Tema de Viquipèdia Discussió:Categorització

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Moltes viquipèdies tenen categories diferents per les persones relacionades amb un lloc i per les persones nascudes en un lloc. Nosaltres no hem separat mai les dues coses, que ens hagués suposat doblar la feina sense guanyar gaire utilitat, i hem funcionat sempre amb una certa ambigüitat sobre significat de la categoria que ens ha anat prou bé. A la pràctica, anomenem la categoria amb el gentilici quan és possible, hi posem tots els nascuts i hi afegim els altres que siguin "del lloc" (per exemple, alcaldes del lloc).

El dubte apareix a l'hora de posar inteviquis, per que cal vincular les nostres categories a d'altres d'equivalents amb significats no exactament igual, i suposo que la tendència ha esta sempre anar vinculant amb les categories que trobàvem. A Wikidata està sistematitzat amb Categoria de persones relacionades (P1792) i Categoria per a les persones nascudes aquí (P1464) i actualment tenim 3029 categories per origen de les quals 2457 fan servir la primera i 556 la segona.

Tot plegat no funciona malament però crec que estaria bé parlar-ne com a mínim un cop per seguir un criteri més o menys consistent.

Entenc que els dos principis contradictoris són que el criteri sigui raonablement uniforme i que els interviquis sigui raonablement interessants, i diria que el contingut de les nostres categories s'assembla més al de persones relacionades però de vegades els interviquis són a persones nascudes. Aleshores entenc que el que hauríem de mirar de fer és:

En general, per llocs grans (amb molts articles en moltes viquipèdies) acabem aplicant la primera, i en alguns llocs petits amb pocs interviquis la segona.

E4024 (discussiócontribucions)

Yo tengo una idea que puede ser interesante y quiero explicarla mejor en un idioma que 97.8 % de los usuarios entiende bien. Hay que tener categorias tanto por lugar de nacimiento como de "relacion". Me explico, "alcaldes", "gobernadores" etc no tienen explicacion. Pueden tener las dos categorias, una como lugar de nacimiento (puede ser de otra ciudad o de una comuna de la misma). La primera cate como "individuo" y la segunda como autoridad local. (O seo no una persona individual sino "Categoria:Alcaldes de Madrid" como subcate de "Categoria:Personas de Madrid".) Esto se puede extender a Categoria:Esportistes de CD Barcelona. Debe ser una subcategoria de Categoria:Persones de Barcelona. Los jugadores de futbol o lo que sea pueden haberse nacido en Almeria o Santander, o hasta Buenos Aires (como algunos mas famosos) y pueden usar la "Categoria:Nacidos en Buenos Aires" y tambien pueden estar dentro de la Categoria:Esportistes de CD Barcelona) y asi tener la "Categoria:Persones de Barcelona" como supra-supra categoria (categoria avi). Solo una idea.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Això ve a ser el que fan moltes viquipèdies. Entenc que t'estàs oferint a fer tu les aproximadament 100.000 edicions que calen per implementar-ho?

E4024 (discussiócontribucions)

Perdon, me equivoqué! Pensé que estaba escribiendo en mi pagina de proves... :)

Resposta a «Categories per origen: P1792 o P1464»