Viquiprojecte Discussió:Monuments

Salta a la navegació Salta a la cerca

Sobre aquest tauler

Les discussions prèvies estan arxivades a Viquiprojecte Discussió:Monuments/Arxiu 9 en data 06-03-2017.

Vriullop (discussiócontribucions)
Resposta a «Can Cuiàs»
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Em temo que els enllaços a les fitxes de patrimoni de l'Ajuntament han deixat de funcionar.

Vriullop (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

He passat una pregunta sobre si són o no permanents als ex-companys de Patrimoni.

Paciència que està tothom de vacances...... i quan torni tindran molta feina.

Vriullop (discussiócontribucions)

De moment he modificat {{Filera IPA}} per enllaçar al nou URL, sembla consistent i estable. Tenim els codis incloent el districte, tipus bcn/01/3044, però ara només s'usa el darrer id.

Caldrà veure si acabem simplificant els codis en les llistes i si cal passar un bot per modificar els enllaços als articles.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Pel que veig a Discussió:Amparo Moreno podria ser que el problema sigui de tots els enllaços de l'Ajuntament. És ser molt optimista però estaria bé que la resposta que et donessin fos aplicable a tots els enllaços trencats que ara devem tenir.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Seguint el mateix patró, Can Jorba té protecció "C", què és una mena d'IPAC.

És a dir, no és un BCIL, sinó només protecció de certs elements.

Vriullop (discussiócontribucions)

Can Jorba no l'he trobat a IPAC. Aquí sempre hem tingut un problema entre els dos inventaris. Inicialment vam carregar els de protecció B (BCIL) de l'ajuntament perquè en aquell moment a IPAC hi havia molt poca cosa de Barcelona. Els de protecció C no els vam carregar. En la darrera actualització ja vaig fer més cas a IPAC però sense eliminar els de l'ajuntament que no hi són.

Un cas especial, que exemplifica el problema, és Llista de monuments de la Urbanització del Born. Per IPAC és BCIL el conjunt, a més de dos edificis singularment. Per l'ajuntament tots són BCIL però sense especificar si com a conjunt o individualment. Sigui com sigui, ja que tenim fotos de tots els edificis crec que val la pena mantenir-los. Ara bé, caldrà pensar-s'ho abans de carregar-ho a Wikidata. Crec que caldria considerar BCIL només aquells que digui IPAC. Sovint els plans urbanístics són plans d'intencions en quan a protecció, fins i tot inclouen propostes de BCIN. Encara que és l'ajuntament qui decideix què és BCIL, via una declaració específica, caldrà seguir un criteri únic i general. Si us sembla bé trec la protecció BCIL d'aquells que no ho digui a IPAC. A més, els que no són a IPAC tampoc els podem considerar "bé integrant d'IPAC".

Amadalvarez (discussiócontribucions)

D'acord a no carregar-lo.

La categoria C (certs elements protegits) i D (documentar abans d'eliminar) de l'Ajuntament tenen més a veure amb criteris limitants per concedir llicència d'obres, però amb poc o nul altre efecte.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

D'acord a mantenir a les llistes tant els BCIL segons l'Ajuntament com els que surten a IPAC. De fet, la selecció que fa IPAC a Barcelona no ha estat mai gaire encertada en el sentit de triar edificis interessants per parlar-ne en una enciclopèdia però per homogeneïtat amb la resta de Catalunya val més mantenir-los.

Sobre pujar a Wikidata, suposo que una cosa és pujar l'edifici (crear l'item) i l'altra pujar-ne les proteccions. Entenc que l'item es es pot crear per qualsevol edifici notable, i això inclou qualsevol edifici que tingui categoria a Commons i també hauria d'incloure els edificis amb entrada a les llistes de monuments.

Sobre pujar les proteccions dels edificis, diria que el criteri hauria de ser el mateix a les llistes i a Wikidata.

