The Bridge

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de sèrie de televisióThe Bridge
Gèneresèrie de televisió de temàtica LGBTI+ Modifica el valor a Wikidata
Espai d'ambientacióEl Paso Modifica el valor a Wikidata
CreadorMeredith Stiehm Modifica el valor a Wikidata
CompositorRyan Bingham Modifica el valor a Wikidata
Actors
PaísEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Canal originalFX Networks Modifica el valor a Wikidata
Primer episodi10 juliol 2013 Modifica el valor a Wikidata
Últim episodi1r octubre 2014 Modifica el valor a Wikidata
Temporades2 Modifica el valor a Wikidata
Episodis26 Modifica el valor a Wikidata
Llista d'episodislist of The Bridge (2013 TV series) episodes (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Web oficialfxnetworks.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt2406376 Allocine: 11287 Rottentomatoes: tv/the_bridge_2013 Metacritic: tv/the-bridge-2013 TV.com: shows/the-bridge TMDB.org: 47141 Modifica el valor a Wikidata

The Bridge és una sèrie de televisió estatunidenca emesa pel canal FX Networks per primer cop el juliol de 2013 i protagonitzada per Diane Kruger en el paper de la detectiu estatunidenca Sonya Cross i Demian Bichir com el detectiu mexicà Marco Ruiz.[1] La sèrie utilitza tant l'anglès com el castellà segons sigui el personatge que parla o el lloc on es desenvolupa l'acció.

Es tracta de l'adaptació lliure de la sèrie suecodanesa Bron/Broen coproduïda per Sveriges Television, Danmarks Radio i distribuïda per l'alemanya ZDF. La versió americana té lloc a la frontera entre els Estats Units i Mèxic, a cavall de les ciutats d'El Paso i Ciudad Juárez on es trobaran la detectiu Sonya Cross (Kruger) i el detectiu de la policia de l'estat de Chihuahua Marco Ruiz (Bichir). La història es desenvolupa paral·lelament a la investigació realitzada pels reporters del diari El Paso Times, Daniel Frye (Lillard) i Adriana Mendez (Rios). La sèrie va ser un èxit de crítica. Durant la primera temporada va mantenir una audiència modesta però que es va reduir un 42% per cent en la segona temporada, motiu per la qual no va ser renovada per a una tercera temporada.[2][3]

Producció[modifica]

El canal de televisió FX va decidir produir una adaptació de la sèrie original escandinava i el 28 de juliol de 2012 va anunciar la realització de l'episodi pilot d'aquesta nova versió.[4] Els productors executius i escriptors principals d'aquesta versió són Meredith Stiehm, creadora de la sèrie Cold Case i productora executiva també de Homeland, i Elwood Reid, productor executiu també de les sèries Cold Case i Hawaii Five-O. The Bridge és una coproducció de FX i de Shine America, subsidiària nord-americana de l'empresa Shine Group, del magnat de la comunicació Rupert Murdoch).[5]

Els creadores de la sèrie també varen decidir traslladar la història a la frontera entre els Estats Units i Mèxic, el que els permetia fer una versió lliure i agregar-hi nous elements i importants canvis respecte de la versió original.

El director de cinema mexicà Gerardo Naranjo, aclamat per la crítica per la pel·lícula Miss Bala, fou seleccionat per dirigir l'episodi pilot.[6]

Argument[modifica]

La trama de la primera temporada segueix els esforços de dos detectius per capturar l'assassí d'un jutge nord-americà, conegut pel seu punt de vista antiimmigració, i que és trobat al mig del pont que fa de frontera entre la ciutat de l'estat nord-americà de Texas d'El Paso i la de l'estat mexicà de Chihuahua de Ciudad Juárez. Tant el detectiu mexicà Marco Ruiz Demian Bichir com la nord-americana Sonya Cross Diane Kruger, la qual té diagnosticada la síndrome d'Asperger, posen a un costat les seves diferències per resoldre un seguit d'assassinats a la frontera els quals es troben relacionats d'alguna manera amb la immigració il·legal, el tràfic de drogues i la prostitució. La investigació, a més, es complica per la corrupció política imperant, l'apatia general entre les autoritats i la violència entre els poderosos càrtels de la droga.[1]

Repartiment[modifica]

