Trap

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de gènere musicalTrap
Orígens estilístics
Orígens culturalsInici 1990, al sud dels Estats Units
Instruments típicsSeqüenciador, sampler, caixa de ritmes, sintetitzador, teclat, veu, ordinador
Popularitat al MainstreamBaixa: des dels seus inicis fins mitjans dels 2000

Alta: des de mitjans dels 2000 fins a inicis del 2010

Molt alta: des de l'inici del 2010 fins a l'actualitat (principalment EDM trap del qual hi ha moltes cançons populars que incorporen elements)
Formes derivadesWitch house, footwork, grime
Creaciódècada del 1990 modifica
Part dereggae i música rap modifica
Subgèneres

Mostra d'àudio

modifica

La música trap és un subgènere musical del hip-hop, originat als anys del canvi de segle XX al sud dels Estats Units.[1][2][3]

El trap existeix des dels anys noranta, però mai ha estat gaire popular, exceptuant ara l'època dels 2010-2019. La seva popularitat ha augmentat molt notòriament, sobretot als Estats Units, encara que als Països Catalans ha començat a fer-se molt més popular de poc ençà. Es pot dir que està en una època de creixement i d'expansió.

Característiques[modifica]

Es basa en l'ús de la caixa de ritmes Roland 808, una veu de hip-hop/rap re-samplejat, flautes de cables de sintetitzador i diversos FX. Igual que el rap, sense la principal música vocal, el trap ha anat guanyant molta atenció de DJs i persones.[cal citació]

Encara que, l'estil es va originar fa molts anys, la música trap recentment ha fet una nova pujada, quant a popularitat és escoltat de moltes formes noves com Trap, Chirp, SeaPunk, PsyTrap, i TrapStep. Els primers exemples coneguts, es poden trobar per artistes com: Triple Six Màfia, UGK, Swisha, i Gucci Mane. Els tempos varien àmpliament de 135-175bpm, que és estrany, que la majoria dels principals gèneres de la música electrònica de ball (EDM).

En termes llegues pot descriure com una recepta fet amb un terç de hip-hop, un de dubstep i un de dub: amb tempo i estructura de la cançó similar del hip-hop, però, les veus solen ser llançades baix o més alt; amb arranjaments de percussió similars al dubstep i l'enfocament de baixa freqüència i un fort èmfasi en la repetició a través d'una cançó del dub.[4]

 Desenvolupament estilístic[modifica]

El 2012, l'Electronic Dance Music (EDM), que va incorporar elements de la música trap, com la «house trap», «trap-ah-ton», i «trapstep» va començar a guanyar popularitat. La majoria d'aquests subgèneres combinen patrons de bateria i sintetitzador de timbres, típic de moltes produccions d'EDM, la creació de "bruts, cops agressius, melodies fosques". Els productors de música electrònica, com: Diplo, TNGHT, Baauer, Keys N Krates, Bro Safari, Flosstradamus i RL Grime, van ampliar la popularitat, i van portar una major atenció a les formes derivades de trampa. Aquest anomenat gènere «Trap EDM», van veure a l'ús de techno, dub, dutch house, sons combinats amb el Roland TR -808, mostres de bateria i mostres vocals típiques del Trap.

A la segona meitat del 2012, aquestes diverses branques del trap, es van fer cada vegada més populars i van tenir un impacte notable, en l'escena de la EDM. La música es va denominar inicialment simplement com "Trap" pels productors i els aficionats, que va conduir a la terme "Trap", que es fa servir per fer front, a la música de tots dos rapers i productors electrònics, a molta confusió entre els seguidors de tots dos. En lloc de referir a un sol gènere, el terme "Trap", s'ha utilitzat per descriure dos gèneres separats de hip-hop i la EDM. La nova expansió del gènere, que s'ha denominat per alguns com EDM TRAP, per distingir-la de la gènere rap. Trap EDM ha evolucionat i ha vist la incorporació d'influències estilístiques de dubstep, en què el Trap ha estat aclamat com la fase de superació de dubstep, a mitjans de la dècada de 2010. La nova fase normalment juga a 140 BPM, amb fortes caigudes greus, que han anat creixent en popularitat des de 2013.

Instruments[modifica]

Drumpad instrument basic per fer trap amb el qual es fan les bases i instrumentals

El trap no és un estil de música, interpretat amb instruments usuals, sinó que és produït, això vol dir que es crea amb l'ajuda d'un ordinador i altres eines, com podria ser hip-hop, drum kit, per fer el beat o el fx player, com a editor de música, alguns instruments de teclat, per fer sons i melodies, encara que es poden aprofitar cançons i fer-les en format, Trap "remix".

Història[modifica]

El Trap és una ramificació del Hip-Hop, que es gesta principalment al sud dels Estats Units, sent ciutats com Atlanta, una de les més prolífiques en aquest gènere, on artistes com Outkast, D4L o TI, començaven a mostrar els primers passos del Trap, sense oblidar prèviament, als creadors del Dirty South que també van ser pilars molt importants, del moviment com Dj Screw i gran part d'artistes de Texas. Sens dubte ells van ser els creadors del Trap.

Més tard el Dirty South, va començar a denominar-se "TRAP", per una gran influència d'artistes d'Atlanta

, els quals dedicaven les seves líriques, en el seu 98% a parlar de droga i la vida als carrers, ja que el Trap era una paraula usada, per dir que a un lloc es venia droga.

La filosofia, va anar variant una mica, en aquest aspecte, ja que no es pot oblidar que el hip-hop, va començar com una música de reivindicació social, però a causa dels interessos de la indústria i el sistema es van veure obligats a anar canviant, aquesta filosofia per redirigir el hip-hop, a fer temes més "de carrer " i així tenir més impacte pel públic. Encara que això va tenir els seus problemes, ja que en certa forma, afecta especialment als negres i l'estil de vida, que en certa forma, va ser creat per a ells, una auto-marginació social, associada a l'Hip-Hop.

Trap als Països Catalans[modifica]

El trap als Països Catalans presenta diferències amb el trap original, ja que es prioritza la lletra als beats i instrumentals al contrari que als Estats Units. Algunes bandes rellevants són: Pxxr Gvng i Pawn Gang . Entre els artistes destaquen: DICC, Bad Gyal, Pimp Flaco, Kinder Malo, Cecilio G, LiL GUiU, Kri$ Katalan i Lildami [5][6][7][8][9][10][11][12][13]

 Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]