Traqueida

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Traqueides d'un roure

Les traqueides són cèl·lules allargades dins el xilema de les plantes vasculars que serveixen per al transport d'aigua i sals minerals. Les traqueides són un dels dos tipus d'elements traquearis, i en són els elements vasculars els altres.

Tots els elements traquearis desenvolupen una paret cel·lular gruixuda i lignificada, i en la maduresa el protoplast es trenca i desapareix. La presència d'elements vasculars és la característica definitòria de les plantes vasculars per a diferenciar-les de les no vasculars.

Les dues principals de les funcions de les traqueides són ser part del sistema de transport i tenir un suport estructural.

En la majoria dels casos la funció de les traqueides és transportar aigua. Les traqueides mantenen l'aigua contra la gravetat (per adhesió) quan no hi ha atranspiració i això és un dels mecanismes que eviten l'embolisme aeri.

Les traqueides són típiques de les angiospermes i, en canvi, no n'hi ha a la majoria de les gimnospermes com les coníferes.

Les traqueides són els blocs components dels teixits vasculars, els quals constitueixen la part principal dels sistemes de transport en les plantes, quan en tenen. Les traqueides formen un sistema eficient de transport d'aigua (incloent-hi els minerals necessaris) des de les arrels a les fulles i a altres parts de la planta.

En el xilema secundari, les traqueides s'originen des d'un fusiforme inicial en el càmbium; a la maduresa el protoplast mor i desapareix, però les parets cel·lulars lignificades persisteixen. Pot ser considerada com una cèl·lula morta, que encara té una funció, i encara protegeix les cèl·lules vives del voltant.

La presència de traqueides en el xilema s'ha considerat com una de les innovacions clau que han portat a l'èxit les plantes amb flors. Hi ha, però, absència de traqueides en algunes angiospermes basals i, en canvi, són presents en els membres de gnetals. També hi ha traqueides en el xilema de plantes com Equisetum, Selaginella, Pteridium aquilinum, Marsilea i Regnellidium i en el grup fòssil enigmàtic de les Gigantopteridales.

Referències[modifica | modifica el codi]

  • Niklas, Karl J. (1997) The Evolutionary Biology of Plants. Chicago and London: The University of Chicago Press. ISBN 0-226-58082-2.
  • Schweingruber, F.H. (1990) Anatomie europäischer Hölzer - Anatomy of European woods. Eidgenössische Forschungsanstalt für Wald, Schnee und Landscaft, Birmensdorf (Hrsg,). Haupt, Bern und Stuttgart.
  • Timonen, Tuuli (2002). Introduction to Microscopic Wood Identification. Finnish Museum of Natural History, University of Helsinki.
  • Wilson, K. & D.J.B. White (1986). The Anatomy of Wood: its Diversity and variability. Stobart & Son Ltd, London.
  • Wilson, K. & D.J.B. White (1986). The Anatomy of Wood: its Diversity and variability. Stobart & Son Ltd, London.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Traqueida Modifica l'enllaç a Wikidata