Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Numeració de legislatures al Parlament de Catalunya

6
DrGiRu (discussiócontribucions)

Bon dia. Arrel d'Eleccions al Parlament de Catalunya de 2024 ha sorgit una conversa en la discussió: La pròpia institució va determinar a mig mandat, que la legislatura que ha acabat s'ha de considerar la 14a, perquè considera que la primera és la que va emanar de la institució és la que va emanar de les eleccions de 1931, seguint el mateix criteri que s'empra per al President de la Generalitat de Catalunya, donant continuïtat des del seu inici, encara que hi hagi èpoques en que la institució ha estat abolida.

La numeració que es va aprovar en 2021 està recollida des de llavors en l'article Parlament de Catalunya, i interpreto que la denominació Quinzena legislatura del Parlament de Catalunya és equivalent a Catorzena legislatura de la Catalunya autonòmica, però entenc que la que numeració que decideixi la pròpia institució ha de prevaldre a la que històricament aparegui en els articles de la viquipèdia, però com @Docosong manifesta que pot suposar molt merder el reanomenament, s'ha de comentar abans, i que ni ta sols es faci una redirecció de Quinzena legislatura del Parlament de Catalunya a Catorzena legislatura de la Catalunya autonòmica o a la inversa. Com a rel que estic fent una taula d'evolució històrica dels diputats en l'article Parlament de Catalunya, m'he trobat amb el conflicte de denominacions que creia adient resoldre amb redireccions, així que deixo el tema en stand by a que es resolgui el tema.

Quetz72 (discussiócontribucions)

La Catorzena legislatura de la Catalunya autonòmica no existeix, la darrera de la Catalunya autonòmica va ser la XIII, que va passar a dir-se catorzena legislatura del Parlament de Catalunya. Per tant, com comento a sota, no veig per enlloc cap cobertura del reanomenament de les legislatures (canviar-ho a la VP és el de menys, el que seria un 'merder' seria canviar-ho en tot el DOGC i normativa des del 1980. Cal eliminar doncs totes les redireccions de "tretzena legislatura del Parlament de Catalunya" enrere. Al WD ja ho he solucionat, i apareix al navegador de les infotaules correctament.

Docosong (discussiócontribucions)

[Adjunto fil duplicat]

Hola, em sembla que aquest tema ja es va parlar en un altre fil però no sé recuperar el tema. Tot s'inicia arrel del canvi de nom de la darrera legislatura, segons la mateixa gencat, XIII-XIV legislatura, és a dir, que implica un canvi en el nom de l'article i altres que estiguin enllaçats. Malauradament, hi ha una resolució una mica ambigua i desconec si s'ha fet efectiva (https://www.parlament.cat/document/bopc/195458323.pdf#page=4) on s'argumenta que la primera legislatura republicana correspon a la primera. Tanmateix, IANAL això no implica cap canvi seqüencial de les següent legislatures i, si fos així, em sembla que s'ha de votar per consens perquè comporta un canvi major de dades.

Per altra banda, no acabo de veure clar les redireccions que s'estan fent com Novena legislatura del Parlament de Catalunya ‎o Desena legislatura del Parlament de Catalunya. Ja direu la vostra.

Context: Discussió:Eleccions al Parlament de Catalunya de 2024#Numeració de les legislatures, Discussió:Catorzena legislatura del Parlament de Catalunya

Quetz72 (discussiócontribucions)

No he trobat cap cobertura (ni al propi BOPC) que el canvi de nom de 13a a 14a legislatura hagi fet canviar la numeració de les anteriors. De fet només va significar un canvi de nom de la XIII que va passar a nomenar-se XIV. En un comunicat del Dpt. de Presidència, actualitzat a abril de 2024 [1], especifica que "En compliment de la Resolució 9/XIII del Parlament de Catalunya, sobre el canvi de denominació de la legislatura, aprovada pel Ple en la sessió 7, del 2 de juny de 2021 (BOPC 50/13, del 04.06.2021), la legislatura actual passa a denominar-se catorzena legislatura a partir del 4 de juny de 2021." A la capçalera podem observar com a títol "Activitat parlamentària - XIII-XIV legislatura", però a tots els efectes la legislatura passa a ser la XIV, i el fet de no existir la XIII és pel reconeixement que va fer la Cambra de la de 1932. Però en cap cas canvia la numeració i només afecta a la XIII, que passa a denominar-se XIV i, per tant, la propera serà la XV legislatura del Parlament de Catalunya. En cap cas veig admissible perquè no té cobertura ni ho diu enlloc: 1.- canviar la numeració de les legislatures anteriors i, 2.- establir una doble denominació falsa de "legislatura autonòmica" i "del Parlament de Catalunya", que no té cobertura en cap font secundària ni tampoc primària; se'n diu primera legislatura republicana a la de 1932, no es compta el Parlament a l'exili perquè en la pràctica només es va reunir un cop per fer president Tarradellas, de la de 1980 és la primera legislatura autonòmica... i així fins la XIIa... la XIII no existeix i la XIV és "del Parlament de Catalunya". Però no es reanomenen les anteriors, primer perquè no ho diu enlloc la resolució del Parlament, i segon per motius pràctics: caldria canviar tots els documents oficials que ho inclouen. Cal eliminar doncs totes les redireccions de "tretzena legislatura del Parlament de Catalunya" enrere. Al WD ja ho he solucionat, i apareix al navegador de les infotaules correctament.

DrGiRu (discussiócontribucions)

En aquest cas, caldria revisar el contingut de l'article Parlament de Catalunya, que fa anys que diu una altra cosa i ningú hi ha prestat atenció

Quetz72 (discussiócontribucions)

Fet. --

Resposta a «Numeració de legislatures al Parlament de Catalunya»