Trap

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de gènere musicalTrap
El Duki.png
Orígens estilístics
Orígens culturals Inici 1990, al sud dels Estats Units
Instruments típics Seqüenciador, sampler, caixa de ritmes, sintetitzador, teclat, veu, ordinador
Popularitat al Mainstream

Baixa: des dels seus inicis fins mitjans dels 2000

Alta: des de mitjans dels 2000 fins a inicis del 2010

Molt alta: des de l'inici del 2010 fins a l'actualitat (principalment EDM trap del qual hi ha moltes cançons populars que incorporen elements)
Formes derivades Witch house, footwork, grime
Creació dècada del 1990
Part de reggae i música rap
Subgèneres

Mostra d'àudio

Modifica les dades a Wikidata

La música trap és un subgènere musical del hip-hop, originat als anys del canvi de segle XX al sud dels Estats Units.[1][2][3]

El trap existeix des dels anys noranta, però mai ha estat gaire popular, exceptuant ara l'època dels 2010-2019. La seva popularitat ha augmentat molt notòriament, sobretot als Estats Units, encara que als Països Catalans ha començat a fer-se molt més popular de poc ençà. Es pot dir que està en una època de creixement i d'expansió.

Característiques[modifica]

Es basa en l'ús de la caixa de ritmes Roland 808, una veu de hip-hop/rap re-samplejat, flautes de cables de sintetitzador i diversos FX. Igual que el rap, sense la principal música vocal, el trap ha anat guanyant molta atenció de DJs i persones.[cal citació]

Encara que, l'estil es va originar fa molts anys, la música trap recentment ha fet una nova pujada, quant a popularitat és escoltat de moltes formes noves com Trap, Chirp, SeaPunk, PsyTrap, i TrapStep. Els primers exemples coneguts, es poden trobar per artistes com: Triple Six Màfia, UGK, Swisha, i Gucci Mane. Els tempos varien àmpliament de 135-175bpm, que és estrany, que la majoria dels principals gèneres de la música electrònica de ball (EDM).

En termes llegues pot descriure com una recepta fet amb un terç de hip-hop, un de dubstep i un de dub: amb tempo i estructura de la cançó similar del hip-hop, però, les veus solen ser llançades baix o més alt; amb arranjaments de percussió similars al dubstep i l'enfocament de baixa freqüència i un fort èmfasi en la repetició a través d'una cançó del dub.[4]

 Desenvolupament estilístic[modifica]

El 2012, l'Electronic Dance Music (EDM), que va incorporar elements de la música trap, com la «house trap», «trap-ah-ton», i «trapstep» va començar a guanyar popularitat. La majoria d'aquests subgèneres combinen patrons de bateria i sintetitzador de timbres, típic de moltes produccions d'EDM, la creació de "bruts, cops agressius, melodies fosques". Els productors de música electrònica, com: Diplo, TNGHT, Baauer, Keys N Krates, Bro Safari, Flosstradamus i RL Grime, van ampliar la popularitat, i van portar una major atenció a les formes derivades de trampa. Aquest anomenat gènere «Trap EDM», van veure a l'ús de techno, dub, dutch house, sons combinats amb el Roland TR -808, mostres de bateria i mostres vocals típiques del Trap.

A la segona meitat del 2012, aquestes diverses branques del trap, es van fer cada vegada més populars i van tenir un impacte notable, en l'escena de la EDM. La música es va denominar inicialment simplement com "Trap" pels productors i els aficionats, que va conduir a la terme "Trap", que es fa servir per fer front, a la música de tots dos rapers i productors electrònics, a molta confusió entre els seguidors de tots dos. En lloc de referir a un sol gènere, el terme "Trap", s'ha utilitzat per descriure dos gèneres separats de hip-hop i la EDM. La nova expansió del gènere, que s'ha denominat per alguns com EDM TRAP, per distingir-la de la gènere rap. Trap EDM ha evolucionat i ha vist la incorporació d'influències estilístiques de dubstep, en què el Trap ha estat aclamat com la fase de superació de dubstep, a mitjans de la dècada de 2010. La nova fase normalment juga a 140 BPM, amb fortes caigudes greus, que han anat creixent en popularitat des de 2013.

Instruments[modifica]

Drumpad instrument basic per fer trap amb el qual es fan les bases i instrumentals

El trap no és un estil de música, interpretat amb instruments usuals, sinó que és produït, això vol dir que es crea amb l'ajuda d'un ordinador i altres eines, com podria ser hip-hop, drum kit, per fer el beat o el fx player, com a editor de música, alguns instruments de teclat, per fer sons i melodies, encara que es poden aprofitar cançons i fer-les en format, Trap "remix".

Història[modifica]

El Trap és una ramificació del Hip-Hop, que es gesta principalment al sud dels Estats Units, sent ciutats com Atlanta, una de les més prolífiques en aquest gènere, on artistes com Outkast, D4L o TI, començaven a mostrar els primers passos del Trap, sense oblidar prèviament, als creadors del Dirty South que també van ser pilars molt importants, del moviment com Dj Screw i gran part d'artistes de Texas. Sens dubte ells van ser els creadors del Trap.

Més tard el Dirty South, va començar a denominar-se "TRAP", per una gran influència d'artistes d'Atlanta

, els quals dedicaven les seves líriques, en el seu 98% a parlar de droga i la vida als carrers, ja que el Trap era una paraula usada, per dir que a un lloc es venia droga.

La filosofia, va anar variant una mica, en aquest aspecte, ja que no es pot oblidar que el hip-hop, va començar com una música de reivindicació social, però a causa dels interessos de la indústria i el sistema es van veure obligats a anar canviant, aquesta filosofia per redirigir el hip-hop, a fer temes més "de carrer " i així tenir més impacte pel públic. Encara que això va tenir els seus problemes, ja que en certa forma, afecta especialment als negres i l'estil de vida, que en certa forma, va ser creat per a ells, una auto-marginació social, associada a l'Hip-Hop.

Trap als Països Catalans[modifica]

El trap als Països Catalans presenta diferències amb el trap original, ja que es prioritza la lletra als beats i instrumentals al contrari que als Estats Units. Algunes bandes rellevants són: Pxxr Gvng i Pawn Gang . Entre els artistes destaquen: DICC, Bad Gyal, Pimp Flaco, Kinder Malo, Cecilio G, LiL GUiU, Kri$ Katalan i Lildami [5][6][7][8][9][10][11][12][13]

 Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]