Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Multimèdia

Melodia de Giant Steps per John Coltrane

6
Resum per Pere prlpz
GerardSN (discussiócontribucions)

Bones, volia posar un exemple de Melodia perpètua a l'article que estic fent del To de Shepard utilitzant la melodia del saxo de l'inici del clàssic Giant Steps conjuntament amb el to de Shepard per a simular que aquesta ascendeix en to eternament. He recreat les notes amb una ona sinusoidal a FL Studio fent servir el VST Serum i he modificat la part en la qual sembla ascendir per fer aquest efecte. He escollit aquesta peça, encara que tingui drets, perquè és un exemple conegut i perquè la melodia fa el moviment perfecte per implementar aquest efecte. Desconec si recrear la melodia d'una cançó (com seria, per exemple, tocar amb la flauta "Bad" de Michael Jackson), encara que la modifiqui lleugerament, és acceptable baix les condicions de llicència de la Viquipèdia. Moltes gràcies!

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Alguns cops que ja ha sortit abans el tema:

En resum: sobre la gravació d'una peça musical hi tenen drets el compositor, l'arranjador, l'intèrpret i, possiblement, qui hagi fet la gravació. Si es modifica la composició, aleshores és una obra derivada i també hi té drets l'autor de la modificació. Ara bé, compte que el que tots hi tinguin drets vol dir que necessites el permís de tots per publicar l'obra. Aleshores, no pots pujar a Commons una gravació que facis d'una composició de John Coltrane sense permís dels seus hereus o qui en tingui els drets.

Es pot esperar a que l'obra estigui en domini públic, però crec que per un compositor estatunidenc són 95 anys després de la publicació (no t'ho podria assegurar).

Si és per comentar la composició podem estar davant d'un cas de dret de citació (legislació espanyola) i a la vegada fair use (legislació estatunidenca). Ara bé, entenc que això només pot servir per fer servir la gravació per comentar Giant Steps. Si es fa servir només per comentar el to de Shepard aleshores potser no val com a dret de citació. És semblant al que passa amb les imatges, que pujar un quadre per comentar el quadre i l'estil del pintor entra dins del dret de citació, però per il·lustrar la fesomia de la persona que surt al quadre no.

Si entra dins del dret de citació, s'hauria de poder pujar localment, amb una justificació d'ús de material no lliure, amb l'enllaç "puja un fitxer" al menú de l'esquerra i aleshores seguint l'enllaç per excepcions.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
GerardSN (discussiócontribucions)

El que jo he agafat (i modificat al final) de Giant Steps són les primeres notes de la melodia del saxo (12 segons de la peça), i per tant, no sé si realment és com amb aquest exemple on es tracten acords musicals. Et comparteixo el que pretenia pujar per a veure si s'entén millor que amb paraules (mitjançant Google Drive). També és veritat que és tot un dilema fins a quin punt una melodia traspassa el llindar d'originalitat (al final es fan melodies i progressions d'acords molt semblants de manera paral·lela i sense contacte), i és complicat determinar-ho.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

L'enllaç no funciona (diu que el propietari no permet baixar ni reproduir el fitxer d'audio), però tampoc hi entenc per saber on està el llindar d'originalitat en una peça musical i per això deia de preguntar commons:Commons:Village pump/Copyright. De tota manera, així a priori, em fa la impressió que per lenta que sigui la peça en 12 segons de saxo hi caben massa notes com per no arribar al llindar d'originalitat.

GerardSN (discussiócontribucions)

Que estrany que no funcioni l'enllaç. És veritat que hi ha moltes notes, segurament no arriben al llindar. Gràcies!

Resposta a «Melodia de Giant Steps per John Coltrane»