Vés al contingut

Tema de Viquiprojecte Discussió:Psicologia Fisiològica UAB

Albabcuevas (discussiócontribucions)

No tinc molt clar quan haig de citar, si he extret un paràgraf sencer d'un mateix lloc, cal que a cada frase posi la citació? Puc utilitzr informació de tfg? Tampoc sé fins a quin punt puc copiar la informació textualment encara que posi la citació.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon dia @Albabcuevas,

Són bones preguntes i entenc que us generin dubtes a l'inici. Intento explicar-les el més detalladament possible perquè us serveixin d'ajuda:

  1. Si tot un paràgraf ve de la mateixa font bibliogràfica i, com a tal, no és massa llarg ni té frases especialment polèmiques o clau, pots citar la font a la fi del paràgraf. Tot i això, si creus que pot haver-hi confusió en algun passatge, pots òbviament citar frase per frase, que és acadèmicament allò més pulcre.
  2. Els TFG i pràcticament la majoria de TFMs no són fonts prou vàlides per citar-les a la Viquipèdia. Hauries d'evitar fer-los servir a la bibliografia excepte de manera molt esporàdica, complementària i concreta. La diferència amb les tesis doctorals és que aquestes últimes se solen publicar com a articles o llibres amb revisió editorial externa.
  3. Citar una obra bibliogràfica no et dóna dret a plagiar-ne textualment la informació. Això és fonamental: ni a la Viquipèdia ni tampoc en un altre lloc, ja que es considera una reproducció literal i per tant una infracció de copyright. Has de resumir i reexplicar-ho amb les teves paraules i adaptat, lògicament, al text divulgatiu general de la Viquipèdia i evitant abusar del parafrasejat similar. Ara bé: si la referència que estàs fent servir és un llibre, article, revista, etc. que està explícitament publicat amb una llicència lliure Creative Commons compatible amb la Viquipèdia (les que vaig explicar a classe: CC-0, CC-BY i CC-BY-SA) que et permet copiar i reutilitzar el text, llavors endavant! Però com podràs comprovar, a la gran majoria d'obres hi especifica clarament el copyright, la qual cosa vol dir que pots citar que has tret la informació d'aquell loc, però has d'explicar què hi diu amb explicacions noves.

Espero haver estat el més aclaridor possible. Si us plau, si encara us queden dubtes digueu-m'ho, que estic precisament per ajudar-vos en tots aquests aspectes!

Aina Cifre (discussiócontribucions)

Hola @Xavier Dengra,

És a dir, podem utilitzar qualsevol informació amb copyright mentre reestructurem la informació? Perque ens està essent difícil trobar fonts fiables amb les llicències que ens vas aconsellar.

Una altra pregunta, les publicacions de YouTube estan totes subjectes a les mateixes llicències o dependrà dels ususaris que les publiquin? Per exemple, AMBOSS és una acadèmia online de medicina amb copyright, per tant, els vídeos de YouTube, tot i que no s'hi especifiqui, també estaran subjecte a aquest?

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Sí, exacte. No podeu plagiar ni parafrasejar el text canviant només algun verb o substantiu concret, però sí reescriure el contingut resumint-lo i adaptant-lo al llenguatge divulgatiu enciclopèdic.

Pel que fa a Youtube, cada vídeo té una llicència concreta. Per citar un vídeo de Youtube com a referència no us heu de fixar en si tenen copyright o no, sinó en si qui el publica és una entitat o organització prou fiable acadèmicament (aquí apel·lem al vostre esperit crític). Només heu de parar atenció especial a que tingui copyright o llicències obertes si el que volguéssiu fos descarregar-vos-el i penjar-lo per il·lusttar la Viquipèdia com a fitxer multimèdia.

Resposta a «Citació»