Viquiprojecte Discussió:Monuments

Salta a la navegació Salta a la cerca

Sobre aquest tauler

Les discussions prèvies estan arxivades a Viquiprojecte Discussió:Monuments/Arxiu 9 en data 06-03-2017.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Hi ha un bot que busca cada dia les imatges amb plantilla de monuments que corresponen a monuments que tenen fotos a les nostres taules, de manera que tenim cobert el detectar les imatges que es pugen als concursos.

Ara bé, tenim alguna cosa semblant per detectar les imatges que s'enllacen a Wikidata i són de monuments que els falta foto a la nostra llista?

El motiu de la pregunta ve de veure la situació al País Basc. Han pujat a Wikidata moltíssims edificis protegits i les llistes de monuments a la Viquipèdia en basc les fan automàticament a partir de Wikidata. Amb això, els monuments també apareixen al Wikishootme i fent-los una foto amb el mòbil, la foto apareix a la llista el vespre següent, cosa que és molt ràpida. Igualment, si algú es posa a enllaçar fotos a Wikidata també surten a la llista.

No proposo que fem com els bascos, que les nostres llistes estan millor tot i haver portat molta més feina, però si no existeix estaria bé tenir algun alguna manera de detectar quan un monument té una foto a Wikidata.

Vriullop (discussiócontribucions)

No conec cap bot ni cap procés per a això. La inclusió de l'enllaç Wikidata a les llistes és relativament recent i només es pot considerar complet pels BCIN/BIC i de la resta pels que tenen article.

He afegit a {{Filera IPA}} que: si no té imatge, si té wikidata, si té foto a Wikidata, doncs que la mostri. En la primera llista que he comprovat Llista de monuments de la Baixa Cerdanya apareixen fotos per Font de Sant Isidre (Alp) i Església de Santa Eulàlia d'Estoll (Fontanals de Cerdanya). No està mal. Ara bé, en les estadístiques i en la base de dades de WLM continuarà constant sense imatge.

Resposta a «Detectar imatges de Wikidata»
Resum per Vriullop

Revisats items de Wikidata per a Mallorca

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Diria que tots els monuments de la base de dades estan pujats a Wikidata però a les nostres llistes hi falta el paràmetre Wikidata. M'ho he estat trobant amb la llista de monuments de Palma. Hi ha algun botaire que es dediqui a arreglar això?

I un tema relacionat: a Wikidata falten imatges de monuments que tenim a les taules. Tampoc sé si hi ha algun botaire que s'hi dediqui.

Vriullop (discussiócontribucions)

Sobre el paràmetre wikidata de tant en tant hi passo el bot per afegir-lo, però només comprova l'element corresponent de l'article enllaçat.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Crec que els que he trobat són els que no tenen article. Per enllaçar-los tots caldria buscar a Wikidata quin monument té el mateix codi. És una feina interessant per fer algun dia, que per exemple podria ser útil per pujar dades a Wikidata i que el WikiShootMe fos útil per anar a fer fotos dels monuments que ens falten.

Isidre blanc (discussiócontribucions)

L'any passat un botaire es va dedicar a crear els corresponents items a WD de tots el monuments amb codi BIC (RI-xxx..) de l'estat espanyol, partint de les llistes de es.wiki. Als que ja existien hi va afegir informació. Alguns (bastants) els va duplicar. En conseqüència, com que tots els monuments de les Illes tenen codi BIC, tots tenen també el seu item a WD creat. Com que no va deixar cap rastre, es laboriós localitzar un d'aquests monuments a WD. Evidentment, per mitjà del cercador de WD i partint del nom de les llistes de es.wiki (distint de les nostres) es localitza amb certa facilitat. Hi ha alguna forma de buscar a WD el codi BIC del monument tal com comenta en Pere?

Enmig (discussiócontribucions)
Vriullop (discussiócontribucions)

Fusionats tots quatre. Són els casos que explicava l'Isidre, ja existien i el bot els ha duplicat. Gràcies per comprovar-ho.

