Torre del Rellotge (Olesa de Montserrat)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Torre del Rellotge
Imatge
Dades
TipusEdifici i torre de defensa Modifica el valor a Wikidata
Part deCastell d'Olesa Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióMedieval, XVI
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaOlesa de Montserrat (Baix Llobregat) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPl. Nova.
Map
 41° 33′ N, 1° 53′ E / 41.55°N,1.89°E / 41.55; 1.89
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC18678 Modifica el valor a Wikidata

La torre del Rellotge és un edifici d'Olesa de Montserrat (Baix Llobregat) inclòs a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Campana de la Torre del Rellotge

És potser un dels elements més significatius i representatius de la vila d'Olesa de Montserrat. Es troba dins del nucli antic d'Olesa de Montserrat, a la Plaça Nova, just a l'inici del Carrer de l'Església, i és costat per costat de la rectoria i a tocar de l'església parroquial de Santa Maria d'Olesa. Tot i ser actualment la torre del rellotge municipal, té les característiques d'una torre de defensa i en època medieval havia estat lligada a una construcció amb tipologia de castell. A principis del segle xvi se li donà l'alçada que té ara.

Campanar de planta quadrada, inacabat, construït amb pedra irregular i carreus de gres roig a les cantonades. Molt possiblement s'aixecà sobre les restes d'alguna de les torres de l'antic Castell d'Olesa, totalment desaparegut.[1] Al capdamunt està coronada per un cos octogonal de petita alçada sobre el qual hi ha un element de ferro forjat que allotja les dues campanes del rellotge municipal. A la façana de migdia hi ha una porta a la base i dues petites finestres, a més d'un rellotge; la resta és totalment cega. Les façanes de migdia i llevant són lliures, mentre que les altres tenen adossades edificacions (a ponent, l'església). Les cantonades estan construïdes amb carreus i la resta de la torre, amb plementeria de pedra i argamassa.

Història[modifica]

Durant el segle xviii i fins a inicis del segle xx va allotjar la presó d'Olesa. D'uns anys ençà es confon erròniament amb el "campanar" de l'església. Cal dir al respecte que el campanar de l'església de Santa Maria d'Olesa va ser destruït amb la guerra civil espanyola i des d'aleshores el cloquer de l'església olesana és un petit campanaret d'espadanya construït just a sobre de l'edifici de la rectoria. L'any 2005 va ser objecte d'un procés de consolidació de la seva estructura per part de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat.

Referències[modifica]

  1. «Torre del Rellotge». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 31 agost 2015].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Torre del Rellotge