Diane Kruger

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDiane Kruger

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(de) Diane Heidkrüger Modifica el valor a Wikidata
15 juliol 1976 Modifica el valor a Wikidata (47 anys)
Algermissen (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
FormacióCours Florent
Royal Ballet School Modifica el valor a Wikidata
Alçada174 cm Modifica el valor a Wikidata
Color dels ullsBlau Modifica el valor a Wikidata
Color de cabellsRos Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactriu, actriu de televisió, actriu de cinema, model, actriu de veu Modifica el valor a Wikidata
Activitat1992 Modifica el valor a Wikidata –
Família
CònjugeGuillaume Canet (2001–2006) Modifica el valor a Wikidata
ParellaGuillaume Canet (1999–2001)
Joshua Jackson (2006–2016)
Norman Reedus (2016–) Modifica el valor a Wikidata
FillsNova Tennessee (en) Tradueix
 ( Norman Reedus) Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm1208167 Allocine: 83459 Rottentomatoes: celebrity/diane_kruger Allmovie: p352862 TCM: 1113905 TV.com: people/diane-kruger AFI: 278873 TMDB.org: 9824
Facebook: DianeKrugerOfficial Instagram: dianekruger Musicbrainz: 2f7e0134-3951-4b3d-9615-b79bbc378595 Modifica el valor a Wikidata

Diane Kruger (Algermissen, Baixa Saxònia, 15 de juliol de 1976) és una actriu i model alemanya coneguda a nivell internacional, sobretot, per la seva interpretació d'Helena de Troia a Troia. Altres pel·lícules populars en les que també ha participat són les sèries d'aventures National Treasure, al costat de Nicolas Cage, Wicker Park i Mr. Nobody,. Tot i així, quan va començar a rebre vertader reconeixement internacional, especialment per part de la crítica, va ser pel seu paper de Bridget von Hammersmark a Maleïts malparits de Quentin Tarantino. Kruger ha rodat dues vegades amb Brad Pitt, Rose Byrne, Nicolas Cage i Sean Bean.

Biografia[modifica]

Kruger va néixer a Alemanya, la seva mare Maria-Theresia treballava en un banc i el seu pare, Hans-Heinrich Heidkrüger, era impressor. De nena va estudiar ballet a l'escola Freese-Baus. Va destacar molt en la dansa, així que amb 13 anys la van enviar a estudiar ballet amb el Ballet Real a Londres. Els seus pares es van divorciar més tard, arran dels problemes del seu pare amb l'alcohol.

Actualment té una relació amorosa amb Joshua Jackson, un dels protagonistes de la sèrie Fringe.

Als 15 anys va formar part en el concurs de models Look of the Year, on va arribar fins a la final. Es va traslladar després a París, la ciutat més important del món de la moda, i va abandonar l'ensenyament secundari. Va ser fitxada per l'agència Elite i aviat desfilaria per les passarel·les amb signatures com Dior, Yves Saint-Laurent o Giorgio Armani. Diane va estudiar art dramàtic a París i Nova York, i després va voler actuar en la pel·lícula de Luc Besson El cinquè element, però no va poder fer-ho, ja que no parlava francès amb la suficient fluïdesa.

Carrera[modifica]

El 2002 i motivada pel seu llavors espòs, l'actor francès Guillaume Canet, que va actuar a La platja, es va introduir al món de la interpretació i va aparèixer per primera vegada en una pel·lícula, The Piano Player, amb Christopher Lambert i Dennis Hopper. Després d'aquest començament, Diane va actuar en alguns films francesos, com Mon idole (2002), Ni pour, ni contre (bien au contraire) (2003) i 24 hores al límit (2003).

Kruger en la cerimònia de la 66a edició del Festival de Venècia el 2009.

