Viquiprojecte Discussió:Monuments

Salta a la navegació Salta a la cerca

Sobre aquest tauler

Les discussions prèvies estan arxivades a Viquiprojecte Discussió:Monuments/Arxiu 9 en data 06-03-2017.

Vriullop (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)
Em sembla que l'única foto ben categoritzada devia ser perquè hi havia un cartell.

Veient la descripció, el plànol que surt a IPAC per l'estació vella i el cartell d'aquesta foto, l'edifici neoromànic que tenim com a estació vella és la nova, i la vella és la que es fa servir actualment com a estació.

Suposo que el fet que l'estació nova tingui més d'un segle i estigui abandonada i mentre que la vella estigui en ús ajuda a la confusió.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Em penso que ja està arreglat. Falta reanomenar els arxius i que algú faci una foto acceptable de l'estació vella, perquè les dues que tenim (inclosa la meva) són força dolentes i no s'hi veu gran cosa.

Vriullop (discussiócontribucions)

Ok, ara es veu clar. En principi ho veia molt confús. Realment és anòmal, per mi les dues són velles :-)

Resposta a «Estacions de Ripoll»
Pere prlpz (discussiócontribucions)
Resposta a «Avaluació»

Fitxes dels establiments a l'Ajuntament de Barcelona

2
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Molts dels establiments que estan inventariats com a monuments a Barcelona, a les llistes no porten l'enllaç a la fitxa de l'Ajuntament, però en tenen per que estan protegits com a establiments (establiments de gran interès E1, establiments d'interès E2 o elements d'interès paisatgístic E3; sospito que els E1 són els BCIL). Aleshores, els meus dubtes són:

 • Es pot mirar d'enllaçar-los tots automàticament? No sé quants n'hi deu haver però suposo que si no es fa automàticament també es pot fer a mà.
 • Com es posa a la llista l'enllaç a la fitxa de l'Ajuntament? Posar el número de fitxa a idurl2 no m'ha funcionat.
Vriullop (discussiócontribucions)

La càrrega inicial es va fer amb bot, no recordo qui ni com es va aconseguir el fitxer. Però l'estructura del web l'han canviat i no veig forma fàcil de xuclar-ho.

L'enllaç a les fitxes està codificat: idurl2 = bcn/01/0001. El primer número és el districte, però en el nou web ja no cal. No s'usa i està pendent d'eliminar-lo en les llistes coordinat amb un canvi a la plantilla Filera IPA. El segon número és la fitxa. Pots posar-ho bcn/0/xxxx, sense especificar el districte.

Resposta a «Fitxes dels establiments a l'Ajuntament de Barcelona»
Vriullop (discussiócontribucions)

Com a continuació de Discussió:Llista de monuments de Vic (perifèria)#Sant Pere 77 és 73 i 77 faig una proposta de criteris pels títols d'articles que incorporen una adreça (exemple inicial "Habitatges al carrer Sant Pere, 73 i 77"):

 • Sempre que sigui possible s'usarà un nom propi, sigui nom popular o nom de família, quan aquest es pugui referenciar.
 • Es recomana usar el municipi, o el poble si és necessari, com a complement de l'adreça entre parèntesis, especialment en casos en què el nom de via pública sigui habitual: carrer Major, plaça de l'Església, carrer de Sant Pere, carrer Verdaguer (amb les variants Mossèn, Jacint, Cinto), etc.
 • A l'efecte dels criteris d'Ajuda:Pàgina de desambiguació es considera només el nom de la via pública. La numeració i l'especificador "edifici, habitatge, casa" o similars no són suficients per resoldre una possible confusió entre municipis.
 • Segons les normes d'estil en català, el tipus de via s'escriu en minúscula: "carrer, plaça, avinguda..." (vegeu majúscula). S'evitaran les abreviatures en el títol.

Ping Enric i Pere prlpz com a participants inicials.

Vriullop (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Fer servir noms propis és una bona solució gairebé sempre, però hem d'anar amb compte amb els noms propis repetits al mateix municipi. Aquí de vegades en desambigüem un amb el nom del municipi i això crea confusió. De fet, sovint acabem no creant l'article de l'altre, com a Can Pineda (Mataró), que Can Pineda (Q47184326) està per crear. Fins i tot alguns casos estarien millor amb l'adreça que amb el nom que els dona Patrimoni, com cases de carrer (Tiana) i Cases de carrer (Q82349145) (també pendent de crear l'article).

