Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Vlcongaku (discussiócontribucions)

Hola! Estic fent els articles sobre les composicions políiques dels consells comarcals (anomenat per la GenCat com a "Eleccions a Consells Comarcals") per legislatura i tinc una pregunta, caldria (o es podria) fer un article d'elecció per cada comarca i any? És a dir, amb totes les dades com ara cens, participació, candidatures no electes, etc; per exemple "Eleccions al Consell Comarcal d'Osona de 1987". Aquesta informació no es pot incloure als articles actuals perque ocuparia molt espai. Moltes gràcies de bestreta.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

tens algun exemple de la quantitat d'informació que es manega per cada elecció ?

quantes candidatures ?, quants candidats per llista? quants càrrecs electes ? periodicitat (entenc que van paral·leles a les municipals) ?.

Vlcongaku (discussiócontribucions)

Tota la informació sobre les eleccions comarcals des de 1987, les primeres (candidatures, noms dels càrrecs electes, vots, etc) són públiques per la generalitat de Catalunya. Les "eleccions" comarcals, que realment és un procediment semblant al de les diputacions a l'hora de triar els diputats és períodic i van paral·leles a les municipals. Tot i això i encara que no siguen unes eleccions directes, trobe que hi ha prou informació com per a fer una entrada exclusiva per comarca i any de igual manera que existeixen articles sobre les municipals o les del Consell General d'Aran (encara que aquestes si que són eleccions directes).

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Agafant com a exemple Eleccions_al_Consell_General_d'Aran_de_2019, quins continguts (taules, gràfics, infotaula, etc.) t'imagines per un cas com el que deies de "Eleccions al Consell Comarcal d'Osona de 1987" ?.

Em sembla que eleccions a diputacions no en tenim cap article que ens pugui il·lustrar.

Vlcongaku (discussiócontribucions)

Bàsicament, i agafant com a exemple l'article de l'Aran, es pot incloure en un article d'eleccions comarcals coses com l'infotaula, la taula de candidatures (partits), una taula completa amb els vots, percentatges i consellers per partit, així com el total de votants i fins i tot es podria afegir la relació de consellers electes (cosa que no apareix a l'article aranès). Evidentment, no es podria fer un apartat de resultats per circumscripció perque aquesta figura no existeix a les comarques, més enllà de posar els municipis dels consellers electes. Per altra banda, el dubte que tinc és que aquestes "eleccions", tot i ser reconegudes així per la generalitat, no són directes i, per tant, no es poden considerar unes eleccions típiques sinó més bé quelcom més semblant a el procediment d'elecció dels membres d'una diputació provincial comptant els vots per candidatura a la província.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Val. Responent a la primera pregunta que feies caldria (o es podria) fer un article d'elecció per cada comarca i any?. Primer, resulta significatiu que no tinguem ni un de sol fins ara. Potser és perquè hi ha poca prosa a posar i només és un collage de quadres i llistes. Ara bé, si algú s'anima a fer-los el més correcte seria com dius: un per comarca i elecció. No té sentit agrupar tota la història electoral d'una comarca en un article. Es pot tenir una llista de presidents a l'article del consell comarcal o de nombre d'escons per partit de cada elecció, per veure la sèrie històrica, però d'aquí a tenir tots els resultats junts, em sembla poc útil.


Disculpa la meva ignorància en aquesta mena d'eleccions, però he mirat d'entendre-les amb la pàgina de Gencat on ho explica i no m'ha semblat que hi hagi cap votació ni cap llista electoral de candidats (persones). Entenc que el procés és:

  • aquells partits (coalició, federació, et al.) que hagin obtingut un nombre mínim de vots als municipis de la comarca a les eleccions municipals entren al càlcul d'assignació d'escó a conseller comarcal.
  • Un cop coneguts els resultats (nombre d'escons per partit), els partits decideixen i comuniquen qui d'entre els seus regidors electes en aquelles eleccions municipals per aquella comarca, ocuparà, a més, el càrrec de conseller comarcal.
  • després: constitució de cambra i elecció directa de presidència i taula d'entre els consellers electes.

És correcte ?. Gràcies

Vlcongaku (discussiócontribucions)

Exactament, el mètode d'elecció és així, semblant al de les diputacions provincials és a dir, no és una elecció directa. El que passa és que la GenCat presenta tot el procés com a "eleccions" (posant dades com ara el nombre de votants, abstencions o el cens, que realment corresponen als resultats de les municipals en eixa comarca) i d'ahí que pense que caldria un article per cada comarca i any amb informació que no cap en un article global (com ara consellers electes, dades de les candidatures no electes, etc.). El que passa és que tot el tema de la política comarcal encara no està massa treballat a la Viquipèdia, un exemple és que només hi ha uns pocs articles sobre els consells comarcals, la resta redirigeixen directament a una secció sobre política a l'article general de la comarca corresponent.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Entesos. En lloc de "votants" haurien de dir "vots", perquè el que tenen són vots municipals aconseguits. Penso que cap votant tria pensant en els comarcals.

