Trompa d'aigua

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
No s'ha de confondre amb Bomba d'ariet.
Trompa hidràulica en una farga catalana.

Una trompa d'aigua és un compressor de gas que usa la força de l'aigua. En la seva aplicació més típica s'aprofitava un salt d'aigua per a comprimir aire.

Les trompes d'aigua proporcionaven aire comprimit en les fargues catalanes d'Europa[1] i els Estats Units.[2] La presència d'una trompa hidràulica s'associa a la farga catalana, un sistema de producció de ferro i acer a partir de mineral de ferro i carbó vegetal. A la ciutat de Paris s'usaren trompes d'aigua per a comprimir l'aire que accionava els primers generadors elèctrics. Als Alps les trompes d'aigua permeteren ventilar els primers túnels alpins.[3]

Les trompes hidràuliques poden ser de dimensions molt grans.[4]

Funcionament[modifica]

Trompa hidràulica.

Les trompes d'aigua són dispositius molt senzills. L'aigua agafada en una petita resclosa, baixa per un tub fins a la cambra de separació. Allí es recull l'aire comprimit i l'aigua utilitzada

L'aigua que baixa pel tub passa per una constricció. Aquesta constricció o escanyament provoca una baixa pressió relativa (efecte Venturi) que fa que l'aigua xucli aire exterior. Aquest aire forma bombolles que es barregen amb l'aigua que baixa pel tub. Com més baixa l'aigua amb les bombolles més agumenta la pressió de la columna d'aigua en l'interior del tub. A la cambra de separació (caixa dels vents) l'aire comprimit de les bombolles es recull en una canonada de sortida per a ser utilitzat. En una farga, aquest aire va cap a la tovera.

Trompa hidràulica de Taylor.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. The Catalan process for the direct production of malleable iron and its spread to Europe and the Americas PDF per Estanislau Tomàs (retrieved March 23, 2010)
  2. Bond, A. Russel. The Story of Mechanics. New York: P. F. Collier & Son Corporation, 1939, p. 90–93. 
  3. Bell, Louis. Electric Power Transmission: A Practical Treatise for Practical Men. New York: Electrical World and Engineer, 1901. 
  4. Francesco Sorge; Giuseppe Genchi Essays on the History of Mechanical Engineering. Springer, 24 novembre 2015, p. 321–. ISBN 978-3-319-22680-4. 

Enllaços externs[modifica]