  • Jo pujo "bé integrant d'IPAC" si la llista té el camp prot en blanc i té un id que conté "IPA-".
  • Si cal, es podria distingir BCIL segons l'IPAC i BCIL segons l'Ajuntament amb una referència a Wikidata. Per mi seria més pràctic que estigues marcat a les llistes, però si convé puc limitar-me a no pujar automàticament la protecció BCIL a Barcelona. Tot i això, compte que en qualsevol moment algú altre pot pujar-la. Si creiem que els BCIL que no són a IPAC són uns BCIL dubtosos, aleshores valdria més posar-los a les llistes "BCIL segons l'Ajuntament" o alguna cosa semblant.
  • Els elements que són part d'un element protegit o que en un catàleg són un element quan en un altre en són dos o més diria que no són problema a Wikidata: fem elements separats equivalents a cada fitxa de cada registre, amb la protecció que toca i posem "part de" on calgui. El problema és com els posem a les llistes per que quedi clar i com s'automatitza la pujada a Wikidata. Ara mateix, em temo que si passo el meu bot per la llista del Born els puja tots com a BCIL.

Sobre els edificis amb protecció C, els que he vist tendeixen a ser interessants. Si per motius culturals són dignes de ser preservats, pels mateixos motius la informació sobre aquests edificis és digna de ser divulgada. Dels D diria el mateix però menys. Ara bé, una altra cosa és si val la pena fer tota aquesta feina i si ens ve de gust. A més, seria una ampliació de les llistes útil per tornar a fer un concurs de l'estil dels primers WikiLovesMonuments, però no sé si hi ha algú interessat a organitzar-lo.

Vriullop (discussiócontribucions)

Dels BCIL segons ajuntament estic per treure-hi la protecció. No se sap si és un BCIL previst o un element d'un conjunt BCIL. Pel camp de protecció em fio més d'IPAC i amb així tenim un criteri clar i consistent de cara a Wikidata.

Identificar els elements part d'un protecció es pot fer si són pocs. El problema és quan són molts, com la Urbanització del Born o el conjunt històric de Tarragona. Pel que hem vist en altres casos cal anar amb compte. Un conjunt pot incloure la llista d'elements que el componen i no són tots els que són dins de l'àrea. De totes formes en les llistes no tenim previst identificar els elements d'un conjunt.

El concurs WLM ja l'hem abandonat. Per la meva part no tinc interès en ampliar les llistes, prou feina hi ha en mantenir-les.

Resposta a «Enllaços Ajuntament de Barcelona»
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Hi ha un bot que busca cada dia les imatges amb plantilla de monuments que corresponen a monuments que tenen fotos a les nostres taules, de manera que tenim cobert el detectar les imatges que es pugen als concursos.

Ara bé, tenim alguna cosa semblant per detectar les imatges que s'enllacen a Wikidata i són de monuments que els falta foto a la nostra llista?

El motiu de la pregunta ve de veure la situació al País Basc. Han pujat a Wikidata moltíssims edificis protegits i les llistes de monuments a la Viquipèdia en basc les fan automàticament a partir de Wikidata. Amb això, els monuments també apareixen al Wikishootme i fent-los una foto amb el mòbil, la foto apareix a la llista el vespre següent, cosa que és molt ràpida. Igualment, si algú es posa a enllaçar fotos a Wikidata també surten a la llista.

No proposo que fem com els bascos, que les nostres llistes estan millor tot i haver portat molta més feina, però si no existeix estaria bé tenir algun alguna manera de detectar quan un monument té una foto a Wikidata.

Vriullop (discussiócontribucions)

No conec cap bot ni cap procés per a això. La inclusió de l'enllaç Wikidata a les llistes és relativament recent i només es pot considerar complet pels BCIN/BIC i de la resta pels que tenen article.

He afegit a {{Filera IPA}} que: si no té imatge, si té wikidata, si té foto a Wikidata, doncs que la mostri. En la primera llista que he comprovat Llista de monuments de la Baixa Cerdanya apareixen fotos per Font de Sant Isidre (Alp) i Església de Santa Eulàlia d'Estoll (Fontanals de Cerdanya). No està mal. Ara bé, en les estadístiques i en la base de dades de WLM continuarà constant sense imatge.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

També tenim monuments amb coordenades a Wikidata que no en tenen a les llistes, com per exemple Can Sala (Pallejà). Crec que estaria bé que la plantilla també les importés.

