Tetraidomercurat (II) de potassi

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Tetraidomercurat(II) de potassi)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Tetraiodomercurat

El tetraidomercurat (II) de potassi és un compost inorgànic que conté cations de potassi i l’anió complex tetraidomercurat (II). Es fa servir principalment com reactiu de Neßler, en una solució 0,09 mol/L de tetraidomercurat(II) de potassi (K2[HgI4]) en hidròxid de potassi 2,5 mol/L usada per detectar amoníac. L’anió tetraiodomercurat (II) és isoelectrònic amb el Iodur de plom (IV).

Reactiu de Nessler[modifica | modifica el codi]

Rep el nom de Julius Neßler, es fa servir en l’anàlisi inorgànica quantitativa quan aquesta solució dóna una coloració groga, indica la presència d’amoníac: a altes concentracions es pot formar un precipitat marró La sensiblitat com a prova en el lloc és de 0,3 μg NH3 en 2 μL.

NH4+ + 2[HgI4]2 + 4OH → HgO•Hg(NH2)I + 7I + 3H2O

El reactiu de Nessler generalment es prepara a partir del iodur de potassi i clorur de mercuri (II). S’afegeix una solució concentrada calenta de clorur de mercuri(II) a la solució de iodur de potassi, fins que deixa de dissoldre's el precipitat de iodur de mercuri (II). El líquid es filtra i s’afegeix hidròxid de potassi i una mica més una solució de clorur de mercuri(II). La solució resultant després es refreda i dilueix a la concentració requerida.[1] El reactiu de Nessler es pot usar amb el tub de Nessler.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. http://www.fao.org/docrep/field/003/Q6501E/Q6501E05.htm

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Mok, K. F.; McKee, V. «Structure of a dipotassium tetraiodomercurate(II) salt with dibenzo-18-crown-6». Acta Crystallographica C, 46, 1990, pàg. 2078. DOI: 10.1107/S0108270190003742.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]