien el núm. 60. Esperaré a fer-me amb la revista a veure què diuen exactament i si hi ha material aprofitable. D'entrada sembla adequat per una secció a l'article sobre el xarel·lo.

Resposta a «Xarel·lo - pansa blanca»