És en la pel·lícula de Wolfgang Petersen, Troia (2004), on Diane Kruger aconsegueix el seu paper més conegut, el d'Helena. En aquesta pel·lícula va treballar amb actors de renom com Brad Pitt, Orlando Bloom, Sean Bean, Eric Bana, i amb la no tan coneguda aleshores Rose Byrne a més del mític Peter O'Toole. En aquesta pel·lícula, va interpretar a Helena, la dona més bella de la seva època, sobre el que va dir: Alguns podrien dir: sí, ella hauria de ser Helena, tan sols n'hi ha prou amb apreciar la seva bellesa.

El 2004 va fer National Treasure. El seu paper en aquesta pel·lícula va ser un important impuls en la seva carrera. Protagonitzant la pel·lícula al costat de Nicolas Cage, interpreta a Abigail Chase, que acompanya a Ben Gates (Cage) i a Riley Poole (Justin Bartha) en la cerca d'un tresor en la qual es veuen embolicats diversos personatges de la història dels Estats Units com Benjamin Franklin. La pel·lícula va tenir la seva seqüela, National Treasure: Book of Secrets, el desembre de 2007. El 2008 va fer la pel·lícula francesa Pour elle, en la qual representa una dona empresonada injustament per l'homicidi de la seva cap.

El 2009 va formar part del repartiment de Maleïts malparits, pel·lícula de Quentin Tarantino, com l'exquisida agent encoberta Bridget von Hammersmark. Va aconseguir una destacada actuació al costat de Christoph Waltz, Mélanie Laurent i, de nou, amb Brad Pitt.

El 2012 va obtenir el paper de la reina Maria Antonieta d'Àustria en la pel·lícula francesa Les Adieux à la reine, dirigida per Benoît Jacquot. Diane Kruger protagonitza la sèrie de televisió estatunidenca The Bridge estrenada el 2013.

Vida personal[modifica]

Va estar casada des de 2001 fins al 2006 amb l'actor francès Guillaume Canet, matrimoni que va acabar en divorci. La seva última parella va ser l'actor canadenc Joshua Jackson, de qui es va separar al juliol de 2016. Diane Kruger parla fluidament francès i anglès, a part del seu idioma matern, l'alemany.

Filmografia[modifica]

Diane Kruger, Festival de Canes 2009
Any Pel·lícula Direcció Personatge
2002 Mon idole Guillaume Canet Clara Broustal
Ni pour, ni contre (bien au contraire) Cédric Klapisch La call-girl
The Piano Player Jean-Pierre Roux Erika Nile
2003 24 hores al límit Louis-Pascal Couvelaire Julie Wood
2004 National Treasure Jon Turteltaub Abigail Chase
Narco Tristan Aurouet i Gilles Lellouche Noia del night club
Obsessió Paul McGuigan Lisa
Troia Wolfgang Petersen Helena de Troia
2005 Frankie Fabienne Berthaud Frankie
Bon Nadal Christian Carion Anna Sörensen
2006 Les brigades du tigre Jérôme Cornuau Constance Radetsky
Copiant Beethoven Agnieszka Holland Anna Holtz
2007 National Treasure:Book of Secrets Jon Turteltaub Abigail Chase
The Hunting Party Richard Shepard Mirjana
L'âge des ténèbres Denys Arcand Verónica Star
Goodbye Bafana Bille August Gloria Gregory
2008 Pour elle Fred Cavayé Lisa
2009 Mr. Nobody Jaco Van Dormael Anna
Maleïts malparits Quentin Tarantino Bridget von Hammersmark
El cas Farewell Christian Carion espia fent jòguing
2010 Pieds nus sur les limaces Fabienne Berthaud Clara
Inhale Baltasar Kormákur Diane Stanton
2011 Sense identitat Jaume Collet-Serra Gina
Special Forces Stéphane Rybojad Elsa
2012 Les adieux à la reine Benoît Jacquot Maria Antonieta d'Àustria
Porta'm a la lluna Pascal Chaumeil Isabelle
2013 L'hoste Andrew Niccol Buscadora/Lacey
Guillaume i els nois, a taula! Guillaume Gallienne Ingeborg
2014 The Better Angels A.J. Edwards Sarah Lincoln

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]