Sobre el desajust entre la base de dades i el que es veu a la llista, suposo que el primer hauria de ser decidir on volem les dades, si a Wikidata o a les plantilles (que seria als dos llocs). Si hagués de ser als dos llocs caldria que algun bot anés copiant regularment les dades i les plantilles podrien avisar (amb una categoria?) de quan tenen dades de Wikidata que no estan copiades.

Vriullop (discussiócontribucions)

Afegides les coordenades de Wikidata.

Prefereixo que les dades siguin als dos llocs. Facilita la feina d'anàlisi amb bot per saber com anem, què hi ha i què falta. Per controlar les llistes que tenen dades importades hi ha un rastreig: Special:WhatLinksHere/Plantilla:Rastreig/monuments/wikidata per les imatges i ara també per les coordenades. Les imatges importades es poden detectar a ull perquè no tenen la lupa de Commons, i les coordenades perquè no tenen l'enllaç "a prop". Es podria afinar més per localitzar-les. L'actualització des de Wikidata amb bot no és fàcil i a més hi he detectat errors per l'id de Wikidata que justament l'actualitza el bot. Normalment són articles que no haurien d'estar enllaçats en aquell monument.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Vist el que m'estic trobant, força d'acord a tenir les dades als dos llocs. De moment veig més errors i més inestabilitat a Wikidata que a les llistes. Fins fa uns dies tenia la idea de copiar amb bot de les llistes a Wikidata i de Wikidata a les llistes però ara crec que de Wikidata a les llistes no copiaré gran cosa amb bot. Una altra cosa és que el bot va bé per detectar diferències i a partir d'aquí trobar errors manualment.

Resposta a «Detectar imatges de Wikidata»
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Resolent duplicats de la identificador Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (P1600) m'estic trobant bastants casos de monuments que ja no són a les llistes tot i sortir a la base de dades de Patrimoni i de vegades tenir article a la Viquipèdia. Un cas espectacular és a Muntanyola, on tenim cinc monuments però a la base n'hi ha més d'una vintena.

Suposo que tot això deu venir d'altes i baixes de la base de Patrimoni, però potser hauríem de tornar-ne a fer una buidada per actualitzar les llistes.

Vriullop (discussiócontribucions)

Vaig fent actualitzacions municipi a municipi seguint cíclicament les llistes però en aquests moments amb prioritat baixa. La darrera llista revisada és la Noguera. Ho augmento de prioritat per anar més ràpid. Especialment els que no s'han revisat des del 2016 es veu que vaig enganxar una mala època on van desaparèixer algunes fitxes que després les han recuperat, encara que no totes. És un procés semimanual per revisar l'historial quan hi ha altes amb numeració menor de 41.000 i poder recuperar les dades que ja teníem.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

D'acord. Quan en trobi a faltar algun t'aviso per si vols prioritzar el municipi. Per exemple, aquest matí em faltava una casa a Igualada.

Resposta a «Monuments que manquen»
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Quan pugi a Wikidata els monuments catalans que falten (si hi arribo), la idea era fer dues comprovacions abans de crear un element per tal d'evitar duplicar elements que ja existeixin:

Amb això entenc que enganxaré la gran majoria de pujades prèvies, perquè les d'en @Kippelboy i en @KRLS tenen P1600, igual que els items que he vist que ha creat en @Jtcurses a partir de la categoria de Commons, i compto que els que s'han creat des dels articles enllaçats des de les llistes en @Vriullop els té controlats i tenen el paràmetre wikidata a la llista.

Veient els items que no compleixen les restriccions de P1600 sé que em trobaré amb falsos positius, però millor això que crear duplicats.

M'estic deixant alguna cosa? He d'esperar que hi hagi gaires elements sense paràmetre wikidata a les llistes que tampoc tinguin P1600?

