Tiofè

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Estructura química del tiofè

El tiofè és un hidrocarbur constituït per quatre àtoms d'hidrogen (H) i un de sofre (S) lligats a quatre àtoms de carboni (C), formant un pentàgon que es pot considerar, per tant, una molècula cíclica. La seva fórmula condensada és C 4 H 4 S.

El tiofè és un compost similiar al pirrol i el furà que tenen com la seva heteroàtoms, respectivament, l'oxigen (O) i nitrogen (N) en lloc de sofre.

Propietats químiques[modifica | modifica el codi]

A causa de la seva estructura d'anella tenen un element diferent del carboni (el més comú és l'oxigen, sofre, nitrogen), els tiofè és un compost heterocíclic.

El tiofè és considerat com un compost aromàtic (té un agradable olor), degut a tenir un anell benzè en la seva cadena carbònica, però, un àtom de carboni és substituït per sofre. Tenint en compte la seva configuració electrònica, és part d'hidrocarburs aromàtics, ja que els electrons que pertanyen al segon enllaç són capaços de desplaçar-se per l'anell. Per aquesta raó, la fórmula estructural de l'tiofè pot, i sol ser representat per un cercle dins del pentàgon.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

  • Tiolà, semblant al tiofè però sense enllaços dobles
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tiofè Modifica l'enllaç a Wikidata