Vés al contingut

Tema de Viquipèdia Discussió:Presa de decisions/2023/Continguts no lliures

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Un exemple són les fotos d'edificis d'Andorra. Entren dins del debat? Són continguts no lliures però que valen la pena de debatre si aprofundim en la PDE. Disculpeu tantes preguntes i intervencions.

Vriullop (discussiócontribucions)

No hi ha llibertat de panorama ni a Andorra, ni França, ni Itàlia. A Espanya sí, però només afecta el territori espanyol. Per justificar una PDE hauria de ser legal a Espanya i fair use als EUA. Almenys dins la UE s'aplica en:Brussels Regime on, en general, el tribunal local aplica la llei del país d'origen. Amb Andorra depèn de tractats bilaterals, però probablement serà igual.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

L'exemple on ens podria servir són les imatges de monuments d'artistes estatunidencs situats a Espanya, que són lliures a Espanya però no als Estats Units, perquè a Espanya hi ha llibertat de panorama per escultures però als Estats Units no. Hi va haver un cas d'imatges d'un monument de Barcelona esborrades de Commons per aquest motiu, perquè ho van reclamar els representants de l'escultor.

Ara bé, és senzillament un cas de fair use sense problema amb la legislació espanyola, i segurament no és l'únic.

Vriullop (discussiócontribucions)

Aquest és un cas fàcil de justificar, llibertat de panorama a Espanya i fair use als EUA. De fet, no acabo d'entendre per què es van esborrar a Commons. Imagino que d'ofici per no entrar en litigis. El dret internacional és complicat. Segurament un tribunal espanyol diria que s'hi posi fulles, que l'autor hauria de saber que a Espanya és així. Però un tribunal americà, decidint entre dues parts americanes, segurament protegeria l'autor. Ara bé, si seguim els requisits de fair use llavors la cosa canvia. Pot passar que la Fundació hi torni a entrar d'ofici, però la política estaria justificada.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Entenc que a Commons la van esborrar perquè allà no accepten fair use i perquè a més tenien una notificació DMCA que ningú va contestar. De tota manera sembla que va afectar les imatge que hi havia en aquell moment però no les carregades després ni les dels altres monuments en la mateixa situació.

I d'acord amb que és un cas justificat. Si volguéssim acceptar càrregues locals en alguns casos, un d'ells hauria de ser el d'imatges lliures segons la legislació espanyola i amb un ús que sigui fair use segons l'estatunidenca.

Resposta a «Incloem la llibertat de panorama?»