Vriullop (discussiócontribucions)

El paràmetre wikidata de les llistes l'actualitzo amb bot a partir de l'ítem de l'article enllaçat, però falla quan enllaça a una redirecció o desambiguació. Hi poden haver alguns articles sense paràmetre wikidata, a banda dels darrers articles creats amb bot i sense ítem.

Els ítems creats puntualment a partir dels articles nous, no per pujades prèvies, no puc assegurar que tinguin P1600. Només tinc controlats els BCIN perquè d'es.wiki van pujar tots els BIC i els he anat revisant, enllaçant, fusionant i completant.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Vriullop (discussiócontribucions)

Correcte. Quan detecto aquests casos els correixo amb wikidata=<!-- no WD auto --> per a que no els afegeixi el bot a l'espera de tenir items individuals.

Resposta a «Evitar duplicats»

Estatus patrimonial dels monuments que no arriben a BCIL

4
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Pel que he vist, els elements que són a IPAC però no són BCIL ni BCIN no tenen estatus patrimonial (P1435). No n'haurien de tenir algun?

Vriullop (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

D'acord. Si em poso a pujar dades de les llistes a Wikidata amb bot miraré d'afegir-l'hi.

Vriullop (discussiócontribucions)
Resposta a «Estatus patrimonial dels monuments que no arriben a BCIL»

Hidroelèctriques de Catalunya barrejades a Wikidata

1
Pere prlpz (discussiócontribucions)
Resposta a «Hidroelèctriques de Catalunya barrejades a Wikidata»
Resum per Vriullop

Revisats items de Wikidata per a Mallorca

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Diria que tots els monuments de la base de dades estan pujats a Wikidata però a les nostres llistes hi falta el paràmetre Wikidata. M'ho he estat trobant amb la llista de monuments de Palma. Hi ha algun botaire que es dediqui a arreglar això?

I un tema relacionat: a Wikidata falten imatges de monuments que tenim a les taules. Tampoc sé si hi ha algun botaire que s'hi dediqui.

Vriullop (discussiócontribucions)

Sobre el paràmetre wikidata de tant en tant hi passo el bot per afegir-lo, però només comprova l'element corresponent de l'article enllaçat.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Crec que els que he trobat són els que no tenen article. Per enllaçar-los tots caldria buscar a Wikidata quin monument té el mateix codi. És una feina interessant per fer algun dia, que per exemple podria ser útil per pujar dades a Wikidata i que el WikiShootMe fos útil per anar a fer fotos dels monuments que ens falten.

Isidre blanc (discussiócontribucions)

L'any passat un botaire es va dedicar a crear els corresponents items a WD de tots el monuments amb codi BIC (RI-xxx..) de l'estat espanyol, partint de les llistes de es.wiki. Als que ja existien hi va afegir informació. Alguns (bastants) els va duplicar. En conseqüència, com que tots els monuments de les Illes tenen codi BIC, tots tenen també el seu item a WD creat. Com que no va deixar cap rastre, es laboriós localitzar un d'aquests monuments a WD. Evidentment, per mitjà del cercador de WD i partint del nom de les llistes de es.wiki (distint de les nostres) es localitza amb certa facilitat. Hi ha alguna forma de buscar a WD el codi BIC del monument tal com comenta en Pere?

Enmig (discussiócontribucions)
Vriullop (discussiócontribucions)

Fusionats tots quatre. Són els casos que explicava l'Isidre, ja existien i el bot els ha duplicat. Gràcies per comprovar-ho.

Isidre blanc (discussiócontribucions)

Aquests són els casos que se'm van escapar, ja que en el transcurs del repàs que he fet de les llistes de monuments de les Illes en vaig trobar altres 165 duplicats. Ja els he fusionat. He afegit a les llistes els paràmetres de Wikidata que anava trobant. Ara, si un monument a la llista no té aquest paràmetre, el més probable és que no existeix a WD. Tinguem en compte que el botaire va crear els ítems a WD partint de les llistes de es:wiki que no es corresponen, ni de bon tros, amb les nostres. Per exemple: a la llista de Sencelles a es:wiki només hi ha un monument i a ca:wiki en tenim una quarantena. També, encara que rarament, es pot trobar a WD un monument de les Illes amb codi BIC inexistent en les nostres llistes però que sí que es troba a la llista de es:wiki.