Isidre blanc (discussiócontribucions)

Aquests són els casos que se'm van escapar, ja que en el transcurs del repàs que he fet de les llistes de monuments de les Illes en vaig trobar altres 165 duplicats. Ja els he fusionat. He afegit a les llistes els paràmetres de Wikidata que anava trobant. Ara, si un monument a la llista no té aquest paràmetre, el més probable és que no existeix a WD. Tinguem en compte que el botaire va crear els ítems a WD partint de les llistes de es:wiki que no es corresponen, ni de bon tros, amb les nostres. Per exemple: a la llista de Sencelles a es:wiki només hi ha un monument i a ca:wiki en tenim una quarantena. També, encara que rarament, es pot trobar a WD un monument de les Illes amb codi BIC inexistent en les nostres llistes però que sí que es troba a la llista de es:wiki.

Vriullop (discussiócontribucions)

En el cas que no existeix a Wikidata es perquè la base del Ministeri és un desastre per les Balears i a es.wiki no l'han sabut depurar. Pots trobar un municipi com a Ibiza, Eivissa o fins i tot Dalt Vila, i també posant l'illa en el camp de municipi i en canvi el municipi en el camp d'entitat menor. En fi.

En el cas que existeix a Wikidata i no les nostres llistes, deu ser per Menorca. En aquest cas es van catalogar monuments a partir de la documentació sense comprovació local sobre el terreny. A banda d'alguns completament il·localitzables, molts són camps privats amb pedres escampades no estudiades. Vam seguir el criteri del consell insular. A pesar de que tinguin codi RI-51 de monuments, molts els consideren zones arqueològiques pendents d'estudi. Les llistes inclouen aquells que el consell considera monuments més les zones arqueològiques visitables. La resta les vam aparcar en llistes de ZA i sense indicar la localització per la seva vulnerabilitat, a banda de no tenir cap interès fotogràfic ni cultural ara per ara. Es pot veure a Categoria:Llistes de monuments de Menorca.

Enmig (discussiócontribucions)

Exposo un cas particular que pot ser il·lustratiu :

Ahir vaig crear Conjunt prehistòric de Calderitx Vell (Q56255277) a WD, en haver introduït el codi BIC RI-51-0002533, llavors vaig veure que ja hi estava com Conjunto prehistórico de Castellix Vell (Q43102930), creat pel bot.

1) En la llista (es:) indica que està al municipi de Petra, en canvi en la (ca:) pertany a Ariany.

2) Crec que el nom està equivocat tant a la llista (es:wiki) com a la (ca:wiki), suposo que l'error deu venir de la base de dades del Ministeri.

Castellitx Vell --> Calderitx Vell

3) Hauria d'obrir aquesta discussió a Llista de monuments d'Ariany abans de modifiar-ho?

Vriullop (discussiócontribucions)

A la mateixa llista tens uns enllaços en l'apartat de referències. En la base de dades del Ministeri pots cercar general=0002533 i et dóna les dades que han usat a es.wiki i que han carregat a WD, amb Castellix a Petra. En el visor del Consell de Mallorca selecciona el municipi i en continguts deixa marcat només BIC=jaciments arqueològics. Cal punxar sobre els punts grocs per trobar-lo, en aquest cas mostra "Conjunt prehistòric de Castellitx Vell". Augmentant el zoom queda clar que la zona s'anomena Calderitx. El tercer enllaç de Portal Forà amb el que es van fer algunes correccions ara està inactiu.

Tu mateix, si veus clar que cal corregir la llista doncs endavant. En qualsevol cas és una mostra dels problemes de la base del Ministeri que s'han traslladat a Wikidata. Cal fusionar els dos elements i suprimir la qüestió de Petra.

Enmig (discussiócontribucions)

Passa el mateix amb la Cova de Son Rul·lan Vell (Q43103176)

A la versió (es) indica que és de Petra, ho he corregit al WD, ara evitant duplicat. També he fusionat i corregit el WD de Calderitx.

Vriullop (discussiócontribucions)

Per gentilesa de Amadalvarez, un query por obtenir tots els codis BIC de Wikidata. Cal executar amb el botó i es poden fer cerques en els resultats.

