Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Sorneguer (discussiócontribucions)

Bon vespre! vaig proposar a un conegut que jo podia fer tallers d'iniciació a la Viquipèdia. Ho va dir a l'ANC, del qual forma part, i sembla que els interessa fer-ho en un institut de La Garriga (Vallès Oriental) amb el que han parlat, per promoure el català entre els joves (batxillerat). Estàvem pensant fer-ho de cara a finals de març. He vist que hi ha la pàgina Viquipèdia:Taller però veig que la informació és minsa, si bé he veig també que hi ha presentacions preparades! Cal que em coordini amb algú d'amical o amb algú altre? la intenció és fer-ho en intern, no públic. La idea inicial sembla que seria fer un sol taller una tarda, en el que s'ensenyaria els bàsics i s'encoratjaria a crear/millorar articles del propi poble. Si m'indiqueu com ho veieu o quins passos hauria de seguir/recomanacions us ho agrairé! salut,

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon dia @Sorneguer! Segur que ho faràs molt bé! Jo n'he fet desenes i la meva recomanació principal és que evitis de totes totes fer servir presentacions Powerpoint o similars; no paga la pena l'esforç i el més important és que les explicacions que facis siguin mentre navegues la Viquipèdia per fer-la més familiaritzada als qui t'escolten.

Si vols pots fer una ullada a Usuari:Xavier Dengra/Tallers. La vaig crear com a part de diverses formacions a altres viquipedistes que volen ser talleristes. Com més cap al final, més profunditat d'explicacions i per tant menys apte per a alumnes de secundària i batxillerat. Pel nivell que dius aprofundiria fins als mecanismes de control (discussió, historial, canvis recents) i superficialment; possiblement sense Wikidata i esmentant Creative Commons vs copyright perquè entenguin bé el sentit de no copiar. El que és també cabdal és que preparis un esborrany de casa de nou article (tema llaminer) amb 2-3 referències diferents (premsa, llibres) per crear-lo a classe i ensenyar a escriure una introducció raonable i afegir bé les fonts. En aquestes edats el més important és que entenguin la feina prèvia de recerca bibliogràfica i escriure expositivament (sense primera persona, neutral). Prova de demanar pel cap baix 1.30h de classe per explicar bé tant la teoria (com funciona) com la pràctica (com editar l'article). I deixa't 5-10 minuts de marge per permetre't que et tallin amb preguntes i explicar-los anècdotes o mostrar-los com detectem vandalismes en directe i perquè bloquegem les IPs dels instituts i el mal que fan quan vandalitzen. Els agrada interactuar i és un món que els genera curiositat si se'ls incentiva. Si et cal res, avisa, bona sort!

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Una altra cosa que has de tenir en compte és que els participants s'haurien de registrar a la VP abans de la classe: primer per guanyar temps, segon per evitar que salti el protocol anti vandalisme si es creen molts usuaris nous de cop des de la mateixa ip. També, per estalviar temps, demanar als alumnes que ja vagin amb una idea de quin article provaran de millorar (o crear de zero, però aquesta opció no sempre és la millor). Inclús preparar una llista prèvia d'articles i repartir-la per sorteig uns dies abans, que puguin fer una ullada a internet per trobar fonts i pensar en el text que hi afegiran.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Això que diu en @Cataleirxs és imprescindible! Bon apunt. I sobretot, la selecció del tema i la supervisió de la bibliografia que es farà servir als articles és un tema que ha de recaure en el(s) docent(s) de l'assignatura en què s'emmarca el treball. Cal fer un seguiment a aquestes edats per descartar la no admissibilitat, duplicitats amb articles ja existents o bibliografia no fiable. Articles senzills, de temàtica local o millores de seccions molt concretes en els ja existents.

Qui lidera l'assignatura des de l'institut ha d'assumir que hi ha una feina pedagògica prèvia a classe (de recerca bibliogràfica, dur-los a la biblioteca, fer-los subratllar i resumir què volen explicar, i també posterior, de correcció) i que això no ha de recaure en el voluntari que ve a fer el taller, ni tampoc en la comunitat que supervisarà els canvis recents i que es pot trobar amb una allau brutal d'articles que si no s'han preparat abans de la sessió poden tenir molts números per a una eliminació directa. Aquesta és la part que s'ha d'explicar bé al docent o claustre que t'hagi convidat, perquè després no hi hagi lamentacions del centre o dels alumnes, malentesos o sensació de pèrdua de temps ni frustració teva, @Sorneguer, que hi poses tota la teva bona voluntat.

Sorneguer (discussiócontribucions)

Moltes gràcies per les àmplies respostes @Xavier_Dengra i @Cataleirxs!! crec que amb això en faré prou per ara! quan es vagi concretant, si em sorgeixen dubtes, potser us torno a reclamar! Bona nit!

Resposta a «taller viquipedista»