Isidre blanc (discussiócontribucions)

Fent una aplicació pràctica del que es proposa al tema anunciat a la Taverna, sembla que caldria fer:

 • Articles de Mataró: El segon Can Pineda (no existeix encara) ja està preparat a la llista de monuments per a que es crei com "Can Pineda (carrer Barcelona, Mataró)". Per lògica i homogeneitat caldria reanomenar el primer per "Can Pineda (veïnat de la Mata, Mataró".
 • Articles de Tiana: Segueixo l'ordre de la llista de monuments:
Vriullop (discussiócontribucions)

Per començar proposo revisar tots els articles existents en cada llista i reanomenar els que tinguin una adreça amb una via repetida en un altre municipi/poble. Hi ha dues possibilitats amb Especial:Cerca, per exemple cercant carrer/plaça/avinguda Anselm Clavé:

 • Amb articles existents: intitle:"Anselm Clavé"
 • En totes les llistes: "Anselm Clavé" prefix:"Llista de monuments"

He refet Viquiprojecte:Monuments/Seguiment d'articles per incloure una columna "títols amb adreces" per anotat "fet" en les llistes revisades.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

El meu granet de sorra:

# monuments catalans amb label amb carrer i un número
SELECT ?item ?nom ?mun ?munLabel ?calink
WHERE {
 ?item wdt:P1600 [].
 ?item rdfs:label ?nom.
 ?item wdt:P131* ?mun.
 ?mun wdt:P31 wd:Q33146843.
 OPTIONAL{
 ?calink schema:about ?item;
     schema:isPartOf <https://ca.wikipedia.org/>. 
 }
 FILTER(REGEX(?nom, "[Cc]arrer .*[0123456789]"))
 FILTER((LANG(?nom))="ca")
 SERVICE wikibase:label {bd:serviceParam wikibase:language "ca".}
}

Prova-ho !

Es pot canviar el regex (el que ara diu "[Cc]arrer .*[0123456789]") per buscar coses diferents.

Per buscar labels sense desambiguar "[Cc]arrer .*[0123456789]$" (o sigui, només els acabats amb un número).

Per buscar un nom de carrer concret "[Cc]arrer.*Major.*[0123456789]".

Per buscar places o avingudes, només cal canviar [Cc]arrer per [Pp]laça, [Aa]vinguda o el que s'escaigui.

Per que només mostri els que tenen article, cal treure OPTIONAL {} però deixar el contingut que hi ha entre els {}.

Ara mateix no sabria fer el mateix filtre amb el nom de l'article però m'imagino que es deu poder fer.

Ja em direu si us fa servei.

Resposta a «Títols d'articles amb adreces»

Amo del monument, CI i investigació original

2
Pere prlpz (discussiócontribucions)

A Discussió:Mas del Gerro hi ha una conversa amb l'amo de la casa i besnét del promotor on potser estem essent massa estrictes en valorar què és un conflicte d'interès i investigació original. Potser algú amb més traça té ganes de ficar-hi cullerada.

Vriullop (discussiócontribucions)

No hi veig cap conflicte d'interessos ni res que faci pensar que no tingui un interès enciclopèdic. És un novell a qui se'l mossega amb reversions i polítiques fosques.

Resposta a «Amo del monument, CI i investigació original»

Nomcoor a les llistes de plafons de rajoles

4
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Espero que aquest sigui el lloc per parlar de la Categoria:Llistes de plafons ceràmics del País Valencià.

En primer lloc, aquestes llistes no haurien de ser a l'espai principal? O estan aparcades al viquiprojecte fins que no siguin tan incompletes?

I en segon lloc, les que he vist el paràmetre nomcoor és el títol sense desambiguar amb el municipi. No valdria més desambiguar com a la resta de llistes?

