Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

B25es (discussiócontribucions)

He trobat que n'hi ha dos articles, Mina d'aigua i Qanat que potser parlen del mateix. A Wikidata hi ha dos ítems diferents, però mina d'aigua només té article en català, mentre que qanat en té en un grapat de llengües (incloent-hi el català). No sé d'enginyeria hidràulica, de manera que no estic segur si ens sobra un article o a totes les altres viquipèdies en falta un.

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo tampoc no en sé gaire del tema, però he aclarit que:

  • Al DIEC, només apareix mina d'aigua:
  • Al Termcat apareixen les dues però no semblen sinònims: i
Paucabot (discussiócontribucions)

A els consideren sinònims. A diuen:

Básicamente un qanat y una mina de agua son lo mismo, con algunas diferencias entre ellas. El qanat tiene pozos de aireación en su recorrido mientras que en las minas los pozos no son esenciales. La construcción del qanat se efectuaba desde la salida hasta el pozo madre y la construcción de las minas de agua era al revés.

Paucabot (discussiócontribucions)

Si les diferències són només aquestes, s'entén bastant perquè les altre Viquipèdies tenen només un article.

Dos motius més per fusionar-los serien que els dos articles utilitzen la mateixa imatge per representar el concepte i que Mina d'aigua comença dient:

Una mina d'aigua o font de mina és el nom que rep el qanat (–en àrab قناة, qanāt–) als Països Catalans

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Jo no faria servir aquesta definició. El qanat és el sistema àrab i persa.

Paucabot (discussiócontribucions)
Paucabot (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

La rel del problema és que entre les mines d'aigua, els aqüeductes subterranis (o no subterranis), els qanats i una pila de coses més hi ha un contínuum que cadascú talla per on vol.

Aleshores es poden fer articles sobre les diferents varietats, i està bé tenir articles separats sobre qanats i mines d'aigua, i també estaria bé separar els interviquis, però aquí topem amb que la majoria de viquipèdies tenen només un article i per tant poc interès amb separar-los. Per exemple, el lògic seria ajuntar es:viaje de agua amb mina d'aigua, però si jo fos editor d'eswiki potser preferiria lligar-lo amb els 47 interviquis de qanaq abans que amb els molt pocs de mina d'aigua.

Paucabot (discussiócontribucions)

D'acord. Si mantenim els dos articles separats, però, s'hauria de deixar ben clar quina és la diferència ben prest de l'article, millorant la introducció i potser usant qualque plantilla com {{Vegeu}}.

Feliuvilassar (discussiócontribucions)

No hi ha cap diferència entre qanat i mina d'aigua o viaje de agua que en diuen a Madrid. Tot són el mateix tipus de captacions horitzontals de les aigües freàtiques. Els romans també les utilitzaven i de fet la majoria d'aqüeductes que abasteixen la ciutat de Roma són el que en català anomenem mines d'aigua. No és cert el que es diu sobre les diferències més amunt. Tant qnats com mines tenen els pous de registre que són utilitzats durant a la seva construcció i un cop construïda la mina serveixen per mantenir la ventilació dins de la mateixa i poder-hi accedir amb garanties. Igualment no és veritat que uns i altres es comencessin a excavar per una punta o per l'altra, l'excavació es feia de totes maneres depenent de la quantitat de treballadors de que es disposava i de les característiques del terreny. Normalment primer es feien uns pous de prova per situar la veta d'aigua subterrània i desprès s'excavava la mina de d'aquell punt o des d'un altre punt del recorregut per on havia de passar l'aigua o des d'ambdós punts si es disposava de diferents grups d'obrers que podien afronta l'obra més ràpidament.

Resposta a «Qanats i mines d'aigua»