Vriullop (discussiócontribucions)

En el cas que no existeix a Wikidata es perquè la base del Ministeri és un desastre per les Balears i a es.wiki no l'han sabut depurar. Pots trobar un municipi com a Ibiza, Eivissa o fins i tot Dalt Vila, i també posant l'illa en el camp de municipi i en canvi el municipi en el camp d'entitat menor. En fi.

En el cas que existeix a Wikidata i no les nostres llistes, deu ser per Menorca. En aquest cas es van catalogar monuments a partir de la documentació sense comprovació local sobre el terreny. A banda d'alguns completament il·localitzables, molts són camps privats amb pedres escampades no estudiades. Vam seguir el criteri del consell insular. A pesar de que tinguin codi RI-51 de monuments, molts els consideren zones arqueològiques pendents d'estudi. Les llistes inclouen aquells que el consell considera monuments més les zones arqueològiques visitables. La resta les vam aparcar en llistes de ZA i sense indicar la localització per la seva vulnerabilitat, a banda de no tenir cap interès fotogràfic ni cultural ara per ara. Es pot veure a Categoria:Llistes de monuments de Menorca.

Enmig (discussiócontribucions)

Exposo un cas particular que pot ser il·lustratiu :

Ahir vaig crear Conjunt prehistòric de Calderitx Vell (Q56255277) a WD, en haver introduït el codi BIC RI-51-0002533, llavors vaig veure que ja hi estava com Conjunto prehistórico de Castellix Vell (Q43102930), creat pel bot.

1) En la llista (es:) indica que està al municipi de Petra, en canvi en la (ca:) pertany a Ariany.

2) Crec que el nom està equivocat tant a la llista (es:wiki) com a la (ca:wiki), suposo que l'error deu venir de la base de dades del Ministeri.

Castellitx Vell --> Calderitx Vell

3) Hauria d'obrir aquesta discussió a Llista de monuments d'Ariany abans de modifiar-ho?

Vriullop (discussiócontribucions)

A la mateixa llista tens uns enllaços en l'apartat de referències. En la base de dades del Ministeri pots cercar general=0002533 i et dóna les dades que han usat a es.wiki i que han carregat a WD, amb Castellix a Petra. En el visor del Consell de Mallorca selecciona el municipi i en continguts deixa marcat només BIC=jaciments arqueològics. Cal punxar sobre els punts grocs per trobar-lo, en aquest cas mostra "Conjunt prehistòric de Castellitx Vell". Augmentant el zoom queda clar que la zona s'anomena Calderitx. El tercer enllaç de Portal Forà amb el que es van fer algunes correccions ara està inactiu.

Tu mateix, si veus clar que cal corregir la llista doncs endavant. En qualsevol cas és una mostra dels problemes de la base del Ministeri que s'han traslladat a Wikidata. Cal fusionar els dos elements i suprimir la qüestió de Petra.

Enmig (discussiócontribucions)

Passa el mateix amb la Cova de Son Rul·lan Vell (Q43103176)

A la versió (es) indica que és de Petra, ho he corregit al WD, ara evitant duplicat. També he fusionat i corregit el WD de Calderitx.

Vriullop (discussiócontribucions)

Per gentilesa de Amadalvarez, un query por obtenir tots els codis BIC de Wikidata. Cal executar amb el botó i es poden fer cerques en els resultats.

Isidre blanc (discussiócontribucions)

Molt útil l'aplicació, però no he sigut capaç de fer funcionar el cercador. Per comprovar si un codi BIC existia a WD, he tingut d'ordenar la llista per codi BIC i anar passant les pàgines fins a localitzar el lloc on hi havia o devia estar el codi que buscava. També me n'he sortit, però sospito que hi deu haver una manera més fàcil de fer la recerca.