Com deia, cal reflexionar del perquè hi ha tants pocs articles dels consells i cap de la distribució d'escons i consellers. Però si creus que pots fer articles, tu mateix.

Vlcongaku (discussiócontribucions)

Bé, de totes maneres, crec que el millor és tindre, abans de tot, els articles sobre les composicions dels consells comarcals per legislatura i, després, tractar de fer els articles de tots els consells comarcals. Moltes gràcies per l'ajuda!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Si ho fas, avisa que ajudaria amb la càrrega de les dades a Wikidata per fer les infotaules.

De fet, prepararé un cas del 2015 (no hi ha dades posteriors accessibles).

Quina comarca et fa més gràcia ?.

Vlcongaku (discussiócontribucions)

Bé, doncs. Ja que fas l'entrada a Wikidata, faré un article com a model del que podrien ser els demés. Existeixen dades de les darreres "eleccions" (2019) ací. Podriem començar per una petita com el Pallars Sobirà.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Ok. Pallars sobirà, doncs.

Gràcies per l'enllaç de les dades. Havia presentat una pregunta a la web sobre quan pujarien els resultats darrers de totes les eleccions, ja que només estan al dia les del Parlament'21.

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Vlcongaku (discussiócontribucions)

Moltes gràcies, farè l'article corresponent.

Vlcongaku (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Genial !. Ho has fet ràpid i molt bé.

Ara fem una reflexió:

  • Del primer paràgraf no tocaria ni una coma, i es podria construir de forma automàtica ja que totes les dades que mostra ja hi són a WD (i a la infotaula)
  • El segon paràgraf conté tota la informació característica d'aquesta edició en aquesta comarca. Quanta més informació aporti, millor: Aliances, el perquè els partits han triat aquests representants, etc.
  • La secció "Sistema electoral" és impecable, i en la mesura què no té contingut relatiu al "Pallars Sobirà-2019", serà exactament igual a tots els articles d'eleccions als Consells Comarcals de Catalunya.
  • La taula de resultats segueix el format tradicional i visualment està harmonitzada amb qualsevol altre article d'eleccions. No obstant, hem de ser conscients que tot el contingut ja hi és a la infotaula. Ara no es veuen els increments/decrements perquè no hem carregat a WD l'anterior elecció (ara sí es veu !); No es veuen els partits sense escó perquè m'he volgut estalviar d'haver de crear items a WD pels 5 partits que encara no en tenen, però els podríem tenir. A més, si algun dia carreguem la informació de les eleccions municipals, aquesta feina ja ens la trobaríem feta.
  • La taula d'electes aporta valor si bé hem d'acceptar que molts enllaços vermells ho serà per sempre, perquè dubto que tots els regidors de tots els municipis de totes les legislatures arribin a tenir. És més, jo diria que la immensa majoria no són admissible sota el filtre de la VP. Per la mateixa raó, no crec que ni tant sols els admetessin a WD, ja que molts són persones dels que pràcticament no hi hauran referències ni dades bàsiques com dates -naixement, defunció, ...-, professió, altres càrrecs, etc.

En resum, el procés de producció és industrialitzable en un 80% un cop carregades les dades a WD.


Penso que és el moment que tornis a fer la pregunta inicial i que hi hagin més veus de la comunitat que faci les seves valoracions. Et felicito per la feina de fer un model. És com millor s'entenen les coses. Salut !

Vlcongaku (discussiócontribucions)

Moltes gràcies per l'ajuda! Realment, jo crec que els articles tenen prou entitat com per a figurar a la Viquipèdia, el meu dubte inicial era si es podien considerar unes eleccions com a tal, ja que la generalitat si que les considera (realment, es trien els consellers, és a dir, és una elecció). No sé si ara que hi ha la informació del 2015 a la Viquidata fer l'article corresponent. De totes maneres, voldria abans finalitzar els articles amb els resultats globals per legislatura abans d'entrar en projectes més ambiciosos com aquests, tot i que sempre està bé tindre un model per si algú vol fer faena per la seua banda.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Bé, el nom com més s'assembli a com li diuen, millor. Nosaltres podem pensar que no són unes eleccions perquè els ciutadans no voten i els mateixos vots es reciclen per dues cambres. Tampoc tinc massa clar si la "tria" del president d'entre els consellers cal anomenar-la "elecció" o "nomenament" o "investidura". Però és cert que a mi mateix em va desorientar perquè no sabia com funcionava i pensava que m'havia oblidat de posar alguna papereta durant tots aquests anys.

El que porta molta feina és crear els items dels partits super-locals i de participació única especialment quan no han tret res.

Ja miraré quin volum és i tornem a parlar.

Salut !

Resposta a «Eleccions comarcals»