Vriullop (discussiócontribucions)

El Viquiprojecte:Patrimoni és un subproducte del de monuments per centrar el concurs anual de WLM en una temàtica. Aquestes llistes no estan integrades en el sistema de manteniment dels monuments, tot i usar les mateixes plantilles. Caldria ser coherents. El camp nomcoord en principi és el títol usat en les coordenades i, en general, és el que s'usa com a títol estable i únic, per exemple quan es carreguen fitxers l'afegeix a la descripció. Caldria:

 • Reanomenar a l'espai principal.
 • Evitar duplicitats amb plafons inclosos en les llistes de monuments.
 • Reconsiderar en general els monuments de l'inventari temàtic d'etnologia, on apareixen el plafons, inclosos només en algunes llistes.
 • Omplir el paràmetre idurl per enllaçar a la fitxa corresponent.

Com que ja som en plena campanya WLM potser serà millor deixar-ho pel mes que ve.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Bé, part del que es demana al viquiprojecte de patrimoni és millorar les llistes i fins ara m'he dedicat a traduir els noms més freqüents, que ja afecta al nom de les coordenades. A més, si hi ha algun plafó coincidint amb les llistes de monuments segur que ara té un nomcoor diferent, perquè a les llistes de monuments inclou el municipi i a les de plafons ceràmics no.

Vriullop (discussiócontribucions)

És clar. Em referia a canvis més dràstics com reanomenar i reorganitzar.

Resposta a «Nomcoor a les llistes de plafons de rajoles»

Duplicats a Wikidata entre els viquiprojectes de monuments i de modernisme

2
Pere prlpz (discussiócontribucions)

M'he trobat alguns edificis duplicats a Wikidata, amb un element de la importació de dades del Viquiprojecte:Viquimodernisme i un altre creat directa o indirectament a partir de les llistes de monuments (normalment, creat a partir dels articles importats de Patmapa). Per exemple, aquest matí he fusionat Casa Pecher (Q30301732).

No sé si són gaires perquè els que he vist me'ls he trobat gairebé per casualitat (normalment tafanejant punts propers al Wikishotme), però ho deixo apuntat per si algú té ganes de buscar-los sistemàticament i fusionar-los. A més de tenir les dades més complertes, no tenir-los duplicats a Wikidata pot ajudar a evitar duplicar-los a la Viquipèdia si mai es torna a fer un projecte de modernisme.

Notifico @ESM

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Diria que els que estaven pujats amb el mateix nom des del projecte de modernisme i del projecte monuments o del nomenclàtor ja els he trobat i fusionat. Poden quedar els que s'hagin pujat amb noms diferents.

Resposta a «Duplicats a Wikidata entre els viquiprojectes de monuments i de modernisme»

Identificador d'art públic de Barcelona

8
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Avui he vist que en @Vriullop ha afegit el paràmetre Wikidata, que és el pas més important per que es puguin pujar bé els monuments a Wikidata.

Ara faltaria demanar a Wikidata les propietats dels identificadors, que crec que de moment només n'hi ha a Barcelona.

Els que hi teniu més experiència, com veieu el que puguem demanar l'identificador d'art públic de Barcelona? (Notifico l'@Amadalvarez)

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Si vols ho gestiono. Preguntes imprescindibles per que no ens ho aturin o ens maregin:

 • Descripció de l'abast (classificació nacional, local, d'una associació,...).
 • Domini (edificis, obres d'art, jaciments,....). Aquesta i l'anterior tracten d'evitar una definició massa vaga o
 • arbitrària d'allò que és i que no és catalogable.
 • Qui és l'autoritat?. Adreça de la font, de la llista, del cercador,...
 • Format del codi (en RegEx, si pot ser).
 • Té codi integrat a l'URL? sembla que has dit que no.
 • Nombre de registres (aprox) i previsió de completitud
 • constraints que cal definir
 • Quines tasques es poden fer amb bot (a banda de carregar, intenta preveure un seguidor de constraints)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si a tu et va bé gestionar-ho per mi fantàstic.

Els identificadors venen d'un catàleg de l'Ajuntament de Barcelona, http://w10.bcn.es/APPS/gmocataleg_monum/CercaAc.do?idioma=CA , que recull elements d'art públic, bàsicament escultures i murals situats en carrers o espais públics de Barcelona.

Pel que veig, el codi és d'entre 4 i 6 números, guió i un altre número (normalment un 1, potser sempre).