Isidre blanc (discussiócontribucions)

Molt útil l'aplicació, però no he sigut capaç de fer funcionar el cercador. Per comprovar si un codi BIC existia a WD, he tingut d'ordenar la llista per codi BIC i anar passant les pàgines fins a localitzar el lloc on hi havia o devia estar el codi que buscava. També me n'he sortit, però sospito que hi deu haver una manera més fàcil de fer la recerca.

Les llistes de monuments de les illes estan comprovades. Si un monument no té el paràmetre wikidata, és perquè no s'ha creat. Un cas rar, amb el que m'he topat, és que el bot, a wikidata, havia atribuït a es Mercadal els jaciments de la llista des Migjorn.

Faré un repàs de les llistes de "zones arqueològiques", puig que he vist que se n'ha creat moltes a WD. Afegiré el paràmetre WD a les llistes.

Vriullop (discussiócontribucions)

Vaja, ahir em funcionava. Segurament l'hem carregat massa. Una versió més simple que permet fer cerques: tinyurl.com/yd5uxnnd (url amb filtre spam)

El cas de Mercadal/Migjorn Gran ja ve d'origen, de la base del Ministeri. El nou municipi es va segregar el 1989 i no actualitzen res si no hi ha cap expedient administratiu. Caps quadrats.

Les llistes arqueològiques de Menorca estan amb una altra plantilla per a que no entrin a WLM. No tenen paràmetre wikidata. Va ser un compromís amb la gent de patrimoni de Menorca. Tot i així hi entren via es.wiki però no és el nostre problema.

Isidre blanc (discussiócontribucions)

D'acord. Passo de les zones arqueològiques.

Enmig (discussiócontribucions)

Per fer la consulta per un codi BIC (P808) específic:

SELECT ?item ?itemLabel WHERE { ?item wdt:P808 "RI-51-0001754".   SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "ca". } } ORDER BY ?value

Query

Si no té el nom en català, torna l'id de WD.

Enmig (discussiócontribucions)
Vriullop (discussiócontribucions)

És estrany. En la base del ministeri sí que hi són. En la càrrega inicial de la llista ja no hi apareixen. Aquesta càrrega inicial es va fer a partir d'una llista facilitada per un contacte de patrimoni de Mallorca i confrontada amb les dades del ministeri. Revisada la llista inicial que encara conservo, no hi són ni he trobat cap nota que expliqui la discrepància. Tampoc hi són en el visor de patrimoni. Podrien ser casos del que explicava, element catalogats inicialment a partir de documentació però desconeguts o il·localitzables i descatalogats de facto pels nous responsables desprès de la descentralització de la gestió del patrimoni.

En el catàleg de patrimoni municipal, amb un munt de pdf, no he sabut trobar res de Can Telm Alemany. Sobre Son Vic hi ha un casal i un jaciment arqueològic, però cap dels dos com a BIC ni BC.

En principi no hi ha inconvenient en afegir-los, però davant les incoherències caldria assegurar mínimament de què es tracta.

Per cert, una vegada trobat el catàleg municipal es pot enllaçar en cada element de la llista amb el paràmetre idurl. Ho he fet per les creus de terme com a mostra per si algú s'hi vol dedicar.

Enmig (discussiócontribucions)

Més casos com els que comentes, n'he trobar a la Llista de monuments d'Artà:

Q43090481    RI-51-0001178

Q43090523    RI-51-0001182

Q43091431    RI-51-0001311

Després a la Llista de monuments d'Algaida apareix la "Cova de Son Reus / Puig de s'Escolà", però les coordenades indiquen que està a Llucmajor.

(corregiré aquest element si no hi ha inconvenient)

A Bunyola vaig fusionar l'ítem WD de "Raixa"(Q6098402), els dos feien referència al mateix BIC. Ara l'ítem WD i l'article viquipèdia fan referència a tota la possessió, no sols al monument bic, les Cases de Raixa.

Finalment, a la Llista de monuments d'Escorca no apareix la "Cova de Sa Calobra, Can Maiet"(Q43098258) RI-51-0002019

No sé que se'n ha de fer d'aquests casos, els coment aquí per deixar constància.