Principal
  • Diane Kruger com la detectiu Sonya Cross del departament de policia d'El Paso. Té diagnosticada la síndrome d'Asperger. La seva germana Lisa va morir quan tenia 15 anys i ella encara visita l'assassí a la institució mental on està reclòs - potser per intentar esbrinar perquè va matar-la.
  • Demián Bichir com el detectiu d'homicidis Marco Ruiz de la policia de l'estat de Chihuahua.
  • Ted Levine com el tinent Hank Wade, un fastiguejat supervisor de Sonya Cross a la qual recolza i aconsella. Fou ell qui va investigar l'assassinat de la seva germana.
  • Annabeth Gish com Charlotte Millwright, vídua d'un ric ramader nord-americà el qual mor d'un atac de cor a la mateixa frontera. Fet que fa que apareguin a la llum activitats relacionades amb la immigració il·legal i el tràfic de drogues.
  • Thomas M. Wright com Steven Linder, un llop solitari que intenta sobreviure en una frontera sense llei.
  • Matthew Lillard com Daniel Frye, periodista del diari El Paso Times que malgasta la seva carrera en un seguit de festes i abús de drogues.
  • Emily Ríos com Adriana Pérez, periodista del mateix diari nascuda a Cidad Juárez on viu amb la seva mare i les seves germanes.
Secundari
  • Catalina Sandino Moreno com Alma Ruiz, esposa del detectiu Marco Ruiz.
  • Carlos Pratts com Gustavo "Gus" Ruiz, fill gran del detectiu Marco Ruiz.
  • Ramón Franco com Fausto Galvan, líder d'un dels càrtels de la droga de Ciudad Juárez i propietari d'El Rey.
  • Alejandro Patino com Cesar, lleial treballador de Karl Millwright, al qual ajuda en els seus negocis tèrbols.
  • Juan Carlos Cantu com capità Robles, capità de la policia de Chihuahua i supervisor del detectiu Marco Ruiz.
  • Diana-Maria Riva com Kitty Conchas: the El Paso PD's desk clerk who is of Mexican heritage, but speaks no Spanish
  • Stephanie Sigman com Eva Guerra, companya d'Hector.
  • Brian Van Holt com Ray, antic amant de Charlotte.
  • Daniel Edward Mora com Obregon, guardaespatlles de Fausto.
  • Larry Clarke com Manny Stokes, ajudant excessivament entusiasta del xèrif del comtat del Paso.
  • Lyle Lovett com Monte P. Flagman, advocat de Graciela Rivera.
  • Arturo del Puerto com Hector Valdez, empleat de Fausto.
  • Don Swayze com Tim, contacte del Ray a Tampa.
  • Chris Browning com Jackson Childress, un caçador d'immigrants.
  • Franka Potente com Eleanor Nacht, solucionadora d'un dels càrtels de la droga.
  • Manuel Uriza com Abelardo Pintado, fiscal mexicà que investiga la corrupció policial de Ciudad Juárez.
  • Nathan Phillips com Jack Dobbs, germà de Jim Dobbs, l'assassí de la germana de Sonya Cross.
  • Abraham Benrubi com Joe Mackenzie, agent de la DEA que investiga a Fausto Galvan.
  • Bruno Bichir com Sebastian Cerisola, director executiu del Grup Clio, el qual té connexions amb els càrtels de la droga.

Banda sonora[modifica]

La música del tema d'obertura és I'm One With You de Ryan Bingham.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Andreeva, Nellie «FX’s ‘The Bridge’ Picked Up To Series». Deadline, 12-02-2013 [Consulta: 20 juny 2016].
  2. Hibberd, James «'The Bridge' canceled by FX» (en anglès). Entertainment Weekly, 21-10-2014 [Consulta: 21 juny 2016].
  3. Ng, Philiana «FX Cancels 'The Bridge' After Two Seasons» (en anglès). The Hollywood Reporter, 21-10-2014 [Consulta: 21 juny 2016].
  4. Andreeva, Nellie «FX's 'Louie' & Russell Brand Renewed, Network Orders 'The Bridge' Drama Pilot» (en anglès). Deadline, 28-07-2012 [Consulta: 22 juny 2016].
  5. «Fox Crime y Fox estrenarán al mismo tiempo 'The Bridge' el 11 de julio» (en castellà). 3 juny 2013. Pizquita series de televisión. Arxivat de l'original el 8 de juny 2013. [Consulta: 22 juny 2016].
  6. «Dirige Naranjo capítulo "The bridge", retratará relación México-EU. Con Javier Poza» (en castellana). RadioFormula, 04-06-2013 [Consulta: 22 juny 2016]. Arxivat 10 August 2016[Date mismatch] a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2016-08-10. [Consulta: 22 juny 2016].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]