Torre de la Casa la Torre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Torre de la Casa la Torre
Imatge
Dades
TipusTorre de defensa Modifica el valor a Wikidata
Construcciós. XV i XVI
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaVandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPl. del Doctor Gil-Vernet, 16
Map
 41° 01′ N, 0° 50′ E / 41.02°N,0.83°E / 41.02; 0.83
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric, zona arqueològica
Codi BCIN4063-MH-ZA Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC9705 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAPC20386 Modifica el valor a Wikidata

La Torre de la Casa la Torre,[1]Torre de Vandellòs o Ca la Torre [2][3] és un monument protegit com a bé cultural d'interès nacional a la vila de Vandellòs (al Baix Camp). Aquesta finca és actualment la casa pairal dels metges Gil Vernet. Antiga torre de defensa, possiblement del segle xiv, aprofitada per a construir una casa que porta a la façana la data de 1877.

Arquitectura[modifica]

Torre de planta quadrada amb galeria superior correguda que es troba envoltada per una casa situada a la part antiga de la vila. La torre, que fa 4 x 3 metres de base i 12 metres d'alçada, és obra de paredat amb còdols i reforços de carreu. La construcció podria datar dels segles XV i XVI, aprofitant elements anteriors d'altres edificacions, com ara els permòdols que devien constituir la base dels matacans. Presenta diverses modificacions i reparacions d'èpoques posteriors.

Història[modifica]

A l'edat mitjana, el terme del castell de Tivissa comprenia tot l'antic territori de Tivissa, com hom hi assenyala les fortaleses del Coll de Balaguer, l'Hospitalet, Vandellòs, Llaberia, Banyoles i Sant Blai. L'Infant Pere d'Aragó, comte de Prades, el 1350 expedí un decret declarant els veïns de Vandellòs exempts de l'obligació de treballar a les muralles de Tivissa. A les darreries del segle xviii es troben assignades a la senyoria del Duc de Cardona, amb el nom de baronia d'Entença, diverses poblacions entre les quals es troben Vandellòs i Tivissa.

Notes[modifica]

  1. «Torre de la Casa la Torre». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 26 abril 2012].
  2. «Torre de Vandellòs o Ca la Torre». Mapa de recursos culturals. Diputació de Tarragona.
  3. Segons els plànols del Vissir de l'ICGC
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Torre de la Casa la Torre