Vriullop (discussiócontribucions)
  • Artà: podrien ser duplicats, en la línia del que explicava sobre Andratx. Hi ha altres BIC de sa Canova i de ses Païsses, i aquests tres no se sap què són en concret.
  • Algaida: està en el límit amb Llucmajor. Tu mateix.
  • Bunyola: em sembla bé, "Cases de Raixa" i "possessió de Raixa" són pràcticament el mateix.
  • Escorca: un més que apareix en la base del Ministeri i no hi és en el visor de Mallorca.

En general, és més fiable el gestor de patrimoni local, en aquest cas el servei de patrimoni del consell de Mallorca, que la base antiquada i no actualitzada del Ministeri. L'única informació que tenim en línia sobre Mallorca és el visor de patrimoni. Tot i així jo donaria prioritat als elements que surten en aquest visor descartant els que no hi surten, a no ser que hi hagi alguna altra referència fiable. El més pràctic seria preguntar-ho directament: http://www.conselldemallorca.net/?id_section=1309&action=contacts&id_parent=1309. Anys enrere hi havíem tingut un contacte (ping Paucabot), si algú ho vol reprendre a nivell d'informació, perfecte.

Enmig (discussiócontribucions)
Vriullop (discussiócontribucions)

Perfecte. He fusionat i arreglat tots els que sortien de Catalunya i del País Valencià.

Vriullop ha amagat aquest apunt (historial)

Noms per monuments històrics estrangers

6
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Tinc dubtes sobre com anomenar els monuments històrics estrangers, per les categories i per Wikidata. Els casos que m'estic trobant ara són els alemanys i els suecs.

Els alemanys a Wikidata surten amb l'etiqueta Kulturdenkmal (com a label en català). He creat la Categoria:Kulturdenkmäler (Alemanya) fent servir el plural de Kulturdenkmal en alemany, cosa que no sé si és passar-me de pedant. La desambiguació és perquè crec que d'altres països de parla alemanya també tenen Kulturdenkmäler. Dubto si "Monuments històrics d'Alemanya" pot ser més adient.

Els suecs (vegeu en:Listed buildings in Sweden) són Byggnadsminne, que en plural deu ser Byggnadsminnen. A Wikidata no hi ha label en català i surt als articles el label en anglès, cosa que s'hauria d'arreglar. A més, en tenim prou per fer-ne una categoria, que anomenaria Categoria:Byggnadsminnen però tampoc sé si és millor que "Monuments històrics de Suècia".

Pere prlpz (discussiócontribucions)

A Suècia segueixo de moment el mateix criteri que a Alemanya, tot i que estic veient que hi ha una protecció paral·lela per monuments antics (sv:Fornminnesregistret) que segurament també hauria d'anar a patrimoni monumental, i que a Wikidata estan traduint per monuments històrics.

Vriullop (discussiócontribucions)

Se'm fa estrany el plural quan en alemany tenen de:Kategorie:Kulturdenkmal (Deutschland). Entenc "Kulturdenkmal" com una etiqueta de protecció, potser vàlid pel títol d'un article, però en una categoria crec que és millor usar noms genèrics. El més usat en els interwikis és "patrimoni cultural". És significativa la marca austríaca en quatre llengües.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Crec que en alemany la categoria es diu en singular perquè totes les categories les posen en singular, igual que fan a la Viquipèdia en francès. Per exemple, tenen de:Kategorie:Mann i no una categoria Männer.

L'etiqueta austríaca és inspiradora. Anomenem "béns culturals a Alemanya" a la categoria?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

O segurament, millor "patrimoni cultural" com deies més amunt.

Vriullop (discussiócontribucions)

Tant pot servir "béns culturals" com "patrimoni cultural" o fins i tot "monuments culturals" ja que sembla que en concret són immobles. Per l'article de:Kulturdenkmale in Deutschland he entès que alguns Lander anomenen Kulturdenkmal a tot objecte protegit, altres distingeixen Baudenkmal (arquitectònic) i Bodendenkmal (arqueològic), i d'altres denominacions poden ser Gartendenkmal (jardí), Kleindenkmal (petit?), Flurdenkmal (rural?) Com et sembli millor.

Resposta a «Noms per monuments històrics estrangers»
Cap més tema anterior