El codi no està integrat a la URL però cada element té una URL pròpia que porta a la seva fitxa, per exemple http://w10.bcn.es/APPS/gmocataleg_monum/FitxaMonumentAc.do?idioma=CA&codiMonumIntern=2279 . Aquesta URL és relativament estable perquè crec recordar que una vegada va canviar, tot i que es va poder arreglar amb bot perquè només va canviar la part fixa.

Hi deu haver entre 1000 i 2000 registres. Per algun lloc devem tenir el recompte exacte. Com que les dades ja són a les llistes és d'esperar que quan les pugem puguem pujar el catàleg sencer.

Constraints:

 • Coordenades (amb excepcions perquè n'hi ha de desapareguts i de dispersos).
 • Localitzat a l'entitat territorial administrativa (P131) de Barcelona o d'una divisió administrativa de Barcelona (crec recordar que hi ha una excepció, una obra de Joan Brossa que van portar a un museu de Sant Adrià, i n'hi podria haver alguna més).
 • Estat (P17) Espanya (Q29)
 • És difícil donar una restricció per Instància de (P31) per la complicació de l'ontologia de les obres d'art a Wikidata. De fet, les restriccions amb aquesta propietat per identificadors de monuments i zones arqueològiques solen donar tantes excepcions que no crec que siguin restriccions gaire útils. En qualsevol cas, els elements haurien de tenir P31.
 • El codi hauria de tenir una referència i la referència hauria de ser la URL a la fitxa. No sé si això darrer es pot posar com a constraint.

Un cop pujades no caldran gaires tasques més perquè el catàleg no sembla haver-se actualitzat des que el van crear.

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Acabo de veure que el codi de monument no és el que surt a la URL i això pot ser un problema, però suposo que es pot resoldre pujant el codi amb la URL com a referència.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Quan l'accés a la fitxa no es pot generar amb el codi d'inventari inserit al pattern de la Format d'URL (P1630) de la (nova) propietat del codi de protecció, llavors, l'adreça URL de la fitxa cal entrar-la com a qualificador URL (P2699) del codi identificador del monument.

Sembla una frase jurídica dels Marx, però et juro que és certa. Provo d'altra forma:

ja arribem...

 • Quan no es pot substituir, no hi ha P1630.
 • Llavors l'adreça s'ha d'aportar a cada bé específicament.
 • Això és fa amb la URL (P2699) com a qualificador de la P808 (a l'exemple. Al nostre cas, la propietat que cal crear), és a dir, com a qualificador de l'ID del bé

That's all folks !

Pere prlpz (discussiócontribucions)

O sigui, si t'estic entenent, la diferència amb com estan els monuments valencians és que la url hauria d'anar com a qualificador en comptes de com a url de la referència.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

només si vols que surti enllaçat l'identificador. Posar-lo com a URL de la referència és correcte "com a referència" per WD, però no es veu a la infotaula.

Mira Ermita de Sant Josep (Ador), ara queda enllaçat afegint la URL.

Resposta a «Identificador d'art públic de Barcelona»
Pere prlpz (discussiócontribucions)
Vriullop (discussiócontribucions)

S'ha creat fora de l'àmbit inicial del projecte, igual que Llista de béns d'interès cultural de la Regió de Múrcia i Llista de béns culturals qualificats de Biscaia. La llista només és per seguiment. Es pot ampliar o bé restringir. Potser dividir-la en dues: una amb les dades completes pels Països Catalans i una segona sense les dades per tenir controlades totes les llistes existents. Certes tasques de manteniment es poden restringir a una o les dues. De fet el bot triga força en actualitzar-la i em fa mandra tenir-lo ocupat per això.

Vriullop (discussiócontribucions)
Resposta a «Manca una llista a la llista de llistes»
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Segurament no hem de fer res però ho comento igualment.

L'any passat molts municipis francesos petits es van fusionar. A la Viquipèdia no hem ni actualitzat els articles dels municipis, però a Wikidata han canviat el Localitzat a l'entitat territorial administrativa (P131) de tots els monuments, com si el municipi antic, que ara és municipi delegat, ja no fos una entitat administrativa. Les nostres llistes registren i enllacen els municipis antics com a localització, però no em sembla malament que segueixi així. De fet, d'aquesta manera estem essent més precisos que Wikidata.

Resposta a «Municipis francesos fusionats»