Tixotropia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
El Ketchup mostra propietats tixòtropes

Tixotropia és la propietat d'alguns fluids no newtonians i pseudoplàstics que mostren un canvi depenent del temps en la seva viscositat; com més se sotmeti el fluid a esforços de cisalla, més disminueix la seva viscositat. Un fluid tixòtrop és un fluid que tarda un temps finit en arribar a una viscositat d'equilibri quan hi ha un canvi instantani en el ritme de cisalla.

No obstant això no existeix una definició universal, el terme de vegades s'aplica als fluids pseudoplàstics que no mostren una relació viscositat/temps. És important tenir en compte la diferència entre un fluid tixòtrop i un altre pseudoplàstic. El primer mostra una disminució de la viscositat al llarg del temps a una velocitat de tall constant, mentre que l'últim mostra aquesta disminució a l'augmentar la velocitat de tall.

Als fluids que exhibeixen la propietat oposada, en la qual l'agitació al llarg del temps provoca la solidificació, se'ls anomena reopèctics, i de vegades anti-tixòtrops, però són molt menys comuns.

Etimologia[modifica | modifica el codi]

La paraula ve del grec thixis, tocar (de thinganein, tocar)+ entropia,, tropous, del grec tropos, girant, canviant, derivat de trepein, girar.

Exemples[modifica | modifica el codi]

Alguns gels i col·loides es consideren materials tixòtrops, ja que mostren una forma estable en repòs i es tornen fluids en ser agitats.

Varietats modernes de recobriments alcalins, de làtex i pintures són materials en general tixòtrops que no cauen de la brotxa del pintor però es poden aplicar fàcilment i uniformement, ja que el gel es liqüefà quan s'aplica. La salsa de tomàquet és sovint tixòtrops.

Un altre exemple d'un líquid tixòtrop és el líquid sinovial que es troba en les articulacions entre alguns ossos.

Aplicacions[modifica | modifica el codi]

Exemples d'aplicacions per als líquids tixòtrops són l'engruiximent dels productes alimentaris i mèdics. La pasta de dents és tixòtropa, ja que permet que sigui espremuda fora del tub, però, mantenint una forma sòlida en el raspall.

Referències[modifica | modifica el codi]

  • Reiner, M., and Scott Blair, Rheology terminology, in Rheology, Vol. 4 pp. 461, (New York: Achedemic Press, 1967)

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]