Tractat de Gandomak

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'esdevenimentTractat de Gandomak
Modifica les dades a Wikidata

El tractat de Gandomak fou un acord entre l'emir Muḥammad Yakub Khan de l'Afganistan (Febrer a octubre de 1879) i el major Pierre Louis Napoléon Cavagnari, representant del govern britànic de l'Índia, signant a la població de Gandomak a uns 100 km a l'est de Kabul, el 25 de maig de 1879.

Com que els russos l'estiu de 1878 havien enviat una missió al emir Sher Ali (1868-1879) els britànics van informar al emir que hauria de rebre una missió britànica. Però aquesta no va rebre permís de passar pel pas del Khyber i els britànics van emetre un ultimàtum. La resposta de Sher Ali es va demorar per la mort del seu fill i presumpte hereu (17 d'agost) i no va arribar al virrei fins al novembre. Gran Bretanya va declarar la guerra i va ocupar la vall de Karran i el pas de Paywar dirigint-se les tropes cap a Kandahar i Jalalabad. L'emir va fugir el 23 de desembre de 1878 cap al Turquestan Rus buscant suport rus i va morir el 21 de febrer de 1879 a Balkh. El seu fill Muhammad Yakub Khan es va proclamar emir. Després de certs contactes, els britànics es van retirar a finals de maig i Yakub va demanar permís per visitar als britànics al seu campament, cosa que fou autoritzada. Al campament, situat a la rodalia de Gandomak, es va signar l'acord que de fet suposava una humiliació pels afganesos ja que l'emir esdevenia quasi be un feudatari britànic. El tractat concedia als britànics les relacions exteriors i permetia una missió britànica al país amb residència a Kabul. Cedia a més les valls de Korram i de Pišin, el districte de Sibi i els passos de Ḵaybar i Mečni; s'establien relacions comercials i es construiria una línia de telègraf entre l'Índia i Kabul. Yakub rebia un subsidi de 600.000 rúpies cada any i s'amnistiava a tots els que havien cooperat amb els britànics. Cavagnari va arribar a Kabul el 24 de juliol de 1879.

El 3 de setembre de 1879 un regiment afganès a Herat es va revoltar i va massacrar a la missió britànica incloent a Cavagnari. Això va provocar la Segona guerra angloafganesa i l'expulsió de Yakub a l'Índia que finalment, després d'un regnat breu d'Ayyub Khan, fou proclamat Abd al-Rahman Khan (22 de juliol de 1880 - 1 d'octubre de 1901), un cosí de Yakub. Abd al-Raḥmān va acceptar tot el que estava previst al tractat excepte que va requerir que el agent britànic a Kabul havia de ser un indi musulmà eblloc d'un britànic (blanc cristià).

Bibliografia[modifica]

  • C. U. Aitchison, A Collection of Treaties, Engagements and Sanads Relating to India and Neighboring Countries IX, accessible a [1], Calcutta, 1892.