Tractat de Kiel

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'esdevenimentTractat de Kiel
Tipus tractat de pau
Data 14 gener 1814
Lloc Kiel
Estat Alemanya
Signataris Edmund Bourke Tradueix
Modifica les dades a Wikidata
Part del tractat referent a Noruega traduïda al suec, any 1814.

El Tractat de Kiel va ser un acord internacional entre Suècia i el Regne de Dinamarca-Noruega signat el 14 de gener de 1814 a la ciutat Alemanya de Kiel.[1]

En favor d'aquest tractat el regne de Dinamarca, perdedor de les Guerres Napoleòniques, va cedir Noruega al regne de Suècia a canvi dels territoris suecs de la Pomerània. Val a dir que el tractat signat a Kiel mai va entrar en vigor. La sobirania de Pomerània va passar a Prússia quan Noruega declarà la independència, adoptant la seva pròpia constitució i escollint així al príncep Cristià VIII de Dinamarca com a nou sobirà. Després d'una breu guerra entre Suècia i Noruega, la Convenció de Moss va acabar amb aquesta malentesa. El Tractat de Kiel en essència no incloïa les anteriors possessions noruegues de Groenlàndia, Islàndia i les Illes Feroe, que varen romandre sota control danès.[2]

Els Regnats Unificats de Suècia i Noruega[modifica]

En sentir notícies sobre el tractat, el príncep del regne danonoruec Cristià Frederic, virrei de Noruega, va promoure un moviment independentista eminentment noruec. La intenció subjacent a la idea d'aquest nou moviment era la reunificació de Noruega amb Dinamarca. El moviment va tenir èxit degut al suport clandestí de la corona Danesa i al desig d'independència de la població noruega.

El 10 d'abril de 1814 va reunir-se una assemblea nacional a Eidsvoll amb l'objectiu de redactar una constitució pel país. Finalment Noruega va declarar la seva independència el 17 de maig de 1814, escollint a Christian Frederik com a nou rei. Després de la guerra amb Suècia, Christian va ser derrocat i substituït per Carles XIII de Suècia, creant-se la unió entre Suècia i Noruega.

Vegeu també[modifica]

Fonts[modifica]

Referències
  1. Schäfer (2002), p. 137
  2. Dörr (2004), p. 103
Bibliografia
  • Dörr, Oliver. Kompendium völkerrechtlicher Rechtsprechung (en alemany). Mohr Siebeck, 2004. ISBN 3-16-148311-1. 
  • Schäfer, Anton. Zeittafel der Rechtsgeschichte. Von den Anfängen über Rom bis 1919. Mit Schwerpunkt Österreich und zeitgenössischen Bezügen (en alemany). 3a ed.. Edition Europa Verlag, 2002. ISBN 3-9500616-8-1.