Les llistes de monuments de les illes estan comprovades. Si un monument no té el paràmetre wikidata, és perquè no s'ha creat. Un cas rar, amb el que m'he topat, és que el bot, a wikidata, havia atribuït a es Mercadal els jaciments de la llista des Migjorn.

Faré un repàs de les llistes de "zones arqueològiques", puig que he vist que se n'ha creat moltes a WD. Afegiré el paràmetre WD a les llistes.

Vriullop (discussiócontribucions)

Vaja, ahir em funcionava. Segurament l'hem carregat massa. Una versió més simple que permet fer cerques: tinyurl.com/yd5uxnnd (url amb filtre spam)

El cas de Mercadal/Migjorn Gran ja ve d'origen, de la base del Ministeri. El nou municipi es va segregar el 1989 i no actualitzen res si no hi ha cap expedient administratiu. Caps quadrats.

Les llistes arqueològiques de Menorca estan amb una altra plantilla per a que no entrin a WLM. No tenen paràmetre wikidata. Va ser un compromís amb la gent de patrimoni de Menorca. Tot i així hi entren via es.wiki però no és el nostre problema.

Isidre blanc (discussiócontribucions)

D'acord. Passo de les zones arqueològiques.

Enmig (discussiócontribucions)

Per fer la consulta per un codi BIC (P808) específic:

SELECT ?item ?itemLabel WHERE { ?item wdt:P808 "RI-51-0001754".   SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "ca". } } ORDER BY ?value

Query

Si no té el nom en català, torna l'id de WD.

Enmig (discussiócontribucions)
Vriullop (discussiócontribucions)

És estrany. En la base del ministeri sí que hi són. En la càrrega inicial de la llista ja no hi apareixen. Aquesta càrrega inicial es va fer a partir d'una llista facilitada per un contacte de patrimoni de Mallorca i confrontada amb les dades del ministeri. Revisada la llista inicial que encara conservo, no hi són ni he trobat cap nota que expliqui la discrepància. Tampoc hi són en el visor de patrimoni. Podrien ser casos del que explicava, element catalogats inicialment a partir de documentació però desconeguts o il·localitzables i descatalogats de facto pels nous responsables desprès de la descentralització de la gestió del patrimoni.

En el catàleg de patrimoni municipal, amb un munt de pdf, no he sabut trobar res de Can Telm Alemany. Sobre Son Vic hi ha un casal i un jaciment arqueològic, però cap dels dos com a BIC ni BC.

En principi no hi ha inconvenient en afegir-los, però davant les incoherències caldria assegurar mínimament de què es tracta.

Per cert, una vegada trobat el catàleg municipal es pot enllaçar en cada element de la llista amb el paràmetre idurl. Ho he fet per les creus de terme com a mostra per si algú s'hi vol dedicar.

Enmig (discussiócontribucions)

Més casos com els que comentes, n'he trobar a la Llista de monuments d'Artà:

Q43090481    RI-51-0001178

Q43090523    RI-51-0001182

Q43091431    RI-51-0001311

Després a la Llista de monuments d'Algaida apareix la "Cova de Son Reus / Puig de s'Escolà", però les coordenades indiquen que està a Llucmajor.

(corregiré aquest element si no hi ha inconvenient)

A Bunyola vaig fusionar l'ítem WD de "Raixa"(Q6098402), els dos feien referència al mateix BIC. Ara l'ítem WD i l'article viquipèdia fan referència a tota la possessió, no sols al monument bic, les Cases de Raixa.

Finalment, a la Llista de monuments d'Escorca no apareix la "Cova de Sa Calobra, Can Maiet"(Q43098258) RI-51-0002019

No sé que se'n ha de fer d'aquests casos, els coment aquí per deixar constància.

