Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Tecnicismes

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Voldria aprendre a fer bots. M'estic mirant la documentació que hi ha i els tutorials que trobo, però tinc alguns dubtes que no trobo enlloc:

El pywikibot em demana un usuari per fer el login a la VP. Suposo que es tracta de l'usuari del bot, no el meu personal. He mirat altres usuaris bots a la VP i veig que usen la plantilla {{Bot}} per marcar l'usuari real darrere el bot.

Puc simplement crear un nou usuari bot per començar a fer proves?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Una manera és fer proves amb el teu usuari, i l'altra anar creant l'usuari pel bot. En tots dos casos, el sistema de login ja no és per password sinó més complicat. Crec recordar que per que et donin la clau l'usuari (el del bot) ha de ser autoconfirmat a Meta, i per això calen un mínim d'edicions (una cosa així com quatre o cinc) i uns dies d'antiguitat (dos, o quatre) de manera que et recomano que abans que res creïs el compte del robot, entris a meta i facis mitja dotzena d'edicions inútils a la pàgina d'usuari.

Per la resta de la instal·lació, a mi em va anar molt bé un tutorial en vídeo que va fer en @Joutbis, tot i que té alguna cosa obsoleta.

Ara bé, també hi ha maneres de fer servir un bot sense instal·lar-se res però no les he provat mai.

A partir d'aquí es tracta d'aprendre Python.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

No és per la marca de bot sinó pel token. S'explica a https://www.mediawiki.org/wiki/Manual:Pywikibot/user-config.py i es demana a https://meta.wikimedia.org/wiki/Special:OAuthConsumerRegistration/propose

No me'n recordo gaire dels detalls perquè fa un parell d'anys però sí de que em va constar força aclarir-m'hi, de que no podia demanar el token pel bot si el compte del bot no era autoconfirmat a meta i que el "permís bàsic" no és suficient per editar articles amb bot (tot i que de la descripció es pugui entendre que sí) i s'ha de clicar algunes caselles més.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Veig que el formulari demana dades concretes de l'aplicació. Encara no ho sé, això. Jo voldria començar a fer proves per aprendre'n.

Suposo que et refereixes al consumer_key, consumer_secret, access_key i access_secret. Però a sobre mateix d'on explica aquests paràmetres diu que és opcional.

Consumer_key config at pywikibot
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Així de memòria, sense aquests paràmetres el bot no pot editar, i no estic segur de si sense tenir-los pot llegir.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

I em temo que "optional" vol dir que és opcional pels gestors de cada instal·lació de MediaWiki si accepten l'autentificació per password, per token o totes dues, però que els de la Fundació Wikimedia van decidir fa anys acceptar només el token. Com que la pàgina d'ajuda és sobe el programari, entenc que l'afirmació que és opcional s'aplica al MediaWiki en general però no a les viquipèdies.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

La veritat, cada vegada trobo més difícil fer res a la VP. Com puc començar a aprendre a fer bots si no puc crear un usuari bot? No puc omplir aquest formulari perquè no sé què farà el meu bot, perquè encara no està creat.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Posa-li que vols un bot per aprendre a fer anar bots per realitzar tasques de manteniment a la Viquipèdia en català, i si vols enllaça-li aquesta conversa.

I d'acord que aquest formulari i aquest procés és molt poc amigable. Quan van canviar de sistema jo vaig estar tres anys sense bot fins que vaig tenir temps d'aprendre'm com s'havia de fer i tornar a engegar-lo.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Gràcies Pere. Sí, el tutorial del Joutbis l'he trobat. Creo, doncs, un usuari bot.

Joutbis (discussiócontribucions)

Si necessites ajuda, estic a la teva disposició. El que diu el Pere és correcte, cal passar per això del consumer-secret, consumer-key, ... La gràcia és que un cop ho has fet un cop, te n'oblides. De fet, crec que al vídeo no queda massa ben explicat perquè ja no me'n recordava dels detalls. El que també et puc confirmar és que per llegir no cal autenticació, només és per fer modificacions. I si limites el bot a una sola wiki, tampoc no s'ho miraran amb lupa, tranquil.

Ah, i al vídeo hi ha moltes coses obsoletes, però la que ho és més és el Python 2. Ara és obligatori fer-ho amb Python 3, ni t'ho plantegis. A veure si l'any que ve trobo un moment per fer-ne una segona edició...

Resposta a «Ajuda per crear un bot»