Tema de Viquiprojecte Discussió:Monuments

País Valencià: Monument o Monument Històric

10
Gonzalogramàtica (discussiócontribucions)

M'he adonat que alguns dels béns d'interés cultural del País Valencià pertanyen a la Categoria:Monuments del País Valencià i alguns altres a la Categoria:Monuments històrics del País Valencià. A més a més, a la Categoria:Monuments del País Valencià es troba la Categoria:Llistes de monuments del País Valencià, que conté les llistes de BICs. Acabe de veure que Llei del Patrimoni Cultural Valencià, a diferència de la catalana, no parla de monuments històrics, sinó de "monuments". Hauríem de passar els BICs valencians monumentals de la Categoria:Monuments històrics del País Valencià a la Categoria:Monuments del País Valencià?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Diria que el problema no és l'existència d'aquestes categories (tot i que no s'haurien d'ignorar mútuament) sinó que és entre la categoria:Monuments del País Valencià i categoria:Patrimoni monumental del País Valencià, que sí que semblen un duplicat.

Crec que la definició de monument històric ve de la llei espanyola on monument històric és una categoria de béns d'interès cultural, i la distinció rellevant al País Valencià és entre BIC i bé immoble de rellevància local. La categoria de monuments històrics hauria d'incloure els monuments que són BIC i la de monuments o patrimoni monumental hauria d'incloure aquests i també els BRL. Això és el que hem fet a Catalunya, on tampoc la llei catalana parla de monuments històrics (tenim BCIN, BCIL i altres) però hem fet les categories de monuments històrics pel nivell més alt (BCIN) assimilats als BIC monument històric espanyols, i aquestes categories de monuments històrics són dins de categories de patrimoni monumental.

O sigui, entenc que el que deu tocar és fusionar les categories de monuments i patrimoni monumental i posar fer que les categories de monuments històrics siguin subcategories de les corresponents de monuments.

Notifico en @Vriullop que segurament hi podria afegir alguna cosa amb més coneixement de causa.

Gonzalogramàtica (discussiócontribucions)

Hola! He mirat la Llei del Patrimoni Històric Espanyol i en l'article 15, que establix les classes de BICs, diu: "Són monuments els béns immobles que constitueixen realitzacions arquitectòniques...". Parla de "monuments" en comptes de "monuments històrics". És igual en la Llei del Patrimoni Cultural Valencià, que diu en l'article 26: "Béns immobles. Seran adscrits a alguna de les categories següents: Monument. Es declararan com a tals les realitzacions arquitectòniques...". La llei catalana, però, en l'article 7 de les classes de BCINs diu: "Els béns immobles es classifiquen en: a) Monument històric: construcció o altra obra material...". Per això, em fa l'efecte que Monument Històric és una figura legal de Catalunya i no del País Valencià. Però no soc expert en patrimoni!

A més a més, la categoria:Monuments i les seues subcategories tenen un altre problema. Inclouen també l'altra classe de monuments, les 'obres edificades per perpetuar el record d'una persona o d'una cosa memorables'. És a dir, que estem ficant en la mateixa categoria estàtues del carrer i edificis declarats d'interés cultural o nacional.

Vriullop (discussiócontribucions)

El terme "monuments" és ambigu. En aquest context l'usem en el sentit de "patrimoni monumental" o "béns culturals immobles". La primera accepció és com a "monuments commemoratius", més com a art públic o art urbà, siguin o no béns culturals.

A Catalunya sí que hi ha "monuments històrics" com una classe de BCIN. En la llei valenciana efectivament s'han menjat l'adjectiu. Amb bon criteri, crec, perqué és un concepte obsolet, ara es tenen en compte valors culturals més que històrics. Però caldria delimitar-ho, per exemple "monuments d'interés cultural". És a dir:

  • Reanomenar "monuments" a "monuments commemoratius". Abans cal analitzar les categories superiors, paral·leles i interwikis, però de moment es pot considerar així traslladant o duplicant elements a "patrimoni monumental".
  • Reanomenar "monuments històrics del PV" a "monuments d'interés cultural del PV". Que les categories superiors i pararal·leles diguin "històrics" no suposa cap incongruència.
Gonzalogramàtica (discussiócontribucions)

D'acord amb els dos reanomenaments. Em sembla una bona idea allò dels "monuments d'interés cultural del PV".

Gonzalogramàtica (discussiócontribucions)

Llavors cal esperar que algú done el vistiplau o es pot reanomenar ja la categoria:Monuments històrics del PV i derivades?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si vosaltres ho veieu clar, per mi cap problema.

Gonzalogramàtica (discussiócontribucions)

D'acord, doncs m'hi pose.

Gonzalogramàtica (discussiócontribucions)

Ja he acabat de reanomenar les categories de monuments històrics del País Valencià.

A més a més, he estat analitzant la Categoria:Monuments i les seues subcategories en Viquipèdia, així com els seus corresponents en els projectes dels altres idiomes que sé (Categoría:Monumentos, Catégorie:Monument, Category:Monuments and memorials i Категория:Памятники).

Segons sembla, tant en català com en castellà, francés i anglés, la categoria mescla subcategories i articles referits tant a monuments commemoratius com a béns culturals immobles. Tot això a pesar que en la Categoria:Monuments diu literalment: "Monument: Obra d'escultura o d'arquitectura erigida per perpetuar el record d'una persona o fet memorable"; i en la Category:Monuments and memorials diu: "Monuments and memorials are objects that commemorate something, usually a person...".

En rus, no obstant això, es manté consistentment la distinció entre:

a) monuments commemoratius (Категория:Памятники 'Monuments', que es troba dins de les categories Мемориальные сооружения 'Construccions commemoratives', Монументальная скульптура 'Escultura monumental' i Достопримечательности 'Atraccions turístiques'); i

b) monuments arquitectònics (Категория:Памятники архитектуры 'Monuments d'arquitectura', que és dins de la Категория:Культурное наследие 'Patrimoni cultural').

Trobe que es podria reanomenar la Categoria:Monuments com a Categoria:Monuments commemoratius, en línia amb el nom en anglés. Després caldria treure tots els "béns culturals immobles" de les categories de monuments i passar-los a la Categoria:Patrimoni monumental o la Categoria:Monuments històrics. Imagine que no suposaria un problema classificatori perquè aqueixa diferenciació (o una de molt similar) ja es fa a la Википедия russa.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Molt d'acord en separar monuments commemoratius de patrimoni arquitectònic catalogat. El com el tinc menys clar.

Resposta a «País Valencià: Monument o Monument Històric»