Vriullop (discussiócontribucions)
  • Artà: podrien ser duplicats, en la línia del que explicava sobre Andratx. Hi ha altres BIC de sa Canova i de ses Païsses, i aquests tres no se sap què són en concret.
  • Algaida: està en el límit amb Llucmajor. Tu mateix.
  • Bunyola: em sembla bé, "Cases de Raixa" i "possessió de Raixa" són pràcticament el mateix.
  • Escorca: un més que apareix en la base del Ministeri i no hi és en el visor de Mallorca.

En general, és més fiable el gestor de patrimoni local, en aquest cas el servei de patrimoni del consell de Mallorca, que la base antiquada i no actualitzada del Ministeri. L'única informació que tenim en línia sobre Mallorca és el visor de patrimoni. Tot i així jo donaria prioritat als elements que surten en aquest visor descartant els que no hi surten, a no ser que hi hagi alguna altra referència fiable. El més pràctic seria preguntar-ho directament: http://www.conselldemallorca.net/?id_section=1309&action=contacts&id_parent=1309. Anys enrere hi havíem tingut un contacte (ping Paucabot), si algú ho vol reprendre a nivell d'informació, perfecte.

Enmig (discussiócontribucions)
Vriullop (discussiócontribucions)

Perfecte. He fusionat i arreglat tots els que sortien de Catalunya i del País Valencià.

Vriullop ha amagat aquest apunt (historial)

Noms per monuments històrics estrangers

6
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Tinc dubtes sobre com anomenar els monuments històrics estrangers, per les categories i per Wikidata. Els casos que m'estic trobant ara són els alemanys i els suecs.

Els alemanys a Wikidata surten amb l'etiqueta Kulturdenkmal (com a label en català). He creat la Categoria:Kulturdenkmäler (Alemanya) fent servir el plural de Kulturdenkmal en alemany, cosa que no sé si és passar-me de pedant. La desambiguació és perquè crec que d'altres països de parla alemanya també tenen Kulturdenkmäler. Dubto si "Monuments històrics d'Alemanya" pot ser més adient.

Els suecs (vegeu en:Listed buildings in Sweden) són Byggnadsminne, que en plural deu ser Byggnadsminnen. A Wikidata no hi ha label en català i surt als articles el label en anglès, cosa que s'hauria d'arreglar. A més, en tenim prou per fer-ne una categoria, que anomenaria Categoria:Byggnadsminnen però tampoc sé si és millor que "Monuments històrics de Suècia".

Pere prlpz (discussiócontribucions)

A Suècia segueixo de moment el mateix criteri que a Alemanya, tot i que estic veient que hi ha una protecció paral·lela per monuments antics (sv:Fornminnesregistret) que segurament també hauria d'anar a patrimoni monumental, i que a Wikidata estan traduint per monuments històrics.

Vriullop (discussiócontribucions)

Se'm fa estrany el plural quan en alemany tenen de:Kategorie:Kulturdenkmal (Deutschland). Entenc "Kulturdenkmal" com una etiqueta de protecció, potser vàlid pel títol d'un article, però en una categoria crec que és millor usar noms genèrics. El més usat en els interwikis és "patrimoni cultural". És significativa la marca austríaca en quatre llengües.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Crec que en alemany la categoria es diu en singular perquè totes les categories les posen en singular, igual que fan a la Viquipèdia en francès. Per exemple, tenen de:Kategorie:Mann i no una categoria Männer.

L'etiqueta austríaca és inspiradora. Anomenem "béns culturals a Alemanya" a la categoria?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

O segurament, millor "patrimoni cultural" com deies més amunt.

Vriullop (discussiócontribucions)

Tant pot servir "béns culturals" com "patrimoni cultural" o fins i tot "monuments culturals" ja que sembla que en concret són immobles. Per l'article de:Kulturdenkmale in Deutschland he entès que alguns Lander anomenen Kulturdenkmal a tot objecte protegit, altres distingeixen Baudenkmal (arquitectònic) i Bodendenkmal (arqueològic), i d'altres denominacions poden ser Gartendenkmal (jardí), Kleindenkmal (petit?), Flurdenkmal (rural?) Com et sembli millor.

Resposta a «Noms per monuments històrics estrangers